Emil Hurezeanu, despre cei 200 de români din infectaţi cu COVID-19, la un abator din Germania: Doar câţiva au fost internaţi

  • Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania, a oferit detalii despre cei 200 de români infectaţi cu coronavirus în Germania
  • Doar 10-15 dintre aceştia au fost internaţi, restul fiind asimptomatici, a declarat Hurezeanu în emisiunea „Marius Tucă Show”.
  • Cei 200 de români lucrează într-un abator din Germania
4092 afișări
Marius Tucă: Am citit în comunicatul tău că nu există nicio legatură a ta, sau a ambasadei, cu plecarea românilor, la muncă, în Germania.

Emil Hurezeanu: În Germania sunt 700.000 de muncitori. Majoritatea stau aici, sezonierii vin şi pleacă.

Marius Tucă: Este clar că există acceptul autorităţilor. Este clar că această ordonanţă, privind plecarea muncitorilor, a fost dată de statul român în acord cu cel german.

Emil Hurezeanu: Dacă dai această ordonanţă, accepţi ca oamenii să plece. Altfel, cum s-ar fi făcut aceste transporturi?

Despre cei 200 de români infectaţi

Marius Tucă: Am citit informaţia că cel putin 200 de români sunt infectaţi cu COVID-19, la un abator.

Emil Hurezeanu: Nu sunt muncitori sezonieri, sunt în total 500 de muncitori români care lucrează la abator. Sunt mii de români care lucrează în Germania, în abatoare. Ei au fost puşi sub supraveghere, internaţi sub supraveghere. Ne-am autosesizat în acest caz. Autorităţile au anunţat că vor comunica, la sfârşitul cercetării proprii, rezultatele.

Marius Tucă: Aceşti 500 de oameni nu sunt carantinaţi.

Emil Hurezeanu: Nu au venit după declararea epidemiei şi nu au fost carantinaţi la locul de muncă. Sunt oamenii care vin de ani de zile, sunt oameni care muncesc greu. Munca lor e grea, dar cred că abatorul a avut grijă să schimbe regulile în această perioadă. E posibil ca oamenii aceştia să se fi întâlnit de Paşte. Au fost 10 persoane internate, mai sunt 3-4 persoane internate, restul sunt asimptomatici.

Marius Tucă: E o avalanşă de cereri la ambasadă?

Emil Hurezeanu: Sunt şi cazuri semnalate de presa din Germania, sunt şi din România. Oamenii s-au învăţat că trebuie să sune la ambasadă, la consulat. Noi aflăm de aceşti oameni din presa germană, care a început să publice articole echilibrate, legate de problemele femelor. Oamenii nu trebuie să se simtă însă ameninţaţi de pandemie.

În momentul în care ni se semnalează aceste probleme, noi anunţăm imediat autorităţile locale de protecţie sanitară şi de protecţia muncii. Intrăm în legatură cu miniştrii de linie de la Berlin. Fiecare land are un ministru al Agriculturii. Ei declanşează anchete, cercetări.

Aceşti oameni vin de mulţi ani la muncă. Contractele lor nu sunt cunoscute nici de ministerul Muncii din Romania. Unii pleacă cu contracte ştiute doar de ei. Am vrut să văd dacă există o diferenţă între datele din Germania şi datele ministerului Muncii. Nu am fost parte din acest proces, nici în Romania, nici în Germania. Am aflat din presă, de fiecare data.

Despre conflictele cu patronii din Germania

Marius Tucă: Am văzut într-un comunicat că oamenii care nu sunt mulţumiţi de condiţiile de muncă din Germania nu pot merge să lucreze la altă firmă.

Emil Hurezeanu: Nu este aşa. În primele zile, oamenii care au venit prima dată anul ăsta la muncă, au fost şocaţi de condiţiile de muncă. Ei au avut tendinţa să se îndrepte către misiunile nostre. Acum nu mai există nimeni care doreşte asta. Sunt unii care s-au angajat la alte ferme sau la şantiere de construcţii din alte oraşe. Au plecat pe propria răspundere. Sezonierii care ajung acum în Germania trebuie să stea 14 zile în carantină la locul de muncă.

Patronii firmelor le-au luat buletinele la venire, ca să completeze contractele de muncă. Toate aceste cazuri, în care li s-au luat actele, au fost criticate de noi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici