Antonescu: Nu poate fi imputat nimănui din România că nu am intrat în Schengen

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, afirmă că faptul că România nu a intrat în Spaţiul Schengen "nu poate fi imputat, până la urmă, nimănui din România" şi că declaraţia Monicăi Macovei privind răspunderea penală în acest caz este "deviantă, expresia unui comportament deviant".

317 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Nu poate fi imputat nimănui din România că nu am intrat în Schengen

Crin Antonescu (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că declaraţia Monicăi Macovei potrivit căreia el, Victor Ponta şi Dan Voiculescu ar trebui să dea socoteală pentru faptul că România nu a intrat în Spaţiul Schengen în anul 2012 reprezintă "un nou exemplu de inadecvare la realitate" al acesteia.

"Pentru că a vorbi de trădare a interesului naţional şi de răspundere penală - în condiţiile în care eşti totuşi jurist, fost ministru al Justiţiei, nu mai vorbesc, şi procuror - înseamnă să faci fie o propagandă grosieră iresponsabilă, fie să nu ştii pe ce lume trăieşti. Cât despre intrarea în Schengen, nu a putut niciodată nimeni să răspundă, dintre cei de teapa doamnei Macovei, de ce România nu a intrat în Schengen până în vara lui 2012, când domnul Băsescu, doamna Macovei, domnul Boc, toţi, numai băieţii buni erau la guvernare, erau în diplomaţie, erau peste tot, când condiţiile tehnice de intrare în Schengen sunt îndeplinite de mult", a declarat Antonescu.

El a subliniat că îndeplinirea condiţiilor tehnice pentru intrarea României în Spaţiul Schengen a fost recunoscută "în repetate rânduri" de preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, de cei mai înalţi reprezentanţi ai marilor state din Europa, inclusiv Germania, dar şi de toţi reprezentanţii clasei politice din România, inclusiv de "Băsescu naşul" şi "Ponta finul".

"Deci de ce, dacă din punct de vedere tehnic condiţiile erau realizate, de ce, atunci când nu se întâmpla nimic din ceea ce doamna respectivă poate să califice drept lovitură de stat sau alte aberaţii, de ce nu am intrat în Schengen?", a spus Antonescu.

El a adăugat că acest lucru "nu poate fi imputat, până la urmă, nimănui din România", arătând că el nu i-a acuzat de aşa ceva, niciodată, pe Traian Băsescu sau Vasile Blaga.

"Dânşii însă, în mod mincinos şi în mod demagogic, văd, până în ziua de azi, ne impută nouă sau PSD-ului, domnului Ponta, suntem acuzaţi pe nedrept pe chestiunea asta, de acest lucru", a spus Antonescu.

El a afirmat că declaraţia lui Macovei este "deviantă, expresia unui comportament deviant".

"Deci nu ai ce comenta despre asemenea declaraţii, sunt declaraţiile unor extremişti iresponsabili, categorie din fericire restrânsă şi din care doamna Macovei pare a fi cea mai interesantă şi mai proeminentă persoană. Deci e o declaraţie deviantă, expresia unui comportament deviant", a spus Antonescu.

Europarlamentarul Monica Macovei susţine că Victor Ponta, Crin Antonescu şi Dan Voiculescu ar trebui să dea socoteală şi să răspundă politic pentru faptul că România nu a intrat în Spaţiul Schengen în anul 2012, afirmând că ar putea fi vorba în acest caz şi de "o răspundere penală".

Întrebată, vineri, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, de ce a sprijinit păstrarea MCV şi dacă românii ştiu să îşi facă treaba doar cu biciul, Monica Macovei a spus că susţine intrarea României în Spaţiul Schengen şi menţinerea MCV, cele două nefiind legate una de alta.

"Toţi europarlamentarii am susţinut aderarea României în Schengen. Ultima ţară care se opunea a fost Olanda, care a spus că mai vrea două rapoarte MCV bune. Primul l-a avut la sfârşitul lui 2011 şi urma cel din iulie 2012, care a fost devastator după încălcările Constituţiei comise de USL, iar apoi toate rapoartele au fost devastatoare pentru clasa politică, nu pentru DNA şi ANI. Ponta, Antonescu şi Voiculescu să dea socoteală şi să răspundă pentru faptul că nu am intrat în Schengen în 2012. Susţin intrarea României în Schengen şi menţinerea MCV, cele două nu sunt legate una de alta. Cei trei să dea socoteală politic şi lumea să ştie că datorită lor nu am intrat în Schengen. Ne putem gândi şi mai departe, dacă nu este cumva şi o răspundere penală, pentru că este interesul naţional al României să intre în Schengen. Ei trădează ţara, cine apără baronii locali trădează ţara", a spus Macovei.

Întrebată în continuare unde s-ar încadra răspunderea penală, Macovei a subliniat că nu vrea să dea alte detalii.

"Nu vreau să etichetez, dar se poate gândi şi o astfel de răspundere", a afirmat europarlamentarul PDL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici