Lideri PSD susţin că prin alegerea primarilor într-un tur PDL îşi va păstra actualele primării

Lideri PSD estimează că prin alegerea primarilor într-un tur PDL îşi va menţine cele 15 primării din oraşele reşedinţă de judeţ, în timp ce USL ar putea pierde în patru din cele 18 deţinute în prezent.

240 afișări
Imaginea articolului Lideri PSD susţin că prin alegerea primarilor într-un tur PDL îşi va păstra actualele primării

Lideri PSD susţin că prin alegerea primarilor într-un tur PDL îşi va păstra actualele primării (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)

Lideri ai PSD consideră că alegerea primarilor într-un tur de scrutin va face ca schimbarea actualilor primari din marile oraşe să devină dificilă în condiţiile în care rata prezenţei la vot va fi cea indicată de actualele sondaje de opinie.

USL deţine în prezent 18 primării - Piteşti, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Târgu Jiu, Slobozia, Iaşi, Alexandria, Vaslui, Focşani, Bacău, Oradea, Călăraşi, Baia Mare, Giurgiu şi Zalău.

PDL deţine 15 primării de mari oraşe: Alba-Iulia, Arad, Botoşani, Braşov, Cluj, Târgovişte, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Târgu Mureş, Piatra Neamţ, Slatina, Ploieşti, Suceava, Tulcea şi Râmnicu Vâlcea.

Estimarea liderilor PSD pleacă de la sondajele preliminare din ultimele luni, precum şi de la rezultatele alegerilor din 2008 şi arată că, fără o prezenţă la vot de peste 60% în marile oraşe, primăriile din Buzău, Iaşi, Vaslui şi Bistriţa, deţinute în prezent de USL, ar putea fi decise de "metodele" de mobilizare specifice fiecărui partid.

În aceste patru oraşe diferenţa în sondaje dintre candidaţii PSD/PNL şi cei ai PDL este de sub 10%, iar social-democraţii iau în calcul şi tensiunile la nivel local dintre liderii PSD şi cei ai PNL. Liderii social-democraţi arată că opţiunile actuale pentru USL ar putea fi fragmentate de potenţialii candidaţi ai PSD sau PNL care vor pierde nominalizarea candidaturii sub sigla USL şi vor intra în cursă ca independenţi.

În plus, liderii PSD apreciază că PDL va câştiga, prin UNPR, şi primăria Buftea şi a Devei, după ce actualii primari s-au înscris în UNPR.

În aceste condiţii, PSD pleacă de la premisa că nu va avea probleme să îşi păstreze, împreună cu PNL, 12 oraşe reşedinţă de judeţ.

Patru dintre primării sunt considerate ca fiind problematice, urmând să fie identificate strategii speciale pentru Buzău, Iaşi, Vaslui şi Bistriţa, care ar putea fi împărţite între USL şi PDL.

De cealaltă parte, în dreptul PDL sunt trecute 17 primării sigure, pentru cele deţinute de UDMR, FDGR şi PNŢCD considerându-se că nu există şanse de schimbare a actualilor primari.

Legea privind alegerea primarilor într-un tur de scrutin a fost adoptată, marţi, de Camera Deputaţilor, care este forul decizional, cu 174 de voturi "pentru", 110 voturi "împotrivă" şi 3 abţineri.

Potrivit legii adoptate, primarii vor fi aleşi într-un tur de scrutin, cu excepţia situaţiilor de balotaj.

(Materiale realizat de Florin Ciolac, florin.ciolac@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici