Szenátus: miniszteri rangot kap az ombudsman

Döntéshozó fórumként fogadta el a szenátus kedden azt a törvényt, amelynek alapján az ombudsman tisztségét miniszteri ranggal ruházza fel, és az annak megfelelő fizetést írja elő a számára.

17 afișări
Imaginea articolului Szenátus: miniszteri rangot kap az ombudsman

Szenátus: miniszteri rangot kap az ombudsman

A törvényt az államfőnek még ki kell hirdetnie.

Victor Ciorbea ombudsman jelen volt a törvénytervezet szenátusi vitáján. Felszólalásában elmagyarázta, hogy a tervezetben foglalt cikkelyek túlnyomó része az ENSZ tortúramegelőzéssel foglalkozó albizottságának ajánlásait tükrözi, és ha elfogadják, a jogszabály az intézmény tevékenységének hatékonyabbá tételében játszik majd szerepet.

„A javaslat célja az ombudsman intézménye státuszának megerősítése, az alapvető jogok védelmében. Nagyon bonyolult törvényhozási eljárás eredménye, rengeteg módosítással, rengeteg javaslattal és jogi bizottsági üléssel az elmúlt hónapok során. Minden kolléga megfogalmazott módosító javaslatokat, és azok jó részét el is fogadták. Ezért június 26-án a jogi bizottság tagjai a módosításokkal együtt fogadták el a jelentést” – mondta el a szenátus jogi bizottságának elnöke, a szociáldemokrata párti (PSD-s) Robert Cazanciuc.

A törvényt 93 igen, 13 nem szavazattal és három tartózkodással fogadta el a felsőház. A törvényt hamarosan az államfő elé terjesztik, kihirdetésre.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici