COM: Bute vs Berrio via Pechea

Toată lumea ştie, acum, că Lucian Bute este noul campion mondial la categoria supermijlocie, versiunea IBF, după un meci cu columbianul Alejandro Berrio, dar puţini îşi imaginează cum s-a văzut meciul la Pechea, comuna gălăţeană în care s-a născut "Lucică", aşa cum este el alintat de părinţi.

25 afișări
Imaginea articolului COM: Bute vs Berrio via Pechea

COM: Bute vs Berrio via Pechea

Încă de la ora 02.00, sătenii se adună la poarta casei în care locuiesc părinţii lui Lucian Bute. După numai un ceas, camera de oaspeţi devine neîncăpătoare. Rude, vecini, primul antrenor al lui Bute, Felix Păun, se îngrămădesc în faţa televizorului. Emoţiile cresc proporţional cu apropierea primului gong. În sala Bell Centre din Montreal, Bute se îndreaptă spre ring. În casa de la Pechea, toată lumea aplaudă şi îl încurajează pe Lucian. Se mai aude câte un "Hai Luciane, azi e ziua ta".

Odată cu primele acorduri ale imnului României, rudele, vecinii încep, instantaneu, să se închine. Senzaţia e că te afli în biserică. Din faţa televizorului lipsesc Maricica şi Doina Bute, mama şi sora cea mai mare. Într-o altă cameră, ele au alt meci. Cu Dumnezeu. Nu, nu se bat cu El. Doar îl imploră să aibă grijă de Lucică al lor "ca negrul ăla să nu-mi lovească rău băietul". Doina şopteşte şi imploră divinitatatea să-l ajute pe Lucian să învingă. Cam ciudat să-i ceri lui Dumnezeu să ajute un om să-l bată pe altul. Dar ea, Doina, asta vrea. Că aşa-i în box.

Liniştea rugăciunii este întreruptă de strigătele din sufragerie. A bătut primul gong. Fiecare îl încurajează pe Lucian Bute cum poate. Dintre toţi, doar unul e mai gălăgios: "Hai Lucică", "Loveşte-l mă", "Aşa, dă-i în barbă". Primul antrenor al lui Bute, Felix Păun, priveşte încordat meciul. Lângă el, Ştefan Bute strânge pumnii care nu lasă se se vadă palmele crăpate de atata muncă pe câmp. La fiecare pauză, optimismul câştigă din ce în ce mai mult teren: "Hai mă că nu mai rezistă negru ăsta mult", se aude o voce din încăpere.

În cealaltă cameră, rugăciunile curg neîncetat. "Doamne, ajută-l şi ai grijă de Lucică al nostru". Pozele Sfintei Fecioare, ale Mântuitorului se amestecă cu cele ale lui Lucian. E o aşa linişte, încât se poate auzi stresantul ticăit al ceasului, care are efectul picăturii chinezeşti. Începe repriza a 11-a. "Acum trebuie să fie atent, să nu primească vreo lovitură", spune un vecin. Un pumn, doi, Berrio e în corzi şi la Pechea e delir: "Uraaaaaaaaa", "Bravo Lucică", "A învins". Un vecin dă buzna în camera de rugăciuni: "Maricico, Lucică a câştigat". Maricica intră în "camera cu televizorul" şi se îmbrăţişează cu cei care îi ies în cale. Ajunge şi la Ştefan, "omul ei". Lacrimile apar pe obrajii lor instantaneu. Sunt lacrimi de fericire. Pe PRO TV, Bute îi transmite mamei sale că o iubeşte, iar Maricica ia televizorul în braţe şi sărută ecranul.

Nu au trecut decât cinci minute de la finalul meciului şi deja telefonul sună: "Alo, mamă, ce a făcut Lucian?", întreabă una din cele două surori ale lui Lucian Bute, care sunt plecate în Italia. "A câştigat fato, a câştigat Lucică", răspunde Maricica.

Firesc, vine şi vremea declaraţiilor. “A ajuns unde a visat când a plecat de acasă să facă box, în urmă cu 13 ani, să devină campion mondial. Am avut emoţii foarte mari. Când se apropia meciul, simţeam că mi se zbat două inimi: a mea şi a lui Lucian. Abia aştept să vină acasă”, a spus Maricica Bute. De partea cealaltă, tatăl lui Bute declară sus şi tare că era sigur de victorie: ”Eu am spus cã nu-l va prinde repriza a 6-a pe columbian, însă m-am înşelat un pic. Oricum, pe măsură ce reprizele treceau, mi-am dat seama că, până la urmă, Lucian îl va face KO. Simţeam cum adversarului îi scad puterile. Sunt foarte fericit şi mândru de Lucian. Cine mai e în Pechea campion mondial?”. Aşa este, Pechea e o comună cu un campion la box, Lucian Bute, şi cu o vicecampioană mondială la handbal, Steluţa Luca.

La Pechea e sărbătoare. Ceilalţi localnici, care nu au prins un loc în casa părintească a lui Lucian Bute, se adună în curte. Maricica Bute scoate vinu' de la butoi, iar Ştefan pregăteşte grătarul.

Pugilistul Lucian Bute a devenit noul campion mondial la categoria supermijlocie, versiunea IBF, după ce l-a învins prin KO tehnic, pe deţinătorul centurii, columbianul Alejandro Berrio, într-o gală disputată, sâmbătă dimineaţă, la Centre Bell din Montreal. Bute a rămas neînvins în cele 21 de meciuri disputate de la trecerea la profesionism, în care a înregistrat tot atâtea victorii, din care 17 înainte de limită.

(Comentariu realizat de Departamentul Sport, sports@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici