10 mai ar putea deveni zi de sărbătoare naţională

Senatul a constatat marţi adoptarea tacită a unei propuneri legislative care prevede declararea zilei de 10 mai - Ziua Independenţei ca zi de sărbătoare naţională.

861 afișări
Imaginea articolului 10 mai ar putea deveni zi de sărbătoare naţională

10 mai ar putea deveni sărbătoare naţională (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

În propunerea de act normativ se arată că "importanţa zilei de 10 mai pentru istoria României este covârşitoare, ea fiind, alături de zilele de 1 decembrie 1918, 24 ianuarie 1859 şi 22 decembrie 1989, unul dintre reperele statului român modern".

Iniţiatorii acestui proiect sunt deputaţii PDL Viorel Arion, Iosif Blaga, Gheorghe Ciobanu, Cristinel Dugulescu, Clement Negruţ, deputatul PSD Florin Luca şi deputatul PNL Horia Uioreanu.

În expunerea de motive a iniţiativei legislative se menţionează că ziua de 10 mai a fost ziua naţională a României până la 30 decembrie 1947.

"Ziua de 10 mai are o multiplă semnificaţie. În primul rând, Independenţa României a fost consfinţită şi a devenit publică prin proclamaţia principelui Carol I la 10 mai 1877. În al doilea rând, 10 mai 1866 este ziua urcării în scaunul domnesc a principelui Carol I, respectându-se astfel cererea exprimată în 1857 de divanurile ad-hoc ale Moldovei şi Ţării Româneşti. În al treilea rând, la 10 mai 1881, Carol I a devenit rege, ţara noastră devenind regat. În sfârşit, la 10 mai 1877 s-a realizat practic unirea Principatelor cu Dobrogea", precizează iniţiatorii.

Propunerea legislativă, adoptată tacit prin încheierea termenului de dezbatere în data de 23 noiembrie şi care are caracter organic, va fi transmisă Camerei Deputaţilor, aceasta fiind Cameră decizională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici