Amendament BOR la Constituţie: Familia se întemeiază pe căsătoria între "un bărbat şi o femeie"

BOR a transmis preşedinţilor Camerelor o serie de amendamente pentru revizuirea Constituţiei, propunând ca întemeierea familiei să se facă pe căsătoria liber consimţită dintre "un bărbat şi o femeie" şi ca rolul şi importanţa BOR şi a celorlalte culte în istoria României să fie recunoscut.

1432 afișări
Imaginea articolului Amendament BOR la Constituţie: Familia se întemeiază pe căsătoria între "un bărbat şi o femeie"

Amendament BOR la Constituţie: Familia se întemeiază pe căsătoria între "un bărbat şi o femeie" (Imagine: Shutterstock)

BOR propune, astfel, completarea articolului 48 cu prevederi referitoare la rolul familiei pentru "prezentul şi viitorul poporului român", având următorul conţinut: "Familia, elementul natural al existenţei şi dezvoltării societăţii, se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor şi beneficiază de sprijin şi ocrotire din partea statului şi a societăţii".

Al doilea amendament propus de BOR prevede completarea articolului 29 cu o prevedere referitoare la recunoaşterea rolului şi importanţei Bisericii Ortodoxe Române şi a celorlalte culte în istoria naţională a României şi în viaţa societăţii româneşti: "Statul român respectă credinţa poporului român eminamente religios şi recunoaşte rolul important al Bisericii Ortodoxe Române şi al celorlalte biserici şi culte recunoscute în istoria naţională a României şi în viaţa societăţii româneşti. Cultele religioase sunt libere şi se organizează potrivit statutelor proprii, în condiţiile legii".

BOR propune ca articolul 32, care garantează libertatea învăţământului religios şi îl garantează inclusiv în şcolile de stat, să fie menţinut nemodificat.

Documentul care conţine amendamentele este semnat de PF Daniel şi se încheie cu rugămintea adresată preşedinţilor celor două Camere de a susţine adoptarea amendamentelor propuse de BOR, în vederea includerii acestor prevederi în Constituţie.

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, marţi, un amendament propus de senatorul PNL Tudor Chiuariu, prin care sunt completate în legea fundamentală criteriile pentru care este interzisă discriminarea, inclusiv culoare, orientare sexuală sau trăsătură genetică.

Membrii Comisiei au adoptat, cu 18 voturi "pentru" şi două voturi "împotrivă", amendamentul depus de Chiuariu, la articolul 4, alineatul 2, astfel: "România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi. Orice discriminare bazată pe sex, culoare, origine etnică sau socială, trăsătură genetică, limbă, credinţă sau religie, opinii politice sau de altă natură, apartenenţa la o minoritate naţională, avere, naştere, dizabilităţi, vârstă sau orientare sexuală este interzisă".

În forma actuală a Constituţiei, acest alineat prevede: "România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială".

Deputatul independent Remus Cernea a declarat, marţi, că după adoptarea, la proiectul noii Constituţii, a unui amendament care interzice discriminarea bazată pe orientarea sexuală, legile actuale care conţin restricţii cu privire la minorităţile sexuale ar urma să devină caduce şi neconstituţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici