Antonescu l-ar propune pe Patriciu premier în timpul mandatului său de preşedinte

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, răspunzând unei întrebări, că l-ar propune pe Dinu Patriciu pentru funcţia de prim-ministru în timpul mandatului său de cinci ani, dacă ar ajunge preşedinte, menţionând însă că nu în această toamnă, când opţiunea sa clară este Klaus Iohannis.

29 afișări
Imaginea articolului Antonescu l-ar propune pe Patriciu premier în timpul mandatului său de preşedinte

Antonescu spune că l-ar propune pe Patriciu premier în timpul mandatului său de preşedinte (Imagine: Mircea Roșca/Mediafax Foto)

Întrebat, într-o emisiune difuzată de Antena 3, dacă l-ar propune vreodată pe Dinu Patriciu ca premier în mandatul de cinci ani, dacă va ajunge preşedinte, Crin Antonescu a răspuns afirmativ, menţionând că Patriciu se poate califica pentru această funcţie, dar subliniind că opţiunea sa este în acest moment Klaus Iohannis.

"Da, l-aş propune, nu îl voi propune acum, e clară opţiunea mea, e Klaus Johannis, dar Dinu Patriciu, asemeni altor oameni din România din zona de afaceri, într-un moment sau altul, sau din partidele politice, pot să se califice, respectând condiţiile constituţionale pentru funcţia de prim-ministru. Dinu Patriciu este un cetăţean al României, personaj important în economia românească, e un om cu relaţii internaţionale, cu un anumit prestigiu, care nu văd de ce ar fi sub interdicţie pentru vreodată posibilitatea de a fi prim-ministru. Nu e cazul, categoric, acum, opţiunea mea este fermă şi o voi îndeplini, ea se numeşte Klaus Johannis", a spus Antonescu.

Întrebat ce rol ar putea avea Călin Popescu Tăriceanu, liderul PNL a menţionat că fostul premier ar fi "în aceeaşi situaţie cu Patriciu".

"E în aceeaşi situaţie cu Dinu Patriciu. Tăriceanu va avea un rol în continuare în politica românească, în PNL, am spus, de pildă, alăturându-l cu Roman, Severin, că putea fi o ipoteză pentru comisar european - nu doreşte. Cred că va avea un rol în politica românească şi de PNL, nu legat direct de mine, dacă ajung preşedinte", a menţionat liberalul.

Antonescu a mai spus, ca răspuns la altă întrebare, că ar fi fericit să aibă lângă el anumiţi oameni ca şi consilieri, precum "Andrei Marga pentru educaţie, Corneliu Dobriţoiu pentru apărare, Renate Weber şi Marian Nazat pentru probleme de justiţie, de ordine publică ".

"Aş fi fericit ca aceşti oameni să fie alături de mine şi într-o formă sau alta voi căuta sfatul şi competenţa lor şi le voi pune în valoare. Sunt oameni care pot face şi altceva, nu e vorba că am făcut vreo înţelegere. Nu am pus căruţa înaintea boilor", a spus Antonescu.

Întrebat care este primul lucru pe care l-ar face ca preşedinte, Crin Antonescu a spus că l-ar desemna pe Klaus Iohannis premier.

"Evident aş începe consultările cu această ipoteză în minte, pentru desemarea unui prim-ministru. Cred că în România după 6 decembrie chiar trebuie să se întâmple încă o revoluţie, paşnică, dar de data asta până la capăt, în domeniul economic, instituţional, comportamentului oamenilor politici şi al instituţiilor. Conform Constituţiei noastre, preşedintele fără prim-ministru poate face puţine lucruri, mari şi multe scandaluri, dar puţine lucruri de creaţie. Premierul fără preşedinte, atacat şi blocat mereu de preşedinte, iarăşi are o problemă. Dar nu vă imaginaţi câte lucruri pot să facă un premier şi un preşedinte dacă au o acţiune convergentă. Ei pot modifica în bine foarte multe lucruri în societatea românească şi în sensul acesta pe mine mă interesează o majoritate care să fie dispusă la acest efort", a spus Antonescu.

El a subliniat că nu ştie dacă actuala majoritate parlamentară ar fi dispusă la acest efort, adăugând că speră acest lucru.

"Sunt nişte diferenţe aici. În momentul în care am discutat varianta Iohannis am avut în vedere şi continuarea ei, ca ipoteză, n-o pot face singur. Alţii mai puţin. Au timp să ia această decizie în acel moment şi dânşii. Nu ştiu. Cine vine la o asemenea formulă legată de un program, nu un om, sigur poate forma o majoritate. Eu cred că există o bună şansă ca această majoritate să se păstreze după alegeri, PDL s-a izolat, nu şi-a dat şansa de a se distinge cumva de Băsescu şi probabil că va fi destul de greu să se lepede destul de repede de tot ce s-a întâmplat în toţi aceşti ani. Nu există partide sau oameni excluşi de la această construcţie, în afară de cei evident incompatibili sau compromişi cu un asemenea proiect. Sunt multe lucruri pe care ar trebui să le sacrifice şi PSD şi PNL şi chiar UDMR", a conchis Antonescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici