Ambasada Olandei, despre cazul Borbely: Urmărim cu îngrijorare evoluţiile. Să se ţină cont de MCV

Ambasada Olandei a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, referitor la decizia Camerei Deputaţilor de a nu-i ridica imunitatea lui Laszlo Borbely, că urmăreşte "cu îngrijorare" evoluţiile, exprimându-şi, totodată, încrederea că România ia în considerare recomandările din rapoartele MCV.

149 afișări
Imaginea articolului Ambasada Olandei, despre cazul Borbely: Urmărim cu îngrijorare evoluţiile. Să se ţină cont de MCV

Laszlo Borbely (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

"Ambasada Olandei urmăreşte evoluţiile cu îngrijorare. Credem că toţi oamenii sunt egali în faţa legii", se arată în răspunsul remis MEDIAFAX de către misiunea diplomatică.

Ambasada îşi exprimă încrederea că "România ia în considerare recomandările din rapoartele MCV, inclusiv chestiunea ridicării imunităţii în cazul procedurilor penale".

După ce Camera Deputaţilor a respins, miercuri, cererea de încuviinţare a urmăririi penale în cazul fostului ministru al Mediului Laszlo Borbely, prima reacţie a venit din partea Comisiei Europene.

Un oficial al Comisiei Europene a precizat, miercuri seara, pentru MEDIAFAX, referindu-se la decizia Camerei Deputaţilor, că Executivul de la Bruxelles va monitoriza îndeaproape evoluţiile.

"Politica noastră este de a nu comenta cazuri individuale, dar, desigur, vom monitoriza îndeaproape evoluţiile", a declarat, pentru MEDIAFAX, un oficial al CE.

Joi dimineaţa a reacţionat şi Ambasada SUA care a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, că unul dintre principiile de bază ale democraţiei este că toţi oamenii sunt egali în faţa legii.

"Unul dintre principiile de bază ale democraţiei este că toţi oamenii sunt egali în faţa legii", a precizat Ambasada SUA, reamintind că nu comentează cazuri individuale.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, nu a dorit să comenteze votul deputaţilor de respingere a cererii procurorului general pentru urmărirea penală a lui Borbely, spunând că în acea zi a fost la Braşov şi adăugând că presa îl poate întreba ce vrea, dar el răspunde la ce crede că este important.

Întrebat de jurnalişti cum au votat deputaţii PSD, miercuri, în cazul cererii transmise de Procurorul general pentru urmărirea penală a lui Laszlo Borbely, Ponta a răspuns că el a fost, în acea zi, la Braşov, pentru un proiect sportiv care va antrena inclusiv investiţii în infrastructură, adăugând: "Sunt convins că v-aţi dat seama că dumneavoastră mă întrebaţi ce vreţi şi eu vă răspund ce cred că este important pentru ţară".

Ponta a participat, miercuri, împreună cu Gabriela Szabo, ministrul Tineretului şi Sportului, la Braşov, la o videconferinţă privind cadidatura României la Jocurile Olimpice de Tineret 2020.

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, cererea de încuviinţare a urmăririi penale în cazul lui Laszlo Borbely, după ce Comisia juridică a avizat favorabil, acum două săptămâni, cererea Procurorului general de încuviinţare a începerii urmăririi penale în cazul lui Borbely.

Fostul ministru al Mediului Laszlo Borbely a declarat, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, că redeschiderea dosarului său privind începerea urmăririi penale, printr-un simplu denunţ, reprezintă "un abuz clar" din partea unor procurori.

"Stimaţi colegi, sunt perfect de acord că justiţia trebuie să-şi facă treaba şi în mod independent, dar, după părerea mea, acest autodenunţ, în urma căruia nu au fost verificate minimele informaţii constituie, trebuie să o spun, e un abuz clar din partea unor procurori şi e vorba de persoane, de activitatea unei întregi instituţii. În acest caz, pentru a nu apărea peste noapte sute de asemenea denunţuri, cred că trebuie să luăm în considerare ceea ce prevede Constituţia, pentru a nu permite asemenea abuzuri", a spus Borbely.

El a susţinut, în timpul dezbaterilor din Cameră privind cererea de începere a urmăririi sale penale, că o cerinţă importantă pentru redeschiderea unui dosar este apariţia unui element nou, "indicii temeinice", în acel dosar şi a apreciat că acest lucru nu s-a întâmplat în cazul lui.

Borbely a arătat că dosarul său, pentru care se decisese NUP în 2014, a fost redeschis pe baza unui "autodenunţ".

"În cazul meu, cererea de începere a urmăririi penale este bazată pe un simplu denunţ, fără verificarea informaţiilor minimale, fără audierea celor implicaţi. E evident abuzul care s-a făcut", a adăugat deputatul UDMR.

"Nu cer altceva, decât în spiritul libertăţii de conştiinţă a elementelor prezentate, să judecaţi dacă sunt întrunite sau nu elementele constitutive ale redeschiderii acestui dosar care a fost închis prin neînceperea urmăririi penale în ianuarie 2014", a precizat Laszlo Borbely.

El a făcut aceste precizări după ce a mai spus că a studiat imunitatea parlamentară din 28 de ţări ale UE şi că "în 25 de ţări este o imunitate mai puternică pentru parlamentari decât în România".

Borbely a arătat că este "un veteran" al Parlamentului şi că, după 1989, oamenii şi-au câştigat dreptul la libertate, adăugând că sloganul care circula după Revoluţie "Nu vă fie frică!" este valabil şi astăzi.

"Nu poţi să construieşti o societate construită pe frică", a adăugat Borbely, în dicursul susţinut la tribuna plenului Camerei Deputaţilor.

Procurorii DNA Oradea au decis, în 5 ianuarie 2015, revocarea soluţiei de neîncepere a urmăririi penale, iar judecătorul de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat soluţia, astfel că dosarul lui Laszlo Borbely în care este suspectat de trafic de influenţă a fost redeschis.

Anchetatorii au suspiciuni că, în 2011, Laszlo Borbely, atunci ministru al Mediului şi Pădurilor, ar fi primit de la Ioan Ciocan, administrator al unei firme, foloase necuvenite în valoare de 80.952 de lei, constând în renovarea şi utilarea unui apartament, pentru a-şi exercita influenţa asupra unor funcţionari din Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR), în vederea determinării acestora să favorizeze firma la licitaţii organizate prin Administraţiile Bazinale din teritoriu.

Borbely mai este suspectat şi că, în 2011, ar fi primit de la administratorul unei alte firme, Anton Petru Molnar, foloase necuvenite în valoare de 112.199 de lei, constând în reamenajarea şi extinderea unui imobil aparţinând acestuia, pentru a interveni la funcţionari din ANAR să favorizeze firma la licitaţii organizate prin Administraţiile Bazinale din teritoriu.

De asemenea, tot în 2011, Laszlo Borbely ar fi primit de la administratorul a două societăţi comerciale suma de 50.000 de euro, pentru a sprijini firmele administrate de acesta să obţină lucrări în domeniul gospodăririi apelor şi să încaseze contravaloarea lucrărilor executate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici