Antonescu: L-am susţinut iniţial pe Diaconu pentru că am fost de bună credinţă, luând datele de la el

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat vineri că liberalii au susţinut în primă instanţă candidatura lui Mircea Diaconu la PE, deoarece au fost de bună credinţă şi au luat informaţiile chiar de la acesta, însă au constatat în cele din urmă că nu poate fi susţinut.

1096 afișări
Imaginea articolului Antonescu: L-am susţinut iniţial pe Diaconu pentru că am fost de bună credinţă, luând datele de la el

Mircea Diaconu (Imagine: Bogdan Stamatin/ Mediafax Foto)

Antonescu a fost întrebat de ce în primă instanţă conducerea PNL a decis susţinerea lui Diaconu, pentru ca mai târziu să-l retragă de pe lista de candidaţi la europarlamentare.

"Dovada bunei credinţe din partea noastră a fost că noi, luând iniţial informaţiile de la domnul Mircea Diaconu, am intenţionat să-l punem pe un loc eligibil, super-eligibil, pe listă. În momentul în care în urma comunicatului ANI am verificat, ca să spunem aşa, întregul dosar, am constatat că acest lucru nu se putea şi atunci sigur că am luat decizia pe care am luat-o finalmente", a răspuns preşedintele PNL.

"Mircea Diaconu se află, din nefericire, sub efectul unei sentinţe definitive a ICCJ, din 19 iunie 2012, şi care îi interzice domnului Mircea Diaconu dreptul de a ocupa o funcţie de demnitate publică vreme de trei ani, adică până în iunie 2015. Noi am avut toate bunele intenţii. Mircea Diaconu, atâta vreme cât a fost în PNL - unde de altfel sperăm ca după acest episod al încercării de candidatură independentă să şi revină, locul său este acolo, noi îl aşteptăm - am avut şi avem faţă de Mircea Diaconu toată preţuirea (...) PNL nu îşi poate permite şi nu şi-a permis niciodată să ignore sau să încalce o sentinţă definitivă a unei instanţe, cu atât mai mult o sentinţă definitivă a ICCJ. Nu am făcut-o nici cu alte prilejuri, chiar dacă au existat sentinţe, decizii ale instanţelor, care nu ne-au făcut plăcere, care au afectat chiar mai grav decât în cazul Mircea Diaconu, membrii importanţi ai PNL, oameni aflaţi în conducerea sa", a susţinut Antonescu.

Liderul PNL a menţionat că acelaşi a fost motivul pentru care Diaconu nu s-a regăsit nici pe listele pentru alegerile parlamentare din decembrie 2012.

"Este o decizie pe care atunci, împreună cu domnul Ponta şi la insistenţele domniei sale, mai calificat ca jurist spre a evalua situaţia, am luat-o. Acum, când se preface a confunda speţele şi procesele, cel puţin pe Facebook, domnul Ponta se arată extrem de solidar cu candidatura domnului Mircea Diaconu, uită decizia pe care a trebuit din aceleaşi motive să o luăm în decembrie 2012", a declarat preşedintele PNL.

Antonescu a acuzat faptul că s-ar duce o campanie "nu atât pentru Mircea Diaconu, cât împotriva PNL".

El a comentat declaraţiile lui Klaus Iohannis în cazul lui Diaconu, precizând că au fost afirmaţii "de principiu" care vor să spună că "viaţa politică şi viaţa într-un patid nu încep şi nu se termină cu o candidatură sau alta".

"Cred că domnul Iohannis nu a avut în vedere să polemizeze sau să-l atace pe Mircea Diaconu, ci să sublinieze ideea că într-un partid statornicia este o chestiune care trece dincolo de o împrejurare sau alta mai mult sau mai puţin plăcută, şi în sensul acesta sunt de acord cu el", a afirmat Antonescu.

De asemenea, el a fost întrebat dacă îşi va asuma o eventuală greşeală de a nu-l susţine pe Mircea Diaconu drept candidat al PNL la europarlamentare, dacă în cele din urmă instanţa va constata că o candidatură a sa este posibilă.

"Demersul domnului Diaconu este un drept pe care, în calitate de cetăţean, în calitate de individ, în calitate de persoană fizică, evident îl are. Noi nu privim cu niciun fel de reţinere faptul că domnia sa încearcă această variantă. Eu am spus că un partid nu-şi poate asuma un asemenea risc. Nu cred că este o greşeală, cred că este un lucru corect, şi această decizie a fost luată în baza nu a unor ipoteze, nu a unor speranţe, aşteptări sau neclarităţi, ci în baza unei decizii definitive a instanţei supreme din statul român", a replicat Antonescu.

Liderul PNL a precizat că toate demersurile pentru depunerea listei de candidaţi la europarlamentare au fost finalizate, aceasta urmând a fi depusă luni la ora 11.00 la BEC. Antonescu a susţinut că un număr foarte mare de simpatizanţi ai PNL au semnat listele de susţinere a candidaţilor, menţionând că numărul acestora va fi aflat la momentul depunerii candidaturilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici