Antal Arpad: Nu Tokes este responsabil că trei milioane de români au părăsit ţara, ci guvernanţii

Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, susţine că nu Laszlo Tokes este responsabil că trei milioane de români au părăsit ţara sau de imaginea României în Europa, ci aceia care au exercitat puterea în ultimii 23 de ani şi care acum vor să îi retragă Ordinul Naţional "Steaua României".

377 afișări
Imaginea articolului Antal Arpad: Nu Tokes este responsabil că trei milioane de români au părăsit ţara, ci guvernanţii

Antal Arpad (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)

Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care este şi primarul municipiului, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că, în opinia sa, în România atmosfera antimaghiară şi cea împotriva Ţinutului Secuiesc se datorează în primul rând "manipulării şi dezinformării", iar acest lucru nu poate fi schimbat de la o zi la alta, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Aceste ziduri artificiale nu le putem dărâma de la o zi la alta, dar trebuie să recunosc că nici noi nu am făcut în ultimii 20 de ani destule în acest scop. Din acest motiv trebuie să schimbăm strategia noastră, astfel încât românii să primească o imagine mai pozitivă despre Ţinutul Secuiesc. Problema este că presa română nu vorbeşte deloc despre aspectele pozitive ale zonei, ci la Bucureşti ştirea este doar ce declară Tokes Laszlo", a spus Antal.

Liderul UDMR Sfântu Gheorghe a menţionat, în acest context, că nu din cauza lui Laszlo Tokes le este ruşine cetăţenilor români în străinătate când trebuie să arate paşaportul românesc.

"Despre Tokes toate lumea îşi aduce aminte ca omul care s-a împotrivit lui Ceauşescu şi regimului comunist, indiferent că unora sau altora le place sau nu ceea ce declară el. Însă, dacă există libertate de exprimare în România, trebuie să acceptăm că oricine poate declara ce doreşte, fie că ne place sau nu ceea ce spune. Nu din cauza lui Tokes ne este ruşine în străinătate când trebuie să arătăm paşaportul românesc, ci de ceea ce a făcut în ultimii 23 de ani clasa politică, sau unii români care trăiesc în ţările respective şi comit infracţiuni. Consider că, chiar dacă suntem de la UDMR, noi trebuie să-l apărăm pe Tokes", a subliniat Antal Arpad.

El a adăugat că Laszlo Tokes este cetăţean român şi are dreptul să îşi exprime liber opiniile şi că nu el ar trebui să fie "cea mai mare problemă a ţării".

"Să nu ajungem acolo ca Tokes să fie cea mai mare problemă a acestei ţări. În ultimii 23 de ani el nu a condus această ţară, nu a fost la putere, el doar a făcut declaraţii. Tokes, prin ceea ce a făcut în 1989, a dat posibilitatea politicienilor români să facă din România o ţară competitivă şi că acest lucru nu s-a întâmplat nu e vina lui. Alţii, cei care au exercitat puterea, sunt responsabili că trei milioane de oameni au părăsit ţara, de imaginea României în Europa, iar acum aceştia vor să-i retragă Ordinul (Ordinul Naţional «Steaua României» - n.r.)", a conchis preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe.

În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară "Balvanyos", ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".

În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), că "nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat".

Participanţii la seminariile Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului au cerut atunci retragerea distincţiilor acordate de statul român "extremiştilor maghiari" din România, făcând referire la europarlamentarul Tokes Laszlo, decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României".

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat atunci că îl va informa în scris pe preşedintele Traian Băsescu că va contrasemna un eventual decret de retragere a distincţiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes, Ordinul Naţional "Steaua României".

În 20 august, într-un comunicat transmis MEDIAFAX, europarlamentarul Lazslo Tokes a apreciat drept "grave" şi "neadevărate" acuzaţiile că ar fi cerut protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei, iar, ulterior, că ar vrea dictat asupra Tansilvaniei, el susţinând că afirmaţiile sale au fost "denaturate într-o manieră inimaginabilă".

El a susţinut că în 27 iulie, la lucrările Universităţii de Vară "Balvanyos", s-a referit la o autonomie funcţională şi apreciată, cea a Tirolului de Sud din Italia. Potrivit afirmaţiilor sale, în acest caz, în urma dialogul constructiv dintre Italia şi Austria, Austria a recunoscut frontierele impuse de către puterile ieşite învingătoare din cele două războaie mondiale, iar Italia a recunoscut dreptul Austriei de a supraveghea discret tot ceea ce se întâmplă în Tirolul de Sud.

"Avându-l lângă mine pe Orbán Viktor, premierul Ungariei, (...) mi s-a părut firesc să-i sugerez, să-l rog (nu pentru prima dată de altfel), să încerce construirea unui mecanism similar sau asemănător cu cel al Tirolulului de Sud – evident împreună cu România, în interesul ambelor ţări, inclusiv al maghiarilor din România", a explicat Tokes.

Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX că premierul Victor Ponta i-a transmis preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare în care apreciază că nu mai sunt întrunite condiţiile morale şi legale pentru ca Laszlo Tokes să deţină Ordinul "Steaua României" şi propune retragerea acestei distincţii.

"Premierul aminteşte că, la 27 iulie 2013, la lucrările Universităţii de Vară Balvanyos, Tokes a făcut o serie de aprecieri prin care contestă caracterul de stat naţional, unitar şi indivizibil al României. În scrisoare, premierul apreciază că nu mai sunt întrunite condiţiile morale şi legale pentru ca Laszlo Tokes să deţină Ordinul Steaua României şi propune preşedintelui ca, în baza atribuţiilor constituţionale, să decidă asupra oportunităţii declanşării procedurilor legale în vederea retragerii acestui titlu", afirmau sursele citate.

Vineri, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Bogdan Oprea, a transmis un comunicat în care anunţa că preşedintele Traian Băsescu a luat notă de iniţiativa premierului Victor Ponta privind retragerea Ordinului Naţional "Steaua României" acordat lui Laszlo Tokes, dar constata că a-i da curs înseamnă încălcarea legii.

Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat agenţiei MEDIAFAX că este dezamăgit de reacţia Administraţiei Prezidenţiale în ceea ce priveşte propunerea sa de retragere a Ordinului "Steaua României" lui Laszlo Tokes şi a apreciat că motivul invocat de Preşedinţie pentru refuz reprezintă doar un "subterfugiu".

"Sunt foarte dezamăgit de reacţia Administraţiei Prezidenţiale în problema decoraţiei lui Tokes. Eu cred că oamenii aşteaptă o decizie din partea celui care a oferit decoraţia. Decoraţia a fost oferită de preşedintele României şi oamenii aşteaptă din partea lui o reacţie. Nu a fost doar una, a fost o serie întreagă, lungă, de declaraţii împotriva României date de Tokes. Eu cred că domnul Tokes nu poate să fie într-adevăr un cavaler al Ordinului Steaua României şi mi-aş dori foarte mult ca Preşedinţia să înţeleagă şi să acţioneze în acest sens", a spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat, în decembrie 2009, pe europarlamentarul Laszlo Tokes cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, la 20 de ani de la Revoluţie.

Conferirea decoraţiei a fost motivată, potrivit decretului semnat de şeful statului, de împlinirea a 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, "în semn de mare apreciere a curajului şi demnităţii de care a dat dovadă, declanşând, prin exemplu personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici