ALEGERI PARLAMENTARE: Declaraţia de avere a lui Constantin Iancu, candidat PPDD în Dolj

Constantin Iancu, candidatul PPDD pentru un mandat de deputat în Dolj, are, potrivit declaraţiei de avere depuse la Biroul Electoral Judeţean, patru terenuri, un apartament în Craiova, dar şi venituri anuale de peste 100.000 de lei din arendarea terenurilor sau din vânzarea de cereale.

808 afișări
Imaginea articolului ALEGERI PARLAMENTARE: Declaraţia de avere a lui Constantin Iancu, candidat PPDD în Dolj

ALEGERI PARLAMENTARE: Declaraţia de avere a lui Constantin Iancu, candidat PPDD în Dolj

În declaraţia de avere depusă la sediul Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Dolj, Constantin Iancu menţionează că are, împreună cu soţia, patru terenuri agricole în judeţul Dolj.

De asemenea, Iancu precizează că are un apartament de 57 de metri pătraţi în Craiova, cumpărat în anul 2008, şi că nu deţine bunuri de valoare, nu are bani în conturi şi nici datorii.

Anul trecut, Iancu a obţinut 63.375 de lei din arendarea terenurilor şi 46.343 de lei din vânzarea cerealelor. În plus, Iancu a obţinut de la APIA subvenţiii agricole în valoare de 56.560 de lei.

Constantin Iancu este şi salariat la două societăţi comerciale, obţinând în total aproximativ 21.000 de lei.

Potrivit declaraţiei de interese, Iancu este asociat la două societăţi comerciale cu profil agricol, având acţiuni în valoare de 25.640 de lei. Totodată, este preşedinte la Asociaţia Producătorilor Agricoli din judeţul Dolj şi al Asociaţiei utilizatorilor de apă pentru irigaţii Dolj.

Potrivit declaraţiei pe propria răspundere anexată la dosarul de candidat, Iancu nu a colaborat cu Securitatea.

Constantin Iancu va candida pentru Camera Deputaţilor în Colegiul 7 din Dolj împotriva actualului deputat PNL Mihai Voicu şi a directorului tehnic de la Administraţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), Cornel Popa, din partea ARD.

Iancu şi-a depus candidatura în 30 octombrie, alături de ceilalţi candidaţi PPDD de pe colegiile din Dolj.

În octombrie 2006, mai multe persoane, între care şi Constantin Iancu, au fost reţinute de procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Craiova, fiind acuzate că l-au blocat în trafic pe Alexandru Andrei, cetăţean român rezident în Austria, cu scopul de a-l forţa să îl coopteze pe Iancu ca asociat la una dintre societăţile în care Andrei era asociat.

Alături de omul de afaceri, în maşina condusă de Alexandru Andrei se mai aflau soţia acestuia, Corina, şi Cristian Marius Merişanu, director la una dintre societăţile conduse de cetăţeanul român rezident în Austria. Cei trei ar fi fost forţaţi să urce într-o maşină, ar fi fost bătuţi, apoi transportaţi la unul dintre birourile răpitorilor şi sechestraţi până târziu în noapte. Omul de afaceri ar fi fost eliberat numai după ce ar fi promis că va accepta asocierea.

În martie 2009, procurorii DIICOT, Serviciul teritorial Craiova, l-au trimis în judecată pe Constantin Iancu, alături de alte cinci persoane, sub acuzaţiile de constituire de grup infracţional, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, lipsire de libertate în mod ilegal, ameninţare şi lovire.

În rechizitoriul trimis în instanţă de DIICOT, Serviciul Teritorial Craiova, este specificat, de asemenea, că Iancu a exploatat în Austria, în urmă cu 15 ani, un bărbat căruia i-a promis că-l ajută să-şi găsească un loc de muncă, pe care apoi l-a legat cu un lanţ de un gard şi pe care l-a fotografiat cu o planşetă în mână, pe care l-a obligat să scrie că a greşit faţă de el şi că este o "zdreanţă". Această faptă însă fusese prescrisă la momentul trrimiterii în judecată în legătură cu sechestrarea omului de afaceri..

În noiembrie 2011, Constantin Iancu a fost achitat definitiv de către instanţa supremă, care a respins recursul DIICOT împotriva unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti care stabilise nevinovăţia acestuia.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a menţinut astfel deciziile instanţelor inferioare în acest caz. Iniţial, Tribunalul Dolj hotărâse, în iunie 2009, achitarea acuzaţilor, apoi procurorii DIICOT au făcut apel la Curtea de Apel Bucureşti, care a respins contestaţia acuzării.

Constantin Iancu a fost ales consilier judeţean pe listele PDL în iunie 2008, el fiind la primul mandat de ales. Câteva luni mai târziu, Iancu a candidat pentru funcţia de senator în Colegiul 4 Băileşti-Calafat, unde, deşi a obţinut cele mai multe voturi, mandatul de parlamentar a fost câştigat de preşedintele PNL Dolj Mario-Ovidiu Oprea.

Constantin Iancu a fost numit, în 18 februarie 2009, director al Administraţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), iar la trei zile, respectiv în 21 februarie, şi-a anunţat demisia de funcţie după ce presa a relatat despre dosarul penal în care era cercetat pentru sechestrarea unui om de afaceri.

Constantin Iancu a demisionat în 26 februarie şi din PDL Dolj, unde ocupa funcţia de secretar executiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici