Tudnunk kell a korábban a SIPA tisztjeiként dolgozó bírók nevét – mondja a bírószövetség elnöke

Dana Gârbovan, a Romániai Bírók Országos Szövetségének (UNJR) elnöke a MEDIAFAX hírügynökségnek azt mondta, ha az egykori Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat (SIPA) kötelékében bírók és ügyészek is dolgoztak titkosügynökként, azoknak a nevét ismerni kell.

32 afișări
Imaginea articolului Tudnunk kell a korábban a SIPA tisztjeiként dolgozó bírók nevét – mondja a bírószövetség elnöke

Tudnunk kell a korábban a SIPA tisztjeiként dolgozó bírók nevét – mondja a bírószövetség elnöke

Dana Gârbovan rámutatott: nyilvánosságra kell hozni azoknak a bíróknak és ügyészeknek a kilétét, akik az az igazságügy-minisztérium alárendeltségében működő egykori titkosszolgálat, a SIPA titkosügynökei voltak.

„A SIPA tevékenysége és archívuma nem csupán a román igazságszolgáltatás, hanem az egész társadalom problémája. Ahhoz, hogy kigyógyuljunk a kommunizmus okozta sebekből, fontos megtudnunk, hogyan működött ez a titkosszolgálat a posztkommunista időszakban. Ez Románia történelmének szempontjából is lényeges, ugyanakkor abban is fontos szerepe van, hogy az igazságszolgáltatási rendszert és a társadalom egészét megtisztítsuk. Aztán ott van azoknak a bíróknak és ügyészeknek az esete, akik SIPA-ügynökökként dolgoztak. Monica Macovei azt mondta, a SIPA a bírók és ügyészek között dolgozó titkosügynököktől is kapott információkat. Ha valóban voltak köztük SIPA-ügynökök, azoknak a nevét nyilvánosságra kell hozni” – mondta el Dana Gârbovan a MEDIAFAX-nak.

Az UNJR elnöke szerint a SIPA archívumát úgy kell nyilvánosságra hozni, hogy az esetlegesen érintett személyek magánélethez való joga ne sérüljön.

„Mindenkinek joga van a magánélethez, ezt az aspektust muszáj lesz figyelembe venni, amikor konkrétan arról döntünk majd, mi legyen ezzel az archívummal. Az UNJR már 2009-ben javasolta, hogy mindenki, akit a SIPA megfigyelt, férhessen hozzá a saját megfigyelési aktájához” – mondta el Dana Gârbovan.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter szerdán a SIPA archívumának nyilvánosságra hozataláról azt mondta, az eljárást a lehető leghamarabb megkezdik. Utólag hozzátette: vizsgálja az archívum kialakulásának történetét, illetve nem tudja, pontosan mit tartalmaz, de amennyiben államtitkok lesznek benne, azoknak a titkosságát ő nem oldhatja fel.

A SIPA archívumában található adatok azt követően váltak újra közbeszéd tárgyává, hogy Dan Andronic újságíró az evz.ro oldalon közzétett cikkében azt állította, hogy az archívumot lemásolták, miközben a Monica Macovei vezette bizottság vizsgálta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici