FOCUS: Constructorii consideră benefice propunerile de modificare a legislaţiei achiziţiilor publice

Constructorii consideră benefice modificările propuse de autorităţi privind legislaţia achiziţiilor publice, care prevăd, printre altele, derularea contestaţiilor doar la finalul licitaţiilor, scurtarea soluţionării reclamaţiilor şi limitarea plafonului de majorare a contractului iniţial.

97 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Constructorii consideră benefice propunerile de modificare a legislaţiei achiziţiilor publice

FOCUS: Constructorii consideră benefice propunerile de modificare a legislaţiei achiziţiilor publice (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Astfel, potrivit noilor reglementări, firmele nemulţumite de derularea licitaţiilor pentru achiziţii publice nu vor mai avea posibilitatea să depună contestaţii pe parcursul procedurii, ci doar la finalul acesteia, iar termenul de rezolvare a reclamaţiilor pentru care nu mai este nevoie de alte documente va fi redus de la 20 la 10 zile.

Totodată, plafonul în interiorul căruia preţul unui contract de achiziţii publice poate fi majorat prin acte adiţionale va fi diminuat substanţial, de la 50% la maximum 20% din suma contractului iniţial.

Modificările au fost transmise Comisiei Europene spre informare şi vor fi introduse de Guvern în perioada imediat următoare, printr-o nouă revizuire a legislaţiei privind achiziţiile publice, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Cristian Erbaşu, preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii, consideră că propunerile sunt de "bun augur", dar efectul lor "rămâne de văzut".

"Prin primele două propuneri se încearcă scurtarea procedurilor, având în vedere că sunt multe licitaţii care se prelungesc fără nicio justificare. Acestea nu vor avea efect foarte mare, firmele vor continua să conteste, dar se urmăreşte eliminarea presiunii asupra comisiilor de evaluare. A treia ar putea să fie o metodă prin care să se reducă ofertele de dumping", a afirmat Erbaşu.

El este şi acţionar al grupului Erbaşu, cu activităţi în special în domeniul construcţiilor.

Erbaşu a adăugat că limitarea plafonului de majorare la 20% din valoarea iniţială cu care preţul unui contract de achiziţii publice va putea creşte prin acte adiţionale este "una rezonabilă", dacă licitaţia a fost bine organizată.

"Firmele vor fi mult mai prudente şi vor evita să mai vină cu preţuri de dumping. În plus, beneficiarii vor putea să-şi facă mai bine calculele, să nu se mai trezească la final că nu au bani pentru finalizarea lucrărilor", a adăugat Erbaşu.

Proprietarul companiei de construcţii Delta ACM 93, Florea Diaconu, apreciază că propunerea cu impactul cel mai puternic este cea de restrângere a plafonului de majorare a contractului iniţial.

"Cred că măsurile vor conduce la o disciplinare şi vor permite mai puţine găuri în gard. (...) Se va juca mult mai atent", a spus Diaconu.

Romeo Boţocan, directorul pentru România al grupului german de construcţii Max Bögl, apreciază că măsurile sunt benefice în primul rând pentru beneficiarii proiectelor, dar şi pentru companiile de construcţii "serioase".

"Companiile de construcţii serioase vor fi mulţumite de aceste propuneri şi de intrarea lor în vigoare", a spus Boţocan.

El a precizat că suplimentarea contractelor cu 20-50% din valoarea iniţială poate fi arbitrară, iar nivelul de 20% este unul mai realist, deşi pot exista cazuri în care sunt necesare majorări peste acest prag, argumentate.

Totodată, această ultimă propunere ar trebui dublată şi de o evaluare corectă a ofertelor financiare şi eliminarea celor de dumping.

"Măsura de impunere a pragului de 20% reduce numărul celor înclinaţi să vină la dumping", a mai spus Boţocan.

O opinie similară legată de acest prag a avut şi şeful companiei de construcţii Tehnologica Radion, Theodor Berna.

El a afirmat că, pe de o parte, pot exista lucrări neprevăzute care să justifice majorarea contractului iniţial, dar că măsura are un rol pozitiv pentru că elimină dumping-ul.

(Material realizat de Ioan Dornescu, ioan.dornescu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici