Antonescu: Nu aleg soluţia comodă, aleg soluţia eficientă. Câştigul a venit la PNL şi va rămâne

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat vineri, la Congresul partidului, că optează pentru soluţia "eficientă" în cazul modificării Statutului, şi nu pentru cea "comodă", a alegerilor uninominale, menţionând că dacă ar fi făcut acest lucru partidul nu ajungea să aibă de partea sa câştigul.

246 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Nu aleg soluţia comodă, aleg soluţia eficientă. Câştigul a venit la PNL şi va rămâne

Antonescu: Nu aleg soluţia comodă, aleg soluţia eficientă. Câştigul a venit la PNL şi va rămâne

Antonescu a luat cuvântul pentru a susţine formula alegerilor pe aceeaşi listă a preşedintelui PNL şi a întregii conduceri a partidului, prim-vicepreşedintele, vicepreşedinţii şi secretarul general. Liderul PNL a susţinut că nu l-au interesat niciodată soluţiile comode, cum ar fi fost uninominalul, ci soluţiile eficiente.

"Dacă aş fi ales soluţia comodă, dacă nu aş fi înţeles, nu aş fi crezut ceea ce cred până la capăt, că liderii unor partide în special sunt oamenii capabili să asume raţional şi responsabil riscuri. Dacă nu aş fi înţeles asta, dragii mei, în 2009 aş fi spus ca alţii «Partidul nu e pregătit să susţină un câştigător la Preşedinţie, stau deoparte şi văd cu cine negociez». Nu am făcut asta, mi-am luat riscul atunci ca persoană de a dispărea, nu doar din fruntea partidului, ci din viaţa politică, şi deşi ştiam câţi suntem, cum suntem, ce putere avem la acea bătălie. Eu personal am pierdut-o, PNL a câştigat-o", a susţinut Antonescu, făcând astfel referire indirectă la CăCălin Popescu Tăriceanu

Liderul PNL a precizat că în situaţia în care opta pentru comoditate nu ar fi avut curajul să vină în faţa PNL să vorbească despre "cea mai mare grozăvie", şi anume o alianţă oficială, cu acte în regulă, cu PSD.

"Niciodată un om preocupat de soluţii comode nu ar fi făcut asta", a mai afirmat Antonescu.

"Câştigul a venit la PNL şi el va rămâne la PNL şi atunci când USL îşi va încheia misiunea, fie că Antonescu va fi preşedinte al României, fie că nu", a completat liderul PNL.

"Este evident pentru toată lumea - cred şi pentru partizanii aşa-zisului vot la liber sau uninominal - că această soluţie era perfect comodă şi pentru mine, lider actual al partidului, candidat în continuare pentru preşedinţia partidului. Era foarte, foarte comodă, nu-mi periclita cred cu nimic şansele - atâtea câte sunt ele - la preşedinţia partidului, nu-mi atrăgea o dată în plus sau nu-mi consolida pentru propaganda care se ocupă cu mine de câţiva ani reputaţia de dictator, de om care a desfigurat democraţia în PNL. Era foarte simplu până la urmă, nu mai veneau frustrările care există către mine, care fac o listă şi v-o propun mâine şi petreceam două-trei luni după aceea în anchete între unii dintre candidaţi ca să vedem cine a trădat între ghilimele sau nu la promisiunile de vot", a argumentat Antonescu.

Liderul PNL a precizat că avantajul propunerii de modificare a Statutului în cazul formulei de conducere este acela că va fi un organism deschis, "ca o bursă de valori".

"Se propune ca preşedintele, prezentând o moţiune, un program, o strategie, să-şi însoţească candidatura cu o echipă de 31 de vicepreşedinţi, un prim-vicepreşedinte şi un secretar general", a explicat Antonescu.

El a precizat că noua formulă a Biroului Politic presupune includerea în acest for de drept a preşedinţilor organizaţiilor judeţene ale PNL, liderii grupurilor parlamentare, miniştrii, preşedinţii de CJ ai PNL şi primarii de municipii reşedinţă de judeţ, ceea ce ofertă noii conduceri a partidului avantajul "maximei reprezentativităţi".

"Numărul decidenţilor pe toate deciziile semnificative în PNL creşte. Preşedintele, prim-vicepreşedintele, toţi aceşti vicepreşedinţi nu formează un for suprapus, restrâns, nu iau nicio decizie niciunul dintre ei, nici preşedintele, nu au decât prerogative de reprezentare. Nicio decizie care angajează PNL nu este luată decât de Biroul Politic Naţional sau Delegaţia Permanentă (...) Am toată încrederea în faptul că într-un for în care orice preşedinte de organizaţie judeţeană are un vot, adică tot atât cât preşedintele PNL, cu toţi responsabili, reprezentativi, aleşi din noi între noi şi de cetăţeni dintre noi, vom lua mereu decizia bună", a mai afirmat preşedintele PNL.

Conducerea PNL s-a reunit, joi seară, în Delegaţia Permanentă şi a adoptat proiectul de Statut propus Congresului. Propunerea pentru noul Statut al PNL prevede înfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte, creşterea numărului de vicepreşedinţi până la 31 şi alegerea pe listă inclusiv a secretarului general.

"Proiectul prevede să existe trei organisme de conducere, în conformitate şi cu cerinţele Legii partidelor politice – Congresul, Delegaţia Permanentă, care conţine Biroul Politic Naţional şi grupurile parlamentare în principiu, precum şi unii aleşi locali ai partidului, şi un Biroul Politic Naţional, format din unii membrii de drept, cum ar fi preşedinţii filialelor teritoriale, preşedinţii Consiliilor Judeţene, primarii municipiilor reşedinţă de judeţ, preşedinţii unor organizaţii speciale ale partidului – de tineret, de studenţi, de femei – precum şi un număr de membri aleşi de Congres şi anume: preşedintele partidului, prim-vicepreşedintele, secretarul general şi 31 de vicepreşedinţi", a susţinut Voicu.

În Delegaţia Permanentă au fost respinse amendamentele la Statut susţinute de Călin Popescu Tăriceanu, Andrei Chiliman şi Ludovic Orban care prevedeau alegerea uninominală a membrilor Biroului Permanent Central al PNL şi desemnarea candidatului PNL la funcţia de preşedinte al României prin votul tuturor liberalilor.

Primarul PNL al Sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat, joi, că este foarte dezamăgit de noul Statut adoptat de Delegaţia Permanentă şi că, în consecinţă, nu va participa la Congres, dar nici nu va face parte din vreun organism în care, eventual, potrivit acestei reglementări, ar avea dreptul să fie.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, la finalul şedinţei Delegaţiei Permanente a partidului, că va lua partea la Congresul PNL, însă este "îngrijorat" şi "decepţionat" de atitudinea din partid şi de "somnolenţa democratică".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici