Antonescu: Băsescu şi miniştrii să clairifice acuzaţiile aduse fratelui preşedintelui

Liderul PNL Crin Antonescu a cerut, marţi, şefului statului să clarifice acuzaţiile aduse de jurnalistul S. R. Stănescu, iar miniştrilor Justiţiei, de Externe şi de Interne să vină cu răspunsuri, menţionând că, în caz contrar, liberalii vor iniţia demersurile pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă.

15 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Băsescu şi miniştrii să clairifice acuzaţiile aduse fratelui preşedintelui

Antonescu: Băsescu şi miniştrii să clairifice acuzaţiile aduse fratelui preşedintelui (Imagine: Mediafax Foto)

"Am luat azi în discuţie subiectul legat de informaţiile apărute ieri (...) privitoare la afirmaţiile jurnalistului Sorin Roşca Stănescu despre afaceri cu muniţie, implicări ale preşedintelui, ale fratelui acestuia. În legătură cu conţinutul afirmaţiilor domnului Sorin Roşca Stănescu nu ne putem pronunţa", a spus Antonescu.

"Ceea ce spunem foarte este că asemenea scandal de presă e de natură să provoace prejudicii grave imaginii României, statului român, preşedintelui şi unor instituţii fundamentale din statul român. Acest subiect nu poate fi tratat în regimul uzual al mai micilor sau mai marilor scandaluri de presă, ci trebuie să primească răspunsuri şi clarificări urgente de la îndrituiţi", a adăugat liderul liberal.

Liderul PNL a menţionat că, în calitate de preşedinte al PNL, îi cere preşedintelui Traian Băsescu "să dispună toate măsurile necesare, să facă toate demersurile necesare, prin intermediul instituţiilor statului pe care le coordonează pentru a da un răspuns clar şi urgent tuturor acuzaţiilor care i se aduc în materialul publicat de Sorin Roşca Stănescu".

"Este vorba despre faptul că poziţia României, ca membru al NATO şi al UE, riscă prejudicii de imagine fără precedent, riscă imaginea unei ţări în care instituţiile statului nu-şi fac datoria sau în care, mai rău, conform afirmaţiilor jurnalistului, sunt complice la operaţiuni ilegale, la operaţiuni condamnate de legislaţia internă şi internaţională. Este obligaţia oricărui preşedinte de stat, cu atât mai mult a domnului preşedinte Traian Băsescu, vizat personal de aceste acuzaţii, să dea răspunsuri oficiale, clare, urgente şi detaliate la aceste acuzaţii", a menţionat Crin Antonescu.

El a precizat că, în calitate de preşedinte al PNL şi senator, a adresat cereri oficiale unor instituţii din statul român pentru a da "răspunsuri la acuzaţii care sunt formulate în aceste materiale".

"În acest sens, mă adresez ministrului Justiţiei din România, ministrului de Interne, ministrului Afacerilor Externe. În toate aceste privinţe, eu cred că instituţiile statului român trebuie să dea răspunsuri imediate şi clare, în care să asume responsabilitatea, pentru ca opinia publică internă şi internaţională să ştie cum au stat lucrurile. Dacă aceste lucruri sunt adevărate sau nu, noi nu putem afla decât de la instituţiile care asumă responsabilitatea în momentul în care afirmă ceva", a adăugat preşedintele liberal.

El a mai spus că, "dacă nu au loc nişte clarificări până la începutul sesiunii parlamentare", BPC a mandatat deja liderii grupurilor parlamentare, dacă va fi nevoie, "să se iniţieze demersurile prin care, prin intermediul comisiilor din Parlament - Comisia pentru apărare şi ordine publică, comisia de supraveghere a SRI, comisia de supraveghere a SIE - să se iniţieze cercetarea acestor afirmaţii".

Întrebat dacă liberalii vor solicita comisie de anchetă în cazul în care nu vor fi aduse aceste clarificări, Antonescu a confirmat acest lucru.

"Da. Dar vreau să mai notaţi că pentru noi nu e cel mai important lucru în această poveste dacă Mircea Băsescu a câştigat un ban frumos intrând în asemenea operaţiuni. Sigur că are o semnificaţie faptul că fratele preşedintelui s-ar implica în operaţiuni în această zonă, ceea ce nu e dovedit şi noi nu afirmăm. Pentru noi, foarte semnificativ este dacă alte afirmaţii ale lui SRS, privitoare la comportamentul şi acţiunea unor instituţii din statul român sunt sau nu adevărate. Asta este relevant, asta va face obiectul, dacă va fi nevoie, unor anchete, inclusiv, parlamentare în măsura în care noi le vom putea determina", a conchis Crin Antonescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici