FOCUS: Tabloul dezbaterii pe contractul-cadru: medicii de familie trec de la mulţumire la revoltă

Medicii de familie iau bolnavilor dreptul la reţete compensate şi gratuite în semn de protest faţă de intenţia autorităţilor de a le reduce bugetul pe cabinet, liderii organizaţiilor de pacienţii îi înţeleg pe doctori şi acceptă sacrificiul, iar MS şi CNAS, sub ameninţări, vor dialog.

65 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Tabloul dezbaterii pe contractul-cadru: medicii de familie trec de la mulţumire la revoltă

FOCUS: Tabloul dezbaterii pe contractul-cadru: medicii de familie trec de la mulţumire la revoltă

Acesta este tabloul în care, de aproape o lună de zile, au loc dezbateri publice legate de contractul-cadru privind acordarea asistenţei medicale pe 2010.

Un contract care aduce unele schimbări, dar care nu păreau suficient de ameninţătoare la adresa veniturilor medicilor de familie. Chiar dacă noul act normativ le cere medicilor mai multă muncă, niciunul dintre liderii organizaţiilor care reprezintă această categorie profesională nu a protestat iniţial. Mai mult chiar, liderii medicilor de familie, prezenţi la conferinţele Ministerului Sănătăţii, ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) sau în timpul propriilor conferinţe, au acreditat ideea că lucrurile ar fi în regulă, păstrând totuşi o rezervă până la apariţia normelor privind aplicarea contractului-cadru.

După o lună de dezbateri, CNAS a pus pe site-ul propriu, exact cu o zi înainte de şedinţa de Guvern de miercuri, o ultima variantă a proiectului de contract-cadru pe 2010, cu unele modificări despre care doctorii au spus că nu ar fi ştiut nimic. Mai mult decât atât, ''surse", aşa cum au anunţat medicii de familie în conferinţa din 1 aprilie, le-ar fi spus că veniturile pe cabinet vor scădea în 2010, cu aproape 40 la sută, prin aplicarea normelor la contractul-cadru nou.

Atunci, medicii de familie au intrat în mare agitaţie şi au scos din buzunar cea mai dură armă cu care ar fi putut speria autoriităţile: au sistat imediat prescrierea reţetelor compensate şi gratuite, dar şi a trimiterilor către specialist.

Opinia publică a protestat, pe motiv că bolnavii nu trebuia sacrificaţi şi că nimeni nu le dădea medicilor acest drept. Totuşi, ei au luat decizia fără remuşcări.

Probabil acesta ar fi fost momentul în care, nemulţumiţi la rândul lor, bolnavii ar fi putut să ia cu asalt cabinetele şi să protesteze faţă de această măsură. Nu s-a întâmplat însă nimic, recunoşteau chiar medicii. Probabil că apropierea, în doar două zile, a Sfintelor Sărbători de Paşte le-a mutat pacienţilor preocuparea spre alte lucruri. Atmosfera a fost, vorba Anei Blandiana, specifică "unui popor vegetal". "Suntem un popor vegetal, De unde altfel liniştea/ În care aşteptăm desfrunzirea? De unde curajul/ De-a ne da drumul pe toboganul somnului/ Până aproape de moarte/ (..) .Eu cred că suntem un popor vegetal. Cine-a văzut vreodată/ Un copac revoltându-se?", spunea Ana Blandiana în urmă cu peste două decenii.

Dacă nu a urnit pacienţii, înverşunarea medicilor de familie a reuşit însă să sperie autorităţile, până atunci foarte sigure pe măsurile lor radicale de reformă. În acest context, au început să curgă explicaţiile. "Nu putem să plătim medicii pentru servicii pe care nu le fac. Suma pentru medicina de familie în 2010 este egală cu cea din 2009, poate uşor mai mare, dar este adevărat că vor scădea veniturile medicilor care au înscrişi pe listă mai mult de 2.200 de pacienţi", arăta, în 1 aprilie, preşedintele CNAS, Lucian Duţă.

Preşedintele CNAS spunea că, în primele trei luni ale lui 2010, cheltuielile cu medicina de familie sunt cu 15% mai mari faţă de cât era prognozat, astfel că, în aceste condiţii, pentru următoarele luni, veniturile ar trebui diminuate cu 5%.

"Este real faptul că a scăzut valoarea punctului per capita, dar a crescut aceea per serviciu", mai explica Lucian Duţă, precizând că nemulţumirea medicilor este cauzată de anumite zvonuri care nu ar trebui luate în seamă.

Acesta prezenta chiar un model de primire a veniturilor de către medicii care au pe liste peste 2.200 de pacienţi. Astfel, pentru cei 2.200 de pacienţi, venitul va fi alcătuit din plata per serviciu şi per capita, iar pentru cei care sunt în plus, peste 2.200, se va primi doar plata per serviciu.

Preşedintele CNAS motiva această decizie prin faptul că, în mod cert, un medic nu poate să consulte mai mult de 2.200 de persoane într-o lună, numărul optim de persoane înscrise pe o listă fiind stabilit, în medie, la 1.800. La nivel naţional, sunt aproape 40% din cei 11.421 de medici de familie, care au înscrise pe liste peste 2.200 de persoane.

Mai mult, medicii cu peste 2.200 de bolnavi pe listă nu vor mai avea venituri de peste 100.000 lei. Dacă au 5.000 de persoane pe listă vor primi bani per capita doar pentru 2.200 de persoane, iar pentru diferenţa de 2.800 vor primi bani numai dacă aceştia vor veni la consultaţie, mai explica preşedintele CNAS.

Mai mult, Duţă prezenta, tot de 1 aprilie, un top al primilor 20 de medici, care aveau înscrişi la 31 decembrie 2009, cei mai mulţi pacienţi şi doctorii cu cele mai mari venituri. Astfel, în judeţul Botoşani, există un medic care are pe listă 6.227 de pacienţi, în Vaslui - 5.642, în Teleorman - 5.590, în Botoşani - 5.494, Bacău - 5.442, Vaslui - 5.376, Bucureşti - 5.346, Dâmboviţa - 5.320, Teleorman - 5.230, Bacău - 5.187, Vaslui - 5.171, Bucureşti - 5.090, Galaţi - 5.054, Gorj - 5.041, Neamţ - 5.032, Vaslui - 5.031, Vaslui - 4.892.

De asemenea, cele mai mari venituri ale unui medic de familie în trimestrul IV 2009 au fost înregistrate în Călăraşi, de 131.790, 66 lei, în Neamţ - 106.367,60 lei, în Vrancea - 91.771,90 lei, în Călăraşi - 85.284,94 lei, ultimul în top 20 fiind un medic din Bacău cu 65.890, 71 lei.

În plină criză economică, cifrele acestea pot suna supărător în urechile celor care-şi numără fiecare bănuţ în portofel. Se poate spune absolut orice legat de nemulţumirile fiecăruia privind sistemul medical de familie.

Crearea instituţiei medicului de familie nu a adus niciun beneficiu sistemului sanitar, întrucât presiunea pe spitale a crescut continuu, medicii de familie nefiind de găsit niciodată în zilele libere, de sărbătorile legale sau după-amiaza, după ora 18.00. Mai mult chiar, ei nu fac altceva decât să rescrie reţetele prescrise de specialist sau să scrie bilete de trimitere către aceştia.

S-ar mai putea spune că, pe de altă parte, organizarea reţelei de medicină de familie a distrus sistemul de medicină pediatrică şi de dispensar. Într-un dispensar erau medici pediatri care se ocupau de copii, având o pregătire foarte riguroasă în domeniu, dar şi medici pentru adulţi. În prezent, cei mai mulţi medici de familie au în grijă copii fără a avea pregătirea necesară şi atunci îi trimit pe părinţi cu cei mici la spital.

În fapt însă, medicul de familie nu este vinovat de nimic din ceea ce se întâmplă în prezent în sistem. Legiuitorul a hotărât ca medicul de familie să primescă cei mai mulţi bani pentru persoanele înscrise pe listă, iar el asta a făcut: a înscris pe listă cât mai multe persoane. Apoi, dacă îi mai şi consulta pe pacienţii de pe listă, medicul mai primea ceva bani. Şi aceasta pentru că aşa a fost obişnuit de legiuitor. În plus, ministrul liberal Eugen Nicolăescu le-a mărit bugetele pentru a-i susţine programul naţional de evaluare a sănătăţii.

Sistemul a primit palme grele pe fondul crizei economice. Presaţi de problemele financiare, în 2010, autorităţile au luat la puricat sistemul pentru a reduce cheltuielie şi au văzut că medicina de familie primeşte prea mulţi bani pentru servicii pe care nu le face. Din punctul de vedere al medicilor de familie însă, cheltuielile cabinetelor au crescut, iar ei au pierdut din venituri.

Acesta este contextul în care medicii de familie au anunţat, chiar de 1 aprilie, cu toată seriozitatea, că nu vor semna contractul cu CNAS până nu vor primi sumele necesare funcţionării asistenţei medicale primare, respectiv aproximativ 10.000 de lei pentru finanţarea cabinetului, faţă de media de 4.200 de lei cât sunt acum.

În plus, liderii organizaţiilor reprezentative ale medicilor de familie au anunţat că nu mai prescriu reţete compensate şi gratuite, întrucât nu au contractul-cadru de acordare a asistenţei medicale, iar normele de aplicare a acestuia "au fost aprobate pe şest".

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a spus că acţiunile medicilor de familie sunt nejustificate şi a atras atenţia că refuzul acestora de a prescrie reţete compensate şi gratuite va aduce mari prejudicii sănătăţii bolnavilor. În plus, ministrul i-a cerut preşedintelui CNAS să lămurească de urgenţă cu reprezentanţii medicilor de familie modul în care casele de asigurări vor aplica prevederile contractului-cadru 2010.

Pe de altă parte, Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor a anunţat, marţi, răspicat, că susţine acţiunea medicilor, dar că, totodată, vrea ca doctorii să fie sancţionaţi dacă nu îşi fac treaba.

Discuţiile au început de vineri şi vor mai dura, cel mai probabil doar o zi. Finalul se prefigurează optimist: joi, s-ar putea relua eliberarea reţetelor compensate şi gratuite, iar tensiunile s-ar putea debloca. Totul depinde de ziua de miercuri, când, punct cu punct, vor fi discutate atât normele de aplicare a contractului-cadru privind acordarea asistenţei medicale pe 2010 şi contractul individual semnat de fiecare furnizor de servicii cu Casa de Asigurări de Sănătate de care aparţine.

(Material realizat de Elvira Gheorghiţă, elvira@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici