Video „Marius Tucă Show”. Dr. Mihai Netea: In prima fază a epidemiei, România s-a descurcat destul de bine. Însă trebuie să se pregătească pentru ce vine şi nu pentru ce este acum / Impactul e foarte mare. Toţi ştiam că se putea întâmpla

  • Dr. Mihai Netea, medic infecţionist în Olanda, a declarat în emisiunea „Marius Tucă Show” că în prima fază a epidemiei România s-a descurcat bine pentru că a izolat mai repede.
  • Medicul a mai explicat că noul coronavirus se transmite mult mai uşor decât SARS.
  • Totodată, dr. Mihai Netea a mai spus că toată lumea se poate infecta cu virusul 2019-nCov pentru că are o structură care poate rămâne în aer şi pe suprafeţe mult timp
4196 afișări

Redăm principalele declaraţii din emisiune: 

Dr. Mihai Netea: Eu sunt in primul rand medic si sunt profesor în medicina experimentala la Universitatea Radbou din Olanda, din 2008. Am sustinut o conferinta la Ateneul Roman. Era in perioada de inceput a epidemiei in Europa. Subiectul a fost diferit, anume genetica. 

Marius Tucă: Mortalitatea de la noul coronavirus este in jur de 1,2 % dar poate fi si mai mica datorita faptului ca multa lume nu este diagnosticata. V-a luat prin surprindere toata desfasurarea din ultimele saptramani?

Dr. Mihai Netea: Mortalitatea in Coreea de Sud, unde testarea a fost foarte mare, mortalitatea este de 0,6% ceea ce este mai mare decat gripa sezoniera. Mortalitatea de la gripa sezoniera depinde de tulpina respectiva. Omenirea nu s-a intalnit cu acest virus niciodata. Din pacate, toata lumea se poate infecta. Deci mortalitatea este in jur de 0.6 %. Inca nu stim complet sigur. Cu adevarat vom putea spune rata mortalitatii spre sfarsitul anului.

Dr. Mihai Netea: Este mai grav decat gripa obisnuita pe care o avem in fiecare an. E mai putin grav decat o epidemie de gripa serioasa asa cum a fost gripa spaniola in 1918. E totusi o infectie foarte serioasa. Acesta este un virus care se transmite foarte usor, mult mai usor decat primul virus din aceasta familie care a fost SARS. Are o structura care poate ramane pe suprafete si in aer foarte mare de aceea este atat de rau. In medie, rata de transmitere este de 1 la 2,5.

Dr. Mihai Netea: Cea mai buna metoda pentru a combate aceasta infectie este vaccinul. Globulele albe ale noastre din sange nu s-au intalnit niciodata cu acest virus. 

Dr. Mihai Netea:  80% dintre infectiile pe care la are omul vin de la animale. Sistemul nostru nu stie ca acest virus e un criminal. Noi trebuie sa dezvoltam un vaccin asupra acestui virus. Degeaba ai cel mai bun vaccin daca nu ai capacitatea sa il produci. Au durat zeci de ani pentru ca vaccinurile pentru alte boli sa fie dezvoltate. 

Marius Tucă: Asistam la un criminal in serie caruia ii stim numele dar nu ii cunoastem chipul. 

Dr. Mihai Netea:  Cel mai probabil a fost o mutatie la un animal care a permis sa sara la om. De exemplu pesta porcina este inofensiva pentru oameni dar face ravagii intre animale. 

Marius Tucă: Oamenii sunt speriati. Exista vreun tratament in afara de vaccin? In ce masura vitamic c sau alte vitamine pot ajuta imunitatea?

Dr. Mihai Netea: Nu exista nimic de facut, in sensul de vitamine sau asa ceva, nu este nimic demonstrat ca ajuta. In momentul de fata singurul lucru care ajuta este igiena personala si statul in casa. Nu e niciun remediu magic. In momentul de fata  sunt 25 de companii, grupuri universitare care se lupta sa aduca un vaccin.

Marius Tucă: Cate cazuri aveti în Olanda?

Dr. Mihai Netea: Am avut ghinion pentru ca au fost multi olandezi sa fie in vacanta in Italia, si a fost si carnavalul. A izbucnit foarte puternic epidemia in sudul Olandei. In Olanda in momentul acesta suntem in crestere mai mica dar crestere. In mai se va atinge varful epidemiei.

Dr. Mihai Netea: Romania trebuie sa se gandeasca ca situatia nu este cum este acum. Romania trebuie sa se pregateasca pentru ce vine. 

Marius Tucă: Cum credeti ca a fost gestionata criza in Romania?

Dr. Mihai Netea: In prima faza a epidemiei, eu cred ca Romania s-a descurcat destul de bine. Romania a izolat mai repede si a reusit sa tina sub control epidemia. Dar n-ar trebuie sa se culce pe o ureche pentru ca virusul se raspandeste foarte usor. 

Marius Tucă: Apropo de izolare nu credeti ca modelul Chinez nu se aplica in Europa?

Dr. Mihai Netea: Scopul acestor metode este aplatizarea curbei. E o diferenta daca internezi 20.000 intr-o luna sau te intinzi pe patru luni. 

Dr. Mihai Netea: Cel mai aproape de modelul coreean in Europa ca si numar de testari este Germania. Nu m-am interesat cum e in Suedia. Acolo e mai putina izolare. Fiecare tara are caracterisiticile ei. De exemplu, in Japonia lumea prefera sa stie mai putin. Lumea se gandeste mai putin. Fiecare popor e altfel.

Marius Tucă: Ati vazut schema de tratament din Romania, cum vedeti aceste tratamente?

Dr. Mihai Netea: Este o schema care este logica pe baza datelor pe care le avem. Este apropiat de ce se foloseste in Olanda si Italia. Am vazut-o acum o saptamana. Nu stiu daca s-a schimbat intre timp. Se bazeaza pe alte date pe care le-a facut publice si OMS. Stiu bine si schema din Italia. Deci nu sunt foarte mari diferente intre schemele de tratament din Europa.

Marius Tucă: Ne va infecta virusul pe toti?

Dr. Mihai Netea: N-avem niciunul dintre noi un motiv sa credem ca suntem imuni virusului. Niciunul dintre noi e rezistent. Fiecare dintre noi poate fi infectat, dar asta nu inseamna ca toata populatia va fi infectata. Dar la un moment dat rezistenta populatiei va ajunge la 6% ii va fi si virusului mai greu. Va exista un procent de oameni care nu se va infecta. Marea majoritate a oamenilor care se infecteaza au simptome foarte usoare. 

Marius Tucă: Cercel a spus ca trebuie facute peste zece mii de teste in Bucuresti pentru crearea unei baze de date pentru o cercetare epidemiologica.

Dr. Mihai Netea: E o informatie cruciala din punct de vedere epidemiologic. Este foarte utila aceasta testare. Noi trebuie sa stim cat de multi omeni s-au infectat deja. E mare diferenta cum planifici masurile de sanatate daca numai 1% din populatie s-a infectat. Astfel de masuri sunt foarte utile.

Marius Tucă: Legat de vremea calda intreb daca va fi vara iadul nostru in batalia cu virusul.

Dr. Mihai Netea: Virusul nu cred ca va fi mai putin prolific la temperaturi mai mari. Mi-e teama ca nu vom reusi sa avem un aliat foarte puternic din temperaturile crescute. 

Dr. Mihai Netea: Daca ai probleme cu plamanii este intr-adevar un risc mai mare sa faci o boala grava.

Marius Tucă: Francezii propun testarea oamenilor pentru a vedea in ce masura populatia a fost afectata.

Dr. Mihai Netea: Informatii de acest gen au importanta pentru masurile de sanatate publica. Testele serologice care determina aparitia anticorpilor acum incep sa apara. Nu vad niciun motiv pentru care nu s-ar putea face foarte multe. Inclusiv noi am putea face cateva sute de teste pe zi.

Despre evolutia coronavirusului

Dr. Mihai Netea: M-a surprins. Acum o luna stiam calculele care se fac. Stiam care e posibila traiectorie a virusului din punct de vedere teoretic. Pe mine nu m-au surprins cifrele dar ca om nu iti vine sa crezi ca se poate intampla. Este aproape un scenariu de film in care nu iti vine sa crezi ca se intampla. Impactul e foarte mare. Toti stiam ca se poate intampla.

Marius Tucă: In ce masura credeti ca omenirea va intelege ca trebuie sa mearga in continuare la munca si care ar fi echilibrul dintre a sta acasa si a merge la munca.

Dr. Mihai Netea: In mometul acesta ceea ce se intampla este grav dar sa ne gandim ca omenirea a trecut prin crize mult mai mari. Eu in acelasi timp sunt si realist. Si in momentul asta ceea ce se intampla are un impact puternic. Sunt optimist si cred ca vom trece cu bine peste aceasta epidemie.Sa nu uitam ca omenirea a trecut prin situatii cu mult mai grele decat aceasta. 

Dr. Mihai Netea: Nu se va pune problema ca cineva va muri de foame. Nu cred asa ceva. In nordul Italiei fabricile lucreaza. Unde e crucial se lucreaza. Trebuie sa ajutam oamenii.

Marius Tucă: Cat credeti ca trebuie sa mai stam in casa?

Dr. Mihai Netea: Nu pot spune, trebuie macar trei sau patru luni sa fie niste masuri care sa previna infectarile. Nu se poate spune ca e o anumita solutie care e buna pentru toate tarile. Fiecare societate trebuie sa procedeze asa cum crede ca ii va fi bine. E foarte important ca economia sa mearga inainte.

Dr. Mihai Netea: Noi salvam in acest moment cat de multi oameni putem. Fiecare societate trebuie sa considere ceea ce este mai bine pentru ea.

Dr. Mihai Netea: Poate ca sunt naiv, dar eu nu cred ca majoritatea oamenilor din politica sunt rauvoitori acum.

Dr. Mihai Netea: Olandezii au o vorba. Numai unde nu se munceste nu se greseste. Eu nu cred ca cineva are proaste intentii. Sper ca aceasta criza sa aduca lumea mai aproape. Eu sper ca aceasta criza sa aduca oamenii mai aproape si poate chiar si in politica.

Marius Tucă: Un varf dupa Paste la doua saptamani? Credeti ca dupa acest val va urma si un al doilea val?

Dr. Mihai Netea: Trebuie sa avem datele in care sa testam un segment mare de populatie ca sa vedem cati oameni s-au imbolnavit. Pana nu avem acele date nu se poate face nicio predictie. Speranta este sa avem vaccin.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici