Video Mărţişoare tradiţionale, obiecte handmade, kitsch-uri şi corturi din plastic, de 1 Martie

Deşi ar putea arăta ca nişte târguri de Crăciun, cu corturi din plastic albastre, tarabele celor care vând mărţişoare prezintă atât micile figurine ale copilăriei, pui galbeni şi pufoşi, ghiocei, coşari, cât şi tradiţionalele kitsch-uri, precum inele de logodnă false în cutii de plastic.

1883 afișări

Încă de dinainte de Dragobete (24 februarie), principalele staţii de metrou au devenit loc de pelerinaj pentru vânzătorii de obiecte de 1 Martie. Astfel, pentru cei grăbiţi să ajungă la serviciu, staţiile Piaţa Romană şi Piaţa Unirii au devenit adevărate pietre de încercare şi motive de enervare. O mare parte dintre mărţişoarele din corturi sunt exact conform aşteptărilor: roşii, mari, cu nelipsitul sclipici şi eventual cu un mesaj de tipul "Te iubesc". Totuşi, printre obiectele vândute revin figurinele tradiţionale: coşarul care poartă noroc, iepuraşul care anunţă Paştele sau puii mici şi galbeni.

Cumpărătorii pot alege să achiziţioneze mărţişoare-bijuterii suflate cu aur sau argint, contra unor preţuri între 15 lei şi 30 de lei, eşarfe, care sunt mereu un pretext de cadou, sau micuţele figurine de un leu. Figurinele copilăriei sunt vândute, de data aceasta, la preţul de 3 lei, împreună cu poezii care anunţă primăvara: "Când florile de gheaţă pier/ Şi primăvara-nvie/ Să-ţi fie micul mărţişor/ Prilej de bucurie".

Pe străzile din cartiere, în aceleaşi corturi improvizate, pot fi găsite mărţişoare în toate culorile şi toate formele posibile, dar şi toate pretextele de mărţişoare, precum figurinele feng-shui de trei centimetri care pot să asigure bunăstarea în următoarele domenii, menţionate de vânzători pe benzi de hârtie - dragoste, bani, sănătate. Uneori, în cort este menţionată reducerea, de la 6 lei la 5 lei. De asemenea, în corturi, cumpărătorii mai pot găsi icoane la 25 de lei sau mici bibelouri cu iepuraşi de Paşti apărute, este adevărat, prematur.

Pe lângă târgurile ad-hoc, din pieţe sau din zone foarte frecventate, există şi târgurile tradiţionale. Unul dintre acestea este Târgul Mărţişorului de la Muzeul Ţăranului Român, care a fost deschis pe 25 februarie. Aici, cumpărătorii, care cu fiecare zi devin mai mulţi, pot găsi mărţişoare ale căror preţuri variază de la 5 la 20 de lei, în funcţie de munca pe care o necesită respectivele obiecte. Astfel, micile picturi pe sticlă, cu urări pentru soacră, socru, familie, o casă frumoasă, cu desenele aferente, au preţuri de la 5 la 10 lei. Acestora le sunt ataşate flori croşetate, cu preţuri de circa 10 lei, jucării din pânză umplute cu vată, figurine sculptate în lemn, dar şi tablouri. Printre materialele preferate de către meşteşugari se numără batoanele de scorţişoară, flori presate şi coajă de fistic, care devine buburuză, şi figurinele din lut colorat scos din cuptor. Pentru astfel de mărţişoare, vizitatorii pot plăti între 5 şi 10 lei. Totodată, pentru colierele lucrate manual, cumpărătorii pot plăti între 10 şi 35 de lei.

Pentru meşteşugarii care înfruntă frigul pentru a-şi vinde marfa, crearea micilor figurine poate dura şi două luni. Mulţi dintre cei care expun la Muzeul Ţăranului Român sunt creatorii obiectelor şi sunt artişti plastici sau studenţi la Arte.

Tot un târg cu stil este cel de la librăria Cărtureşti de pe Strada Arthur Verona. Atât Idelier, cât şi Cărtureşti au pus în "pacheţele" ce au mai bun: o colecţie de accesorii şi obiecte vestimentare semnate de cei mai talentaţi designeri români, cărţi, filme, ceaiuri, muzică, accesorii pentru citit şi scris, gemuri şi alte delicatese.

Doza şi combinaţiile din pachete rămân a fi decise de cumpărători. Astfel, aceştia vor avea de ales între "Orice" (Sorin Gherguţ) sau "Nimic" (Mircea Cărtărescu), "Breakfast at Tiffany's" (Audrey Hepburn) sau "Diamonds are forever" (Sean Connery), "High Violet" (The National) sau "Under the Pink" (Tori Amos), iar enumerarea poate continua.

Preferinţele în materie de literatură, cinematografie şi muzică se prelungesc în opţiunea pentru un anumit accesoriu sau o ţinută vestimentară. Cumpărătorii vor avea la dispoziţie piesele unicat sau de serie limitată semnate de Kristina Dragomir, Carla Szabo, Prochaine, Iulia Dima, Roxana Davidescu, Marcela Cosnean, Fandacsia, Little Artist, Silvia Serban, Noha Nicolescu, Chez Happy, Ecorn Flowers.

Un alt târg tradiţional este cel de la Sala Dalles. Acolo, în locul jucăriilor din pluş roşu cu care acest spaţiu din centrul Bucureştiului a obişnuit publicul, cumpărătorii găsesc vedeta lunii martie - mărţişorul-bijuterie. Cu 15 lei, vizitatorul târgului poate cumpăra o mică figurină din argint pe care o poate purta ca mărţişor. De asemenea, cumpărătorii pot alege mărţişoare mai puţin tipice: haine stil vintage, bucheţele de cuişoare, dar şi seturi pentru amatoarele de pilates. O prezenţă inedită în cadrul târgului este standul cu lenjerie intimă pentru bărbaţi creată de Cătălin Botezatu. Revenind la simbolurile de 1 martie, o firmă de dulciuri a venit la târgul de la Dalles cu figurine ale primăverii - coşuleţe cu ghiocei sau iepuraşi modelate din zahăr, cu preţurile începând de la 6 lei.

Un loc alternativ pentru iubitorii de mărţişoare tradiţionale este Curtea Veche, unde creatorii de obiecte handmade tremură să îşi vândă colierele, florile multicolore croşetate şi genţile din piele. Preţurile variază între 10 şi 50 de lei. Alături, la un magazin tradiţional, se găsesc mărţişoare sculptate în lemn - coşari pistruiaţi, pisici şi floricele - care îşi aşteaptă cumpărătorii, preţurile lor variind de la 5 lei şi 6 lei.

(Material de Oana Ghita, oana.ghita@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici