Un hoţ ne costă 2400 de lei pe lună, o campioană nu are 400

Adriana are 18 ani, voinţă şi performanţe. Ar avea un viitor în gimnastica aerobică, aşa spun antrenorii ei. Ce-i lipseşte pentru a-şi atinge ţelul? Patru milioane de lei vechi pe lună pentru cazare şi masă la internatul de la Deva. Pentru un deţinut, statul cheltuieşte 2.400 de lei noi pe lună.

119 afișări
Imaginea articolului Un hoţ ne costă 2400 de lei pe lună, o campioană nu are 400

Un hoţ ne costă 2400 de lei pe lună, o campioană nu are 400 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

S-a născut la Obârşia Nouă, judeţul Olt, mai are o soră mai mare care este studentă. Mama sa nu lucrează. Tatăl a lucrat la Drumuri şi Poduri, a fost disponibilizat şi recent a reînceput munca. Adriana îşi vede părinţii de două-trei ori pe an, când merge acasă în vacanţă. În ultimii ani, familia Adrianei s-a confruntat cu numeroase probleme financiare, gimnasta având de mai multe ori datorii către căminul clubului. Tatăl fetei a cerut ajutor instituţiilor statului şi firmelor private, reuşind astfel să achite datoriile către club. În prezent, Adriana nu are achitată cazarea şi masa la internatul unde locuieşte şi nici nu are vreo posibilitate de a acoperi aceste cheltuieli: "fabuloasa" sumă de 400 de lei.

Adriana Poteleanu s-a apucat de sport la 5 ani, când părinţii au îndreptat-o către gimanstică artistică şi a fost legitimată la CSS Cetate Deva. A ales gimnastică artistică deoarece dorea să reprezinte România în competiţiile internaţionale, model fiindu-i marile campioane ale României. Însă, din cauza unei accidentări la vârsta de 10 ani, a fost nevoită să renunţe la gimnastică artistică, alegând gimnastică aerobică, cea de a doua ramură a gimnasticii în centrul de la Deva şi până anul trecut a făcut parte din lotul naţional de gimnastică aerobică de juniori. Speră să facă pasul spre seniori. Până acum are 28 de medalii de aur, argint şi bronz, în concursuri naţionale şi internaţionale. Mult, puţin? Cine ştie? Antrenorii o cunosc cel mai bine şi spun că îi prevăd un viitor în acest sport. Este multiplă campioană naţională în gimnastică aerobică, atât la individual cât şi la trio, şi a obţinut rezultate remarcabile şi în competiţiile internaţionale, devenind campioană internaţională în Bulgaria şi Italia, dar şi la Cupa Mondială din Franţa, unde a câştigat locul I cu Trio.

Întrebată care e ţelul ei în sport, Adriana spune că speră să fie selecţionată în lotul naţional de seniori al României şi printre modelele ei se numără Mădălina Gogitu şi Izabela Lăcătuş, ambele multiple campioane mondiale şi europene la gimnastică aerobică. Spune că e posibil să îi fi fost mai uşor dacă s-ar fi născut în altă ţară, însă în momentul de faţă ea este optimistă şi gata să muncească oricât în sala de antrenament pentru a-şi atinge obiectivele.

Pe lângă sport, Adriana este pasionată de design vestimentar şi chiar îşi doreşte să urmeze studii în acest domeniu. Peste 10 ani, Adriana se vede coregraf sau designer vestimentar, iar obiectivul ei în ceea ce priveşte studiile este să urmeze Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport.

Cum nu s-a inventat o lege a campionilor, salvarea carierei Adrianei ar putea veni din partea Asociaţiei "Sport pentru Viaţă", Fundaţiei Leaders şi Facultăţii de Agronomie, care organizează sâmbătă de la ora 14.00, la Sala Sporturilor din Complexul Agronomie, evenimentul caritabil "Let's Do the Zumba", care vine în sprijinul Adrianei Poteleanu. Evenimentul constă într-un antrenament special de Zumba, susţinut de Diana Oprea, campioană mondială la fitness şi la care participanţii sunt rugaţi să doneze suma de 20 lei pentru sprijinirea carierei Adrianei. Organizatorii speră să strângă suma de 6.800 de lei necesară Adrianei pentru finalizarea studiilor.

Fosta campioană olimpică Gabriela Szabo, preşedintele onorific al asociaţiei "Sport pentru Viaţă", consideră că sunt mulţi sportivi în situaţia Adrianei şi că aceştia ar trebui ajutaţi: "Adriana Poteleanu este o valoare nu numai pentru gimnastică, ci pentru sport în general şi pentru România. Din păcate, nu este un caz singular, tocmai de aceea ar trebui să ne îndreptăm atenţia spre sprijinirea oamenilor cu adevărat valoroşi, oameni care în ciuda obstacolelor îşi doresc să fie o schimbare în bine pentru lume. «Sport pentru Viaţă» îşi oferă sprijinul necondiţionat în acest demers al Dianei Oprea".

(Material realizat de Adrian Ţone, adrian.tone@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici