Toader: ideje tisztázni a dolgokat a DNA-nál. A jó oldala: következetlenségek is felszínre kerülnek

Tudorel Toader azt mondta, elérkezett a tisztázások ideje a DNA-nál, kijelentve, vizsgálatok folynak, és a megállapított gondokkal arányosan lehet majd intézkedésekre számítani. A miniszter szerint a botrány pozitív hozadéka, hogy esetleges következetlenségek is felszínre kerülnek.

15 afișări
Imaginea articolului Toader: ideje tisztázni a dolgokat a DNA-nál. A jó oldala: következetlenségek is felszínre kerülnek

Toader: ideje tisztázni a dolgokat a DNA-nál. A jó oldala: következetlenségek is felszínre kerülnek

„Eljött az ideje, hogy tisztázzuk a dolgokat az Országos Korrupcióellenes Ügyosztálynál (DNA). Kértem, hogy a DNA tevékenysége alkotmányos keretek között folyjon. Teljes meggyőződéssel támogatjuk a korrupcióellenes harcot, de kérem, jegyezzük meg, hogy ez nemcsak a DNA-t, nemcsak a büntetéseket jelenti” – mondta Tudorel Toader.

Az igazságügyi miniszter arról is beszélt, milyen ellenőrzéseket kért az Igazságszolgáltatási Felügyelettől: egyet a DNA egyik ülésén készült hangfelvétel, egy másikat pedig a DNA-nál és a Legfőbb Ügyészségen folyó menedzseri tevékenység kapcsán.

„Bejelentést tettem az Igazságszolgáltatási Felügyeletnél, hogy felmérjék a DNA-nál és a Legfőbb Ügyészségen folyó menedzseri tevékenységet. Miért? Mert ennél a két intézménynél 2007 óta nem készült ilyen felmérés, tíz éve. Tíz évig nem ellenőrizni egy intézményt, ez szerintem nincs egészen rendben. Remélem, megállapításra kerül, hogy nincs szelektív igazságszolgáltatás, hogy a bejelentéseket gyorsan napirendre tűzték, hogy megfelelnek az ésszerű megoldási határidő elvének. Igazságos igazságszolgáltatásra van szükségünk, támogatjuk a korrupció megelőzését és megakadályozását, de köteles vagyok nem kizárólag a pozitív oldalát látni, hanem a negatívot is, azt, hogy sajnos sok állampolgárt letartóztatnak, nyomozást indítanak ellenük, elítélik őket, azért, hogy aztán utólag kiderüljön, hogy ártatlanok, ami igazi tragédia, és több, mint fekete folt Románia igazságszolgáltatásán. Annak a ténynek, hogy ezek a viták megindultak, van egy pozitív hozadéka is, mégpedig az, hogy esetleges rosszul működő dolgok, következetlenségek is felszínre kerülnek. Nem beszéltem Laura Codruţa Kövesivel. Biztosíthatom önöket, hogy a javasolt intézkedések a megállapított következetlenségekkel egyenes arányban állnak majd” – jelentette ki az igazságügyi miniszter.

A miniszter azt követően nyilatkozott erről a kérdésről, hogy a DNA főügyésze két ügyész lemondatását kérte. Az érintettek, Mihaela Iorga és Doru Ţuluş a maguk részéről bejelentést tettek az Igazságszolgáltatási Felügyeletnél, azzal vádolva Kövesit, hogy részt vesz egy, a DNA egyik ülésén készült hangfelvétel vizsgálatában, és nyomást gyakorol az ügyészekre, hogy hazugságvizsgálós teszteket végezzenek.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici