Anastase: Legea lustraţiei, formulă soft a legii vechi. Macovei a susţinut din primul moment actul

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat că Legea lustraţiei, adoptată marţi, este "o formulă soft a legii vechi", ea menţionând că europarlamentarul Monica Macovei a fost "unul dintre oamenii care au susţinut din primul moment" acest act normativ.

168 afișări
Imaginea articolului Anastase: Legea lustraţiei, formulă soft a legii vechi. Macovei a susţinut din primul moment actul

Roberta Anastase (Imagine: Octav Ganea/Mediafax foto)

"Monica Macovei a fost unul dintre oamenii care au susţinut din primul moment această lege şi am avut numeroase discuţii cu dumneaei pe această temă, solicitându-mi de fiecare dată ca această lege să fie cât mai repede trecută de Parlament. Sunt convinsă că Monica Macovei dacă va dori să candideze, va trece de orice test electoral", a spus preşedintele Camerei Deputaţilor, potrivit RFI.

În opinia Robertei Anastase, Legea lustraţiei este o "reparaţie morală", fiind însă o variantă "soft" a vechii legi. "Vorbim de o reparaţie morală, de un moment care nu poate fi cuantificat, ţinând cont de datele calendaristice, este un gest încărcat de anumite simboluri. Este o lege aşteptată de societatea românească de 22 de ani. I-am auzit pe unii oameni politici spunând că legea lustraţiei pe alocuri nu are dinţi. Am pus legea în acord cu Constituţia. Nu este o lege fără dinţi, dar evident că este o formulă soft a legii vechi", spune Anastase.

Legea lustraţiei a fost adoptată marţi de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Textul interzice foştilor demnitari comunişti accesul la funcţii de demnitate publică, timp de cinci ani.

Deputatul Eugen Nicolicea a susţinut, marţi, că, prin aplicarea legii lustraţiei, fostul procuror Monica Macovei poate fi lustrat începând cu mandatul următor.

Întrebat dacă europarlamentarul Monica Macovei poate fi lustrată în urma aplicării legii, Nicolicea a răspuns: "Europarlamentarul Monica Macovei, nu, fostul procuror Monica Macovei, da, dar începând cu mandatul următor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici