Acordul privind scutul antirachetă, negociat de România şi SUA, a fost parafat la Washington

Acordul pentru amplasarea unor elemente ale sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice în România a fost parafat, luni, la Washington, de Bogdan Aurescu şi Ellen Tauscher, şefii celor două echipe de negociatori, informează MAE.

553 afișări
Imaginea articolului Acordul privind scutul antirachetă, negociat de România şi SUA, a fost parafat la Washington

Acordul privind scutul antirachetă, negociat de România şi SUA, a fost parafat la Washington (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministerul precizează, într-un comunicat, că secretarul de stat Bogdan Aurescu, aflat într-o vizită în SUA, a avut întâlniri cu Ellen Tauscher, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională, şi Frank Rose, asistentul adjunctului secretarului de stat pentru politica de apărare şi operaţiuni de verificare, discuţiile fiind axate pe discutarea problematicii conexe încheierii Acordului pentru amplasarea unor elemente ale sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice în România. Textul Acordului a fost finalizat la nivel de experţi la cea de-a şaptea rundă de negociere, desfăşurată la 4 mai, la Bucureşti.

În întâlnirile cu cei doi oficiali americani, şeful şi, respectiv, adjunctul şefului echipei americane care a negociat documentul, au fost discutate etapele rămase până la semnarea acordului şi începerea procesului de ratificare. Cele două părţi au procedat la realizarea ultimelor corecturi tehnice ale acordului, respectiv la compararea textelor în cele două limbi (română şi engleză).

Bogdan Aurescu şi Ellen Tauscher, şefii celor două echipe de negociatori, au parafat textul acordului, adaugă MAE.

Conform sursei citate, etapa procedurală a parafării marchează formalizarea încheierii fazei de negociere a acordului şi constă, conform legii 590/2003 privind tratatele, în aplicarea pe paginile documentului a iniţialelor numelor reprezentanţilor părţilor la negociere în vederea autentificării cu caracter provizoriu (până la semnare) a textului convenit în negociere. Parafarea este un moment procedural prealabil semnării şi distinct de aceasta.

Ellen Tauscher i-a mulţumit omologului său român pentru atmosfera deosebit de constructivă, în spiritul relaţiei de Parteneriat Strategic, în care s-au desfăşurat negocierile. Bogdan Aurescu a mulţumit la rândul său delegaţiei americane de negociatori.

"Acest proiect strategic deosebit de important subliniază şi confirmă nivelul de excelenţă al Parteneriatului dintre România şi Statele Unite, un parteneriat durabil şi dinamic, cu multiple beneficii reciproce pentru cetăţenii noştri. Astăzi, prin parafarea Acordului, am mai parcurs o etapă importantă spre intrarea în vigoare a acestui instrument juridic", a spus Aurescu, potrivit MAE.

Tot în acest cadru au fost abordate şi probleme legate de dezvoltarea sistemului antirachetă al NATO, în conformitate cu deciziile Summit-ului NATO de la Lisabona, precum şi posibilităţile de cooperare în acest domeniu cu alte state partenere, inclusiv Rusia.

Aurescu s-a mai întâlnit cu alţi doi responsabili de rang înalt din Departamentul de Stat - Nancy McEldowney, prim-adjunct al asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi euro-asiatice, şi Pamela Quanrud, adjunct al asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi euro-asiatice. "Întâlnirile au oferit ocazia abordării relaţiei bilaterale româno-americane şi discutării posibilităţilor concrete de substanţializare şi întărire a Parteneriatului Strategic dintre cele două state dintr-o perspectivă ce vizează întregul spectru de domenii de interes comun, de la dimensiunea militaro-strategică la cea a relaţiilor economice, ştiinţifice, de cercetare, educaţionale, interumane", explică MAE.

MAE precizează că, în cadrul tuturor întrevederilor, Bogdan Aurescu a ridicat problema admiterii României în programul Visa Waiver, inclusiv în contextul noii legislaţii promovate în Congres, care urmăreşte înlocuirea criteriului ratei de refuz cu cel al ratei de şedere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici