Video Ayako Funatsu, exclusiv la ”Marius Tucă Show”: Bucovina este inima mea. Oamenii sunt atat de frumoşi, prietenoşi şi ospitalitatea românilor nu se mai găseşte nicăieri

Ayako Funatsu, exclusiv la ”Marius Tucă Show”: In 95’ am citit articolul. M-am dus imediat la librarie si mi-am compărat un ghid turistic. Am venit in Romania în septembrie 95’.

1878 afișări

Astăzi vei cunoaşte o tânără antreprenoare de origine japoneză, dar cu suflet de român, care s-a stabilit în ţara noastră acum mai bine de două decenii. Are aici o afacere cu origami şi  vine să îţi  vorbească despre situaţia în care se află artiştii în plină criză economică generată de pandemia de coronavirus. Vei afla de la ea cum se vede criza nu doar în România, ci şi în Japonia. Ayako va aborda şi latura economică a acestor vremuri tulburi pentru întreaga omenire. Tot ea îţi va spune cum te ajută arta să îţi păstrezi oprimismul şi să depăşeşti mai uşor epidemia de covid 19.

Marius Tucă: Unde stăteaţi în Japonia?
 
Ayako Funatsu: În oraşul Okohama
 
 
T: În puţin timp faceţi 20 de ani de când sunteţi in Romania.
A: Când aveam 25 de ani am vrut sa merg singură undeva unde nu prea măcunoaşte lumea. Un coleg de la serviciu tot timpul calatorea singur. Şi dupa ce se întoarce din excursii tot timpul imi povestea. Am vrut sa merg si eu undeva. Cautam o ţara si a aparut un mic articol despre Romania.
 
T: V-a placut limba romana?
A: Da. Vreau sa o stapânesc. Înca nu inţeleg multe lucruri
 
A: In 95’ am citit articolul. M-am dus imediat la librarie si mi-am compărat un ghid turistic. Am venit in Romania în septembrie 95’. 
 
T: Aveaţi familie atunci?
A: Mai am o sora geamănă. Parinţii mei au divorţat când eram mică. Mama a murit de cancer.
 
T: Sunteţi credincioasă?
A: Un domn japonez mi-a recomandat să ma duc la manăstire. M-am dus imediat. Totusi nu vorbeam română si nici engleză. Dar in România puteţi vorbi fară să şti limba.
 
A: Bucovina este inima mea. Oamenii sunt atat de frumoşi, prietenoşi şi ospitalitatea românilor nu se mai gaseşte nicaieri. În Japonia am lucrat într-o firma în domeniul industrial.
 
T: Şi in Romania?
A: Am găsit job la o agenţie de turism. Am vrut sa traiesc in Romania, nu in Japonia.
 
A: Sora mea mi-a zis să mă întorc. Sora mea s-a casatorit.
 
T: Dumneavoastră nu v-ati casatorit?
A: Poate in viitor. Am avut prieteni romani.

A: Japonezii privesc această pandemie foarte relaxaţi, mâine declara starea de urgenta. Fiecare japonez primeşte din partea statului câte două maşti. Nepotul meu are 11 ani, este în clasa a 7-a, astăzi a avut ceremonia de începere a şcolii.

T: De ce s-au relaxat japonezii?
A: Am vorbit cu o prietenă. Mi-a spus ca oamenii în varstă ies în stradă la plimbare. Ies foarte mult. Eu cred ca japonezii nu pot să stea, ei toată viaţa au muncit pentru casă, maşină. Cutremurul din 1923 a fost un dezastru. Japonezii sunt tot timpul pregatiţi în caz de dezastru. Tot timpul oamenii sunt pregatiţi pentru ce e mai rau. Chiar dacă intră în stare urgenţă statul nu are putere să forţeze oamenii să stea în casă. Nu ne dau amenzi. Nu ne pot forţa.
 
A: Ultima dată am fost în Japonia în 2018, înainte de a începe businessul meu de flori. Am fost în 2018 înainte de a incepe business-ul meu de flori.  Eu fac aranjamente florale din hărtie. Când aveam 48 de ani m-am gândit ce vreau sa fac în această viaţă. Eu am vrut sa creez o nouă artă care nu există în lume. Nu folosesc tehnica origamii, doar eseţa.
 
T: Unde vindeţi produsele?
A:Deocamdată mă axez pe închiriere către corporaţii. Oamenii din Romania m-au primit cu braţele deschise. Origami Natsuko se numeste site-ul.
 
T: Cum vedeţi starea de urgenţa din România?
A: Eu oricum nu ieşeam si nu mi s-a schimbat aşa viaţa. Eu am un scop în această lume si vreau să mai traiesc cel puţin 50 de ani. Prietenii mei stau acasă si lucrează de acasă. 
 
T: Cum vedeţi că se va schimba lumea?
A: Am început să citesc Biblia. Eu cred că ceea ce se întâmplă în această lume e deja scris. Eu cred în Dumnezeu, m-am apropiat foarte mult de religia ortodoxă. De când m-am mutat aici în 2000, am început să mă apropii, am mers foarte mult la Mânăstirea Humor. Încă nu am trecut la credinţa ortodoxă.
 
A: In 2001 spre 2002 l-am descoperit pe Eminescu. Am învăţat să cânt câtece româneşti pe versuri de Eminescu. 
 
A: Trebuie să fim pozitivi. Cea ce fac eu, flori, nu este strict necesar în viaţa oamenilor dar mă gandesc ce pot sa le ofer.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici