Vasilescu: a helyi közigazgatásban dolgozók fizetését a helyi és a megyei közgyűlés határozza meg

Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter közölte, az egységes bérezési törvényben az egyetlen szerkezeti módosítás a helyi közigazgatásban dolgozókat érinti, a köztisztviselők fizetését ezentúl a helyi és a megyei közgyűlések határozzák meg. A közigazgatásban dolgozók tiltakozásra készülnek.

25 afișări
Imaginea articolului Vasilescu: a helyi közigazgatásban dolgozók fizetését a helyi és a megyei közgyűlés határozza meg

Vasilescu: a helyi közigazgatásban dolgozók fizetését a helyi és a megyei közgyűlés határozza meg

„Az egyetlen szerkezeti módosítás a helyi közigazgatás esetében történt, ez a pénzügyi és közigazgatási decentralizáció első lépése abban az értelemben, hogy lesz egy minimális szint, az országos minimálbér és egy felső határ – az alpolgármester vagy a megyei önkormányzat alelnökének fizetése, ezek szorzója megjelenik a jogszabályban. A többi fizetést a helyi és a megyei önkormányzat tanácsi határozattal szabályozza. Figyelem, nem a polgármesterek vagy a megyei közgyűlések elnökei, hanem a helyi és a megyei önkormányzatok! A megyei tanácsok, a megyei jogú városok, illetve a városok és községek egyesületei üdvözölték a döntést, ami decentralizációhoz és valós helyi autonómiához vezet” – magyarázta a munkaügyi tárca vezetője a szenátusban hétfőn.

Szintén hétfőn Sebastian Oprescu, a köztisztviselőket tömörítő szakszervezeti szövetség (SNFP) elnöke bejelentette, hogy a közizgatásban dolgozók szerdától beszüntetik a munkát, amiatt elégedetlenek, hogy az egységes bérezési törvény nem tartalmaz külön bértáblát a köztisztviselőkre.

A szakszervezeti bejelentés értelmében a tiltakozó akcióban több mint 120 ezren vesznek majd részt. Azt mondják, hogy a jövő héten, annak függvényében, hogy milyen formában kerül a jogszabály a döntéshozó képviselőház elé, készek utcára is vonulni.

„A jelenleg vezető politikai erő fittyet hány Románia alkotmányára, kihagyja a bérezési törvényből a helyi közigazgatást, fittyet hány a köztisztviselők jogállását szabályozó törvényre, ami előírja, hogy a fizetések szintjét jogszabályok határozzák meg, nem pedig a helyi vagy a megyei közgyűlés. Ugyan megpróbáltuk korrigálni ezeket a kisiklásokat, a mi üzenetünk az, hogy tiltakozások nélkül nem lehet kijavítani ezt a törvényt. Elégedetlenek vagyunk amiatt, hogy nem dolgoztak ki egy bértáblát a közigazgatásban dolgozó köztisztviselők számára” – jelentette ki Sebastian Oprescu.

„A bérezési törvény hatályba lépését követően valóban minden polgármester oda fog figyelni, hogy hány alkalmazottal rendelkezik, mivel világos költségvetése lesz, és tudni fogja, mekkora kiadásokat engedhet meg magának. Tehát megértem a szakszervezetek félelmét, de valahol el kell kezdenünk a reformot a bérezések terén” – mondta Vasilescu az Antena 3 hírcsatorna műsorában.

A szenátus kedden folytatja a közalkalmazottak egységes bérezését célzó törvény vitáját. A képviselőház lesz majd a döntéshozó testület.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici