COMENTARIU: Comisia Europeană a mângâiat cu reţinere creştetul Justiţiei

Comisia Europeană a mângâiat cu reţinere creştetul Justiţiei române, spunând că râvna DNA în a înghesui prin colţuri "caracatiţele" corupţiei de cinci stele este convingătoare, dar că, "vai!", ceva se poticneşte pe drum şi picăm în vechea boală a eşecului la finalizare.

462 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU: Comisia Europeană a mângâiat cu reţinere creştetul Justiţiei

Comisia Europeană a mângâiat cu reţinere creştetul Justiţiei (Imagine: Shutterstock)

De fapt, înalţii eurocraţi din Comisie îmboldesc, repetat, Justiţia către transparenţă, obiectivitate, eficienţă. Nu este vorba de a-i da brânci într-un sistem ideal, ci de a-i arăta că are metehne de care nu reuşeşte sau nu vrea să se vindece şi că este cazul să termine odată şi odată cu bolitul. Şi, de fiecare dată, la Bucureşti, răbdarea şi atenţionările comunitare se văd prin sticla unui pahar plin pe care poţi lesne să-l verşi în capetele antipaticilor.

De exemplu, preşedintele Băsescu a înţeles din raportul comunitar că trebuie să dea lauri şi nuiele la palmă. Lauri pentru DNA, DGA, ANI, Parchetul General, Direcţia de Investigare a Fraudelor din IGPR şi vărguţe pentru ICCJ, CSM, Parlament ( dar aici, mai cu blândeţe, supărarea fiind că instituţia i-a aruncat mai cu greu pe aleşii răi în braţele de oţel ale dreptei judecăţi). Preşedintele Geoană (al Senatului) a înţeles din raport, via interpretarea preşedintelui Băsescu, că Senatul e bun, dar că îl văd alţii cum nu trebuie. Preşedintele CSM a înţeles cam la fel. Stăm bine, dar, vezi Doamne, ne omoară lipsa de dialog şi conlucrarea "adecvată".

Laureaţii - procurorii de toate categoriile, partidele de la guvernare au înţeles că trebuie să se bucure sobru, să marcheze progresul şi "parcursul pozitiv". De cealaltă parte, Opoziţia a bătut din buze. În sfârşit, românul cu cea mai înaltă poziţie la Bruxelles, comisarul european Cioloş a zis că-i bine, că trebuie să ne mai încordăm, arătându-ne delicat pisica din paranteze: "România poate convinge (...) că mecanismul şi-a îndeplinit menirea şi e o paranteză care poate fi închisă. Dacă nu, nu este exclusă posibilitatea ca paranteza să fie menţinută deschisă".

Indiferent de ce parte s-a văzut a rezultat că, amestecând minusurile cu plusurile, am ieşit pozitiv. Uşurare de copil problematic care a primit un certificat temporar de bună purtare. După consumarea momentului, aprecierile sau criticile din raport vor fi folosite ca pretexte prin reglările de conturi, mutarea, diminuarea sau consolidarea diverselor influenţe, impunerea de marote (cum este cea cu modificarea Constituţiei) aducătoare (poate) de capital electoral.

Rău este că unele aprecieri (a căror temeinicie este discutabilă) vor fi folosite pentru acoperirea ineficienţei şi ciudăţeniilor unor instituţii. Ce a binemeritat ANI (întrebare recurentă)? Problemele de sistem nu se rezolvă peste noapte şi nici peste multe-multe nopţi. Şi, în niciun caz prin supradimensionarea succeselor modeste si minimalizarea criticilor.

Rapoartele europene de monitorizare şi recomandările lor sunt folosite la noi după cum bate vântul şi interpretate ca la tarabă. Şi negreşit pentru reactivarea cu amabilitate astringentă a unor obsesii: "Dragi jurnalişti, încercările de a arăta că instituţiile sunt la comandă vă penibilizează". Nedemne de cel care le-a trântit. Chiar dacă s-au vrut un apel.

Comentariu realizat de Indira Crasnea, indira@mediafax.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici