Antonescu: Ministrul ungar de Externe m-a întrebat despre legea statutului minorităţilor naţionale

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat că ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi, l-a întrebat în întrevederea de marţi despre legea privind statutul minorităţilor naţionale, care este de mai mulţi ani în dezbaterea Parlamentului României.

199 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Ministrul ungar de Externe m-a întrebat despre legea statutului minorităţilor naţionale

Janos Martonyi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Din partea maghiară s-a exprimat din nou interes, în special, pentru statutul minorităţilor naţionale, care ştiţi că a rămas să fie discutat de câţiva ani buni în Parlamentul României, discuţiile despre autonomia locală. Noi le-am spus lucrurile pe care le ştiţi, poziţiile noastre faţă de toate aceste chestiuni şi cred, una peste alta, că a fost o întâlnire normală, departe de spiritul pe care, din păcate, unele declaraţii făcute chiar de oficiali în România, în Ungaria, le-au avut", a declarat Antonescu, la finalul întrevederii.

Preşedintele Senatului a adăugat că, la rândul său, a întrebat despre regimul reprezentării parlamentare a minorităţii române din Ungaria, dar şi despre educaţia şi mass-media în limba română pentru această comunitate.

"Spiritul în care s-a desfăşurat această întâlnire a fost preocuparea ambelor părţi pentru a păstra şi a întâri ceea s-a construit şi s-a câştigat, în aceşti 23 de ani, în relaţia bilaterală între România şi Ungaria şi în ceea ce priveşte regimul minorităţilor maghiare în România, respectiv românească în Ungaria. Preocuparea pentru ca declaraţii cu caracter retoric, în împrejurări politice speciale - cum ar fi campaniile electorale - să fie, pe cât posibil, controlate de către oamenii politici şi dintr-o ţară şi din alta pentru a nu inflama forme de naţionalism dăunătoare", a mai afirmat Antonescu, la finalul întrevederii.

Ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi, s-a aflat luni şi marţi în România, el mai având întrevederi cu omologul Titus Corlăţean, cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi premierul Victor Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici