Maraton Băsescu-Geoană, trei ore de luptă pentru Cotroceni

Candidaţii la Preşedinţie Traian Băsescu şi Mircea Geoană s-au înfruntat, joi, într-o dezbatere-maraton, de trei ore, cei doi uzând, ca într-o bătălie, de un registru strategic şi tactic amplu, cu atacuri, contraatacuri, replieri, învăluiri, lovituri inopinate.

42 afișări
Imaginea articolului Maraton Băsescu-Geoană, trei ore de luptă pentru Cotroceni

Maraton Băsescu-Geoană, trei ore de luptă pentru Cotroceni

Mircea Geoană a preîntâmpinat registrul belicos în care avea să se desfăşoara confruntarea, solicitând, cu un aer de premoniţie, ca Traian Băsescu să nu folosească atacurile personale sau atacurile la familie.

Traian Băsescu a părut, însă, că nu aude acest apel, prima sa luare de cuvânt constituindu-se într-un atac prin învăluire, ţinta fiind PSD-ul actual, considerat nereformat şi aflat încă sub egida lui Ion Iliescu.

Dacă Geoană a vorbit de la început despre proiectul său "O singură Românie", Băsescu a contraatacat, vorbind dialectic de România unei reforme accelerate şi de cea a trecutului, în care politicenii guvernează pentru politicieni. El a continuat să-l atace pe Geoană, susţinând că majoritatea formată în jurul acestuia a votat împotriva referendumului, în Parlament, iar alianţa politică "a lui Mircea Geoană" nu înţelege priorităţile românilor.

Primele reacţii ale lui Geoană au fost, de fapt, replieri strategice, el încercând să-şi menţină discursul într-un registru elegant, fără a uza de atacuri neprovocate.

Cuminte, uzând de acelaşi discurs ca şi cel din declaraţiile de presă, Geoană a spus că Băsescu reprezintă o sursă de scandal şi dezbinare, care a eşuat în a-şi îndeplini promisiunile şi care şi-a trădat partenerii şi aliaţii "cu o nonşalanţă demnă de o soartă mai bună".

Acuzele reciproce pe care cei doi candidaţi şi le-a făcut au beneficiat, în mod evident, şi de resurse afişate ale comunicării non-verbale, sesizate şi identificate la nivel de zâmbete ironice sau îngăduitoare, priviri glaciale sau, dimpotrivă, calde.

Totodată, unele replici sau afirmaţii făcute au stârnit reacţii de râs în hohote, acesta fiind şi cazul lui Traian Băsescu, care a izbucnit într-o şaradă atunci când l-a auzit pe Mircea Geoană spunând că îi este frică să trăiască într-o ţară în care este ascultat de la Cotroceni.

Dacă atacurile lui Geoană la adresa lui Băsescu au avut legătură cu mandatul acestuia, având în vedere eşecurile, scandalul şi dezbinarea, replica lui Băsescu a fost conturată de o serie de lovituri scurte, reci şi personale.

"Mircea Geoană este un om slab. Mircea Geoană nu este un om sincer", a atacat Băsescu la baionetă, tactica fiind aceea de a-şi enerva adversarul şi a-l forţa astfel să facă greşeli.

Băsescu nu l-a lăsat pe Geoană să respire, avansând rapace pe teritoriile recent cucerite. A atacat zona Vanghelie - Hrebenciuc - Iliescu, acuzându-l pe Geoană că îi este ruşine să îl aducă pe Vanghelie la dezbatere.

Rapid, Băsescu a trecut la atacul pe celălalt flanc, îndreptându-şi atenţia către zona Patriciu - Vântu, el susţinând că Geoană nu este un om pe picioarele lui, fiind, totodată, un "cameleon care se adptează după cum bate vântul".

Acesta este momentul în care Geoană, repliat, a decis să contratace. "Dar doamna Udrea?". Replica a venit rapid. "Ea îşi asumă cine este", a răspuns Băsescu. "Vroiam să văd dacă sunt un sufleţel care poate să-l influenţeze pe domnul Băsescu", a adăugat Geoană.

Băsescu a apelat, de asemenea, şi la binecunoscuta tactică a destructurării discursului adversarului. Cu intervenţii rapide, intercalate, el a reuşit să "rupă" din discursul lui Geoană.

"Pe Vanghelie l-aţi întrebat când i-aţi spus lui Iohannis că va avea ultimul cuvânt?", este un exemplu de astfel de intervenţie, replica lui Geoană venind în sensul punerii lui Băsescu în faţa a două lucruri pe care le-a făcut: în 2004 l-a numit pe Gabriel Oprea "capul mafiei personale a lui Adrian Năstase", pentru ca în 2009 să îl numeaască ministru în Cabinetul Negoiţă.

În confruntarea candidaţilor, un rol important l-au avut galeriile. De la aplauze puternice la zâmbete aprobatoare sau gesturi dezaprobatoare, galeriile au constituit aliaţi de bază ai candidaţilor.

Un rol aparte l-au jucat, în cadrul galeriilor, Monica Macovei (PDL) şi Mircea Dinescu (PSD), cei doi apostrofând candidaţii pe care nu-i simpatizau, ba chiar au vociferat sau au intervenit în dezbatere.

Intervenţia lui Macovei, care l-a apotrofat pe Geoană, a determinat replica lui Ponta, din galeria adversă, care i-a spus: "Mai taci, Monica, din gură!". Gestul Monicăi Macovei nu l-a lăsat indiferent nici pe Traian Băsescu, care s-a întors către ea şi, cu degetul arătător în dreptul gurii, i-a şoptit, ca la şcoală: "Sssssssst!".

Macovei nu s-a conformat, însă. Picior peste picior, cu braţele încrucişate, cu o atitudine exigentă, Macovei l-a apostrofat, de la câşiva paşi distanţă, în mod constant, pe Geoană. Răbufniri, acuze - "Minte!", "Nu mai minţiţi, domnule Geoană!" - zâmbete ironice, dat din cap dezaprobator, acuze de bătut câmpii - "Bla, bla, bla", toate au făcut sumarul de acţiune al Monicăi Macovei pe tot parcursul dezbaterii.

De cealaltă parte, aşezat simetric, tot la câţiva paşi de candidaţi, Mircea Dinescu îşi juca rolul său. Zâmbete ironice, apostrofări, comentarii, stat picior peste picior, cu mâinile împreunate la ceafă - toate acestea au făcut parte din arsenalul lui Dinescu.

Un rol deosebit l-au avut, în galeria lui Geoană, Crin Antonescu şi Klaus Iohannis. Antonescu părea preocupat de cum s-ar fi comportat el dacă ar fi fost în locul lui Geoană. Spre deosebire de liderul PNL, pe faţa lui Iohannis nu se putea citi nimic. Iohannis a afişat tot timpul o mină implacabilă, rece, neavând nicio tresărire.

De partea cealaltă, Berceanu, Blaga şi Videanu ieşeau în evidenţă prin zâmbetele ironice, uneori chiar îngăduitoare, la adresa lui Geoană.

Candidaţii s-au înfruntat, ulterior, pe subiecte convenite cu staff-urile de campanie, iar faptul că acestea au avut o marjă mai mare de natură tehnică a făcut ca dezbatarea să intre într-o zonă cu atacuri mai puţine. Ele nu au lipsit însă. În timp ce Geoană i-a transmis lui Băsescu că România nu are nevoie de acest gen de "cocoşism" în politica externă, Băsescu i-a replicat că nu trebuie să te laşi călcat în picioare.

"Sunteţi diplomat de carieră! Eu nu!", i-a spus Băsescu lui Geoană, care i-a replicat rapid: "Se vede!". Acest schimb de replici a demarat atacurile succesive ale lui Traian Băsescu pe subiectul vizitei lui Geoană la Moscova.

Catalogând drept "subterană" această vizită, Băsescu a încercat să puncteze pe terenul lui Geoană.

A urmat apoi un atac puternic al lui Traian Băsescu, frontal. El l-a acuzat pe Geoană că este susţinut în campanie de Voiculescu, Vântu şi Patriciu. "Dacă prin absurd Geoană devine preşedinte, pentru cine va fi preşedinte: pentru români sau pentru cei care l-au spijinit?" a întrebat, retoric, Băsescu.

Geoană a intervenit şi i-a spus lui Băsescu că Vântu a vrut Poşta, dar Băsescu nu i-a dat-o, pentru că a păstrat-o pentru Cocoş. "Îl vedeţi pe Cocoş poştaş-şef?", a parat Băsescu.

Până în acest moment al confruntării, Traian Băsescu a alternat discursul serios cu atacurile scurte, dure, la baionetă, în timp ce Mircea Geoană s-a repliat, a contraatacat şi a încercat să se menţină într-un registru elegant. Totodată, Băsescu a destructurat discursul lui Geoană, având şi o zonă de comunicare non-verbală care a ţinut de zâmbete ironice, prin care a încercat să-şi trimită în derizoriu contracandidatul.

Subiectul "Corupţie" i-a făcut pe cei doi candidaţi să îşi aducă acuze reciproce - Geoană aducând în discuţie pe Udrea şi Ridzi, iar Băsescu pe Năstase, Patriciu, Vântu, Voiculescu, ale căror dosare "stau de doi ani neatinse în Justiţie".

Acest subiect i-a prilejuit lui Băsescu cel mai puternic atac din dezbatere. În momentul în care Geoană a spus că nu-i place de Vântu, Băsescu a intervenit şi l-a întrebat: "Nici azi noapte nu v-a plăcut?". El a sugerat astfel că Geoană a fost chemat acasă la el de către Vântu. În acest punct a intervenit pauza, Geoană fiind aproape de KO.

În momentul în care s-a luat pauză, staff-urile au intervenit instantaneu pe lângă candidaţi. Ponta, Guşă, Duvăz au mers imediat lângă Geoană pentru a-l consilia, în timp ce Voinescu a mers lângă Băsescu, el îndreptând acum şi o greşeală de la începutul dezbaterii, când Băsescu a venit cu cravata strâmbă.

Ultimul atac, de dinainte de pauză, operat de Băsescu, a avut un impact deloc neglijabil, în condiţiile în care el crease condiţiile pentru acesta, printr-o serie de lovituri pe acest subiect. Băsescu a conturat astfel o doză de negativ în ceea ce priveşte subiectul Vântu. Băsescu l-a forţat apoi pe Geoană să recunoască întâlnirea şi, practic, să se asocieze cu un subiect încărcat negativ.

După pauză, Geoană a încercat să recupereze, dar s-a păstrat într-o notă elegantă. Dacă Băsescu a continuat cu atacuri personale, făcând aprecieri la adresa lui Geoană, acesta din urmă nu a intrat în acest gen de polemică.

"Mie mi se pare că, pentru un candidat la Preşedinţie, Mircea Geoană are prea multe necunoscute" şi "Vă fac o mică recomandare, pentru a vă păstra ştaiful de diplomat: haideţi să vorbim pe rând", au fost atacuri la care Geoană nu a răspuns.

În schimb, el l-a atacat pe Băsescu şi l-a acuzat că minte în ceea ce priveşte reuşitele propriului mandat. "Agresivitatea nu vă rezovă problemele de necunoaştere a realităţilor", a venit replica lui Băsescu.

Un alt moment special al confruntării a fost schimbul de cadouri dintre candidaţi. Băsescu i-a dăruit un buchet de trandafiri albi doamnei Geoană, iar liderul PSD i-a oferit un buchet de trandafiri roşii doamnei Băsescu.

Mai mult, Băsescu i-a dăruit lui Geoană un coş cu alimente, respectiv pâine, cozonac, ulei, ceapă, roşii, ardei, ulei, vin, despre care i-a spus că sunt româneşti. Băsescu şi-a exprimat speranţa ca în puţini ani toţi românii să aibă produse româneşti pe masă.

Geoană i-a oferit lui Băsescu "un cadou ceva mai cultural", respectiv două cărţi: "Codul bunelor maniere azi" şi "Încredere", cea din urmă fiind semnată chiar de liderul PSD.

Confruntarea s-a încheiat, practic, cu un moment special, care a aparţinut moderatorului Robert Turcescu şi în care cei doi candidaţi au jurat cu mâna pe Biblie - Geoană că nu a promis niciun avantaj material lui Vântu, Patricu şi Voiculescu, iar Băsescu, că nu a lovit copilul, în 2004, "cu pumnul", nici în plex, nici peste faţă.

(Material realizat de Liviu Dădăcuş, liviu.dadacus@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici