Pacienţii dintr-un spital desfiinţat, hrăniţi de localnici din milă şi îngrijiţi de asistente fără să fie plătite

Ultimii pacienţi care mai erau internaţi, marţi, în Spitalul din Pârscov (Buzău), au fost transferaţi în cursul zilei în centre pentru bătrâni şi la Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca, după ce de la începutul lunii, când unitatea s-a închis, bolnavii au rămas fără apă, alimente şi lenjerii pe pat.

79 afișări
Imaginea articolului Pacienţii dintr-un spital desfiinţat, hrăniţi de localnici din milă şi îngrijiţi de asistente fără să fie plătite

Pacienţii dintr-un spital desfiinţat, hrăniţi de localnici din milă şi îngrijiţi de asistente fără să fie plătite (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Un număr de 12 suferinzi aflaţi într-un stadiu terminal al bolii au rămas în secţia de îngrijiri paliative a Spitalului din Pârscov, judeţul Buzău, după ce, de la începutul lunii aprilie, unitatea în care trăiau 30 de bolnavi cu afecţiuni incurabile a fost declarată închisă, în urma propunerii Ministerului Sănătăţii, care a recomandat ca spitalul să fie transformat în azil de bătrâni.

Spitalul avea două secţii, una de îngrijiri paliative şi alta de Medicină Internă, însă a fost închis, la propunerea Ministerului Sănătăţii şi în urma refuzului aceluiaşi minister de a transfera unitatea în subordinea Spitalului de Neuropsihiatrie de la Săpoca.

Din cei 30 de bolnavi internaţi în cele două secţii ale Spitalului de la Pârscov, luni mai erau 12 persoane, în special bătrâni, care nu au o familie şi pentru care nu fuseseră găsite încă locuri în alte spitale.

De la începutul lunii şi până marţi, cei 12 oameni au primit hrană de la localnicii cărora li s-a făcut milă de ei, ştiind că nu au unde să fie trimişi deocamdată.

"Astăzi am mâncat nişte sarmale pe care ni le-au adus oamenii de aici din sat, sunt oameni cu suflet mare", mărturisea, luni, unul dintre pacienţii rămaşi în spital.

Localnilor li s-au adăugat o asistentă şi o asistentă socială care nu i-au putut abandona pe suferinzi şi i-au îngrijit zi de zi, fără să fie plătite. Bolnavii au rămas până şi fără cearşafuri pe paturi în condiţiile în care trebuia predat inventarul.

"Ieri (n.r. - luni) au venit preotul şi câţiva localnici care le-au adus câte ceva de mâncare. Nu puteam să-i lăsăm în stradă. Am venit aici în fiecare zi şi am încercat să mai avem grijă de ei pentru că sunt ai nimănui. În ultimele zile, nu am mai avut lenjerie pentru paturi, au dormit pe vilinul saltelei pentru că ea a fost predată de cei care o aveau în gestiune. La spălătorie nu mai lucrează nimeni şi de aceea sunt atât de murdare rufele pacienţilor. Căldura s-a oprit în momentul în care celelalte clădiri din curtea spitalului au fost sigilate pentru că personalul a plecat la redistribuire", a declarat Mia Şerban, o asistentă de la Spitalul din Pârscov.

La rândul său, asistentul social care a lucrat în fostul spital de la Pârscov a declarat, marţi, că în ultimele zile condiţiile din unitate au fost greu de suportat pentru pacienţi. Sursa citată susţine că spitalul nu a mai fost încălzit în ultimele zile şi nici apă nu a mai fost la robinete.

În cursul zilei de marţi, ultimii pacienţi de la Spitalul din Pârscov au fost transferaţi cu ambulanţele, în urma demersurilor repetate pe care le-a făcut personalul care a mai rămas în secţie de a convinge alte centre din judeţ să-i accepte pe bolnavii nimănui.

"Personal, am vorbit cu băiatul unei paciente din Braşov şi mi-a spus să o ducem oriunde, la un centru, la Urgenţe, numai să nu o lăsăm în stradă. Nu au fost interesaţi să-i ducă într-un azil de bătrâni pentru că taxa într-un astfel de loc este de minim 15 milioane de lei vechi, iar mulţi dintre ei beneficiază doar de un ajutor social", a declarat, marţi, asistentul social care a lucrat la Pârscov.

Ultimul pacient rămas în spitalul din Pârscov a fost transferat şi el la căminul de bătrâni din Aldeni-Câmpeni. Ion Cojocau are 54 de ani şi în urmă cu trei - patru ani a suferit un accident rutier în urma căruia a rămas epileptic. De trei ani, el este clientul fidel al spitalului de la Pârscov, acolo unde a fost internat în mod repetat numai pentru a nu rămâne pe drumuri.

Marţi, despărţirea de cei care l-au îngrijit atâta vreme a fost extrem de grea: "Ei au fost familia mea, plecarea mea e mai ceva ca moartea. N-am familie, ei erau familia mea, îmi va fi greu fără ei".

Zilele următoare, toate bunurile din saloanele spitalului de la Pârscov vor fi inventariate, iar porţile centrului medical din Pârscov vor fi închise pentru totdeauna.

"Am făcut trei memorii că nu suntem de acord cu cămin de bătrâni, că n-avem susţinere financiară de nicăieri, n-am primit răspuns decât de la Ministerul Muncii că trebuie să luăm măsuri să înfiinţăm cămin de bătrâni, cu care Consiliul Local nu a fost de accord. Mâine mergem la spital şi preluăm toată gestiunea, o predăm la Primărie, urmează să luăm aparatura, preluăm, conservăm până când găsim pe cineva să-l preia să-l transforme în spital. Ne-am gandit să facem un anunţ poate se oferă vreun investitor să preia, să nu lăsăm clădirile ale nimănui. Dacă le lăsăm, se strică tot. Nu ne gândeam că un spital făcut în 2007 se va desfiinţa atât de repede", spune primarul comunei Pârscov, Gheorghe Sturzu.

Sursa citată a adăugat că spitalul deservea zece comune, iar un astfel de centru în care să fie îngrijiţi bolnavi în fază terminală nu mai există în regiunea de sud-est a ţării.

"Era singura unitate de acest fel, se putea menţine, era un lucru extraordinar de bun. Am cheltuit să-l întreţinem şi acum ne-au lovit astfel. Punem lacăte pe toate secţiile şi punem firmă de paza să păzească. Alţi bani grămadă. Pentru că nu avem voie la angajări va trebui să apelăm la o firmă specializată, avem o ofertă, dar asta înseamnă 80 de milioane de lei vechi pe lună, ceea ce e foarte mult pentru noi", a mai spus primarul din Pârscov.

(Material realizat de Cristina Sterian, corespondenti@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici