Antonescu: Nu exclud deloc revenirea la mandatul prezidenţial de 4 ani, dar separat de parlamentare

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, joi seară, că ar susţine revenirea mandatului prezidenţial la patru ani, însă optează pentru această variantă doar pentru decuplarea alegerilor parlamentare cu cele prezidenţiale, iar şeful statului să fie delimitat "obligatoriu" de partide.

288 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Nu exclud deloc revenirea la mandatul prezidenţial de 4 ani, dar separat de parlamentare

Antonescu: Nu exclud deloc revenirea la mandatul prezidenţial de 4 ani, dar separat de parlamentare

Antonescu a declarat, într-o emisiune la TVR, că nu exclude "deloc" ideea revenirii la mandatul prezidenţial de patru ani, însă cu menţinerea unei distanţe de doi ani între alegerile parlamentare şi cele prezidenţiale

"Ideea la care eu ţin este ca alegerile prezidenţiale să nu se mai suprapună cu cele parlamentare, pentru că le influenţează şi le contaminează. Dacă pornim pe ideea că ar fi bine, chiar obligatoriu, şi poate chiar prin anumite modificări constituţionale să subliniem sau să asigurăm lucrul acesta: să avem un preşedinte care provine, este susţinut, de nişte forţe politice, dar în execiţiul său prezidenţial să nu mai fie exponentul unui partid sau să nu mai aibă o legătură partizană (...) atunci cred că e mai bine ca alegerile prezidenţiale să fie separate", a argumentat preşedintele PNL.

Antonescu a mai precizat că susţine varianta menţinerii unui regim parlamentar, însă cu atribuţii mult mai clare pentru preşedinte.

"Un regim parlamentar foarte bine conturat, în care avem un preşedinte nu decorativ – pentru că el este ales direct de cetăţenii României – dar un preşedinte care atribuţii foarte clare, foarte importante, foarte puternice. Cine reprezintă statul român, cine este comandantul suprem al armatei române, cine conduce CSAT, cine reprezintă statul român în relaţiile internaţionale şi politica externă. Nu e un personaj politic slab, este personajul cu maximă reprezentare în ierarhia statului, este că o spunem explicit sau nu, şeful statului", a afirmat liderul PNL.

De asemenea, el a fost întrebat de ce nu s-a recuzat în ceea ce priveşte conducerea comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituţiei în condiţiile în care va fi candidat la alegerile prezidenţiale.

Antonescu a răspuns că în aceste condiţii ar fi trebuit să se retragă din Parlament pentru a da niciun fel de vot pe revizuire, dacă ar adopta această logică.

"Păi eu vorbesc aici de o clarificare şi de o limitare a atribuţiilor prezidenţiale, în sensul în care ele au fost înţelese de domnul Traian Băsescu, aşadar dacă voi fi preşedinte voi «beneficia» de o Constituţie mult mai strictă cu preşedintele", a mai susţinut preşedintele PNL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici