COMENTARIU: Lumina de la Bruxelles şi Raiul românesc

Vara cu insinuări de toamnă este anotimpul tranzitoriu propice pentru conturarea viziunilor pe termen mai îndepărtat. Preşedintele Băsescu o ştie. Cel mai bun cadru: lângă ape. Cel mai bun şi ascultător public: tinerii moldoveni veniţi în Deltă să-şi fortifice spiritul de comuniune cu metropola.

436 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU: Lumina de la Bruxelles şi Raiul românesc

COMENTARIU: Lumina de la Bruxelles şi Raiul românesc (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Şi cum nimeni nu-i profet în ţara lui, preşedintele a ţesut canavaua Europei 2020. Cu un centru luminat şi stabil la Bruxelles, de la care să ne încălzim, să primim învăţătură, bani, securitate. Pe care o să le avem din plin dacă o să mai cedăm din suveranitate. Altfel, Europa unită şi nu prea, de la care şi acum râvnim mulţi bani - pe care îi putem avea, deşi cam fără putinţa să-i luăm - se duce. Rămâne o sumă cosmopolită de istorii trecute.

Locul României în broderia Statelor Unite ale Europei va fi al unei ţări cu contururi estompate, care îşi va pune în valoare averile din pământ şi dărnicia naturii. Sună bucolic, aproape ca de început de lume. Un fel de Arcadie, în care ne vom asigura bunăstarea din valorificarea aurului de la Roşia Montană (corect exploatat politic şi ecologic), a uraniului sau a altor rarităţi adăpostite în măruntaiele subsolului şi în care vor fi roade ca în Raiul tuciuriu al lui Budai-Deleanu. Loc în care tinerii moldoveni vor fi o vână importantă şi bine pregătită a forţei de muncă. Că doar nu o să ne împărţim fericirea cu naţiunile exotice.

Administrarea trebilor supărătoare se va face mai mult din afară. Ca să nu se strice armonia. Altfel, chestiuni din astea sofisticate, ca funcţionarea "motorului" franco-german, expansiunea Chinei, relaţia euro-atlantică nu vor fi de felul celor care să ne tulbure. Oricum, nu ne vor mişca şi nu vom avea vreun cuvânt de spus. Dovadă că nu avem/ nu vom avea nici forţă, nici voinţă să depăşim filosofia si acţiunea de enclavă. Douăzeci şi doi de ani au fost prea puţini şi încă nouă nu suficienţi pentru schimbarea mentalităţii şi îndreptarea spinării.

În acea Românie şi Europă "made by T.B.", preşedintele de acum va fi un domn vârstnic, sănătos, bine bronzat, care va merge în croazieră cu un vaporaş negreşit construit nu din banii statului (n-avem interes, nu suntem ţară maritimă).

Şi când compatrioţii săi poate se vor sătura sau plictisi să fie cetăţeni europeni şi vor vrea să evadeze din Europa luminată ca să se claustreze în Raiul românesc, s-ar putea pune în fruntea revoluţiei castraveţilor. După modelul norvegian, original descris de Traian Băsescu, în care consumul de castraveţi produşi local - buni şi scumpi - pe care se băteau să-i cumpere locuitorii fiordurilor a influenţat decisiv "nu"-ul spus la referendumul pentru intrarea în Uniunea Europeană.

Şi Norvegia este o "naţiune viguroasă", a adăugat glumeţ domnul preşedinte. Doar că nouă ne este lehamite să fim viguroşi şi eurosceptici. De revoluţie, nici vorbă.

(Comentariu realizat de Indira Crasnea, indira@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici