Ambasadorul german: Statul de drept nu poate exista fără egalitatea tuturor cetăţenilor în faţa legii

Statul de drept nu poate exista fără egalitatea tuturor cetăţenilor în faţa legii, a declarat, joi, ambasadorul Germaniei, Werner Hans Lauk, la o conferinţă dedicată jurnalismului de calitate, precizând că recentele evenimente de la Bucureşti arată de ce este nevoie de jurnalism de calitate.

138 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul german: Statul de drept nu poate exista fără egalitatea tuturor cetăţenilor în faţa legii

Ambasadorul german: Statul de drept nu poate exista fără egalitatea tuturor cetăţenilor în faţa legii (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Pentru ediţia din acest an am ales o temă despre care se discută foarte mult în ultimii ani, atât în România, cât şi în Germania: Cum asigurăm un jurnalism de calitate? De ce avem nevoie de el? Ţinând cont de ultimele evoluţii politice de la Bucureşti, răspunsul la a doua întrebare este simplu: fără jurnalismul de calitate (...) este greu de imaginat o democraţie reală" în Europa, a declarat, joi, ambasadorul Germaniei, Werner Hans Lauk, în deschiderea conferinţei "Zilele media româno-germane 2015. Jurnalismul de calitate – de ce avem nevoie de el şi cum îl asigurăm".

Jurnalismul de calitate independent este "unul dintre garanţii" păstrării unor principii fundamentale în Europa, precum statul de drept sau independenţa justiţiei, a spus ambasadorul.

"Statul de drept nu poate exista fără egalitatea tuturor cetăţenilor în faţa legii", a mai spus Werner Hans Lauk.

Diplomatul a făcut şi la noile tehnologii şi la social media, precum Facebook sau Twitter, care aduc noi provocări la adresa jurnalismului.

Totodată, el a precizată că are îndoieli că este mai bine informat, în pofida numărului tot mai mare al canalelor de informare din ultima perioadă.

"Cu siguranţă, rapiditatea este un factor important, uneori decisiv, în ceea ce priveşte informarea publicului", a precizat Lauk, adăugând că uneori apare pericolul inexactităţii.

"Nu există o garanţie privind autenticitatea, exactitatea şi credibilitatea informaţiilor. Şi aici jucaţi voi, reprezentanţii media, un rol central pentru public", a subliniat Werner Hans Lauk.

"Fără o presă liberă şi independentă, democraţia, statul de drept şi discursul social sunt de neimaginat", a punctat ambasadorul german.

Zilele media româno-germane 2015, care se desfăşoară joi şi vineri la Bucureşti, stau sub titlul "Jurnalismul de calitate – de ce avem nevoie de el şi cum îl asigurăm".

Evenimentul este organizat de Ambasada Germaniei în România şi de Deutsche Welle.

"Deutsche Welle (DW) este vocea media a Germaniei în lume. Bucurându-se de independenţă jurnalistică, prezintă evenimentele şi dezvoltările din Germania, Europa şi întreaga lume sigur, cuprinzător, diferenţiat şi fundamentat. DW reprezintă jurnalismul de calitate, cu o poziţie clară, deschidere şi curiozitate, precum şi informaţii libere în întreaga lume", potrivit unui comunicat al Ambasadei Germaniei.

Obiectivul conferinţei este de a întruni reprezentanţi media din România şi Germania la un schimb de idei şi experienţă pentru ca, împreună, aceştia să discute despre provocări comune, dar şi despre provocări speciale, de factură naţională. Motto-ul ediţiei 2015 a Zilelor media românogermane

Conferinţa este compusă din trei panel de discuţii, fiecare dintre ele constând într-un discurs de introducere al părţii germane şi unul al părţii române.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici