Antonescu: Oricine mai încalcă protocolul USL va trebui să se despartă de partid şi de USL

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, joi, că PNL dezavuează aprecierile făcute de senatorul liberal Sorin Roşca Stănescu la adresa PSD sau a liderul social-democrat, el arătând că oricine mai încalcă atât de clar protocolul USL va trebuie să se despartă de partidul din care face parte şi de USL.

481 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Oricine mai încalcă protocolul USL va trebui să se despartă de partid şi de USL

Crin Antonescu (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

"Dezavuăm unele aprecieri, unele făcute de Sorin Roşca Stănescu, la adresa PSD sau a lui Victor Ponta, acuzaţii referitoare la forme de colaborare, control cu serviciile secrete, şantajabilitate, astfel de afirmaţii sau procese de intenţii care nu-şi au locul.(...) În felul acesta nu se poate colabora, nu se poate păstra încrederea. Aşadar, cu alte cuvinte, în chip categoric, noi considerăm că oricine mai încalcă atât de clar articolul respectiv (din protocolul USL care interzice atacurile publice între colegii de alianţă, n.r.) va trebui să se despartă de partidul din care face parte sau de USL", a spus Antonescu, după şedinţa BPN al PNL.

El a menţionat că acest episod creat de declaraţiile făcute de Sorin Roşca Stănescu a constituit obiectul unei discuţii avute miercuri în cadrul USL, fiind reclamat de premierul Victor Ponta şi de colegii social-democraţi.

Antonescu a arătat că liberalii vor fi foarte atenţi la respectarea prevederilor din protocolul USL care interzic atacurile între colegi de coaliţie şi îl vor aplica fără ezitare.

"Punctul nostru de vedere este ferm şi unanim în PNL: suntem absolut hotărâţi şi decizia BPN de azi este ca acel articol, prevedere din protocolul USL care interizice atacurile publice reciproce la adresa colegilor, a partenerilor din coaliţie, să fie unul asupra căruia vom fi extrem de atenţi şi îl vom aplica fără ezitare", a spus Antonescu.

El a arătat că membrii USL pot să exprime opinii divergente, personale, să se manifeste liber în exprimare, arătând însă că acuzaţiile şi etichetările sunt de neaceptat.

"Şi pentru Sorin Roşca Stănescu, şi pentru toţi colegii noştri, există o personalitate, există opinii la fiecare dintre noi. Trebuie să predomine, atâta vreme cât facem parte dintr-o alianţă, o agendă comună şi un set de reguli", a mai spus Antonescu.

Articolul 1.1.4. din protocolul USL invocat de Victor Ponta prevede: "Conflictele publice între membrii partidelor, precum şi atacurile publice împotriva unor colegi sau a unui partid din Alianţă nu sunt permise".

De asemenea, în protocolul Uniunii mai există o prevedere în cazul încălcării prevederilor acestui document la punctul 9.10: "Sancţiunile pentru încălcarea protocolului se asimilează celor pentru încălcarea statutelor partidelor, decise de fiecare partid în parte, din proprie iniţiativă sau la solicitarea celeilalte părţi".

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la finalul şedinţei USL, că în cadrul Uniunii există "o problemă seriosă" care îl priveşte pe senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu, care ar fi dus o campanie împotriva PSD şi are "o agendă proprie".

"Avem o problemă serioasă în USL, noi cei de la PSD am invocat articolul 1.1.4. din acordul USL care prevede foarte clar că niciun membru al unui partid component nu poate să atace partidele celelalte, în cazul de faţă un senator PNL (Sorin Roşca Stănescu, n.r.) , şi am cerut o poziţie clară a PNL. (...) Acum situaţia este foarte gravă, încât e foarte clar că atunci când un membru al unui partid component duce o campanie alături de grupuri de interese împotriva unui alt partid trebuie luată o decizie", a spus Ponta, precizând că "din fericire" acest articol din protocolul USL nu a fost invocat de la înfiinţarea Uniunii.

Premierul a evitat să precizeze dacă a cerut sancţionarea lui Sorin Roşca Stănescu şi a susţinut că a solicitat poziţia oficială a PNL în acest caz.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, la finalul şedinţei USL, că nu apreciază că în cazul senatorului PNL Sorin Roşca Stănescu există elementele pentru care să fie acuzat de ducerea unei campanii împotriva PSD sau a lui Victor Ponta, menţionând însă că a avut afirmaţii excesive.

Joi, liderul senatorilor social-democraţi, Ilie Sârbu, declară că "PSD nu mai are niciun fel de dispoziţie de a trece cu vederea" ieşirile senatorului liberal Sorin Roşca Stănescu, al arătând că "lucrurile degenerează" şi că PNL trebuie să ia o decizie.

Senatorii PNL care au demisionat din Comisia de anchetă a cazului judecătorului Corneliu Bârsan afirmă că prin acest gest protestează faţă de încercarea majorităţii PSD din Comisie de a muşamaliza încălcarea imunităţii diplomatice a magistratului român la CEDO.

"Am avut convingerea ieri, când am demisionat, că cei opt colegi care alcătuiau majoritatea în cadrul comisiei doreau cu orice preţ să muşamalizeze o încălcare flagrantă a imunităţii judecătorului Corneliu Bârsan şi a soţiei lui, încălcare care s-a săvârşit până la data de 29 noiembrie 2011, când soţiei i-a fost ridicată imunitatea de către plenul CEDO (...) Noi ne-am retras, acum se poate înmormânta oricând şi comisia şi orice anchetă în cadrul comisiei", a spus miercuri senatorul Victor Ciorbea, într-o declaraţie de presă susţinută alături de colegii săi Sorin Roşca Stănescu, Sorin Ilieşiu şi Corneliu Dobritoiu.

De asemenea, Sorin Roşca Stănescu a susţinut că "îngroparea" activităţii comisiei a fost dorită de către membrii PSD ai acesteia, el arătând că la vârful conducerii PSD a existat o reticenţă faţă de anchetarea cazului de posibilă încălcare a imunităţii diplomatice. "De ce anume, nu ştiu, pot să bănuiesc legăturile care există la vârf cu domnul George Maior (...) Am certitudinea că, fără să vrem, încercând să aflăm adevărul în legătură cu această interceptare, ne-am apropiat cumva de un caz extrem de grav şi nu m-aş mira ca într-o bună zi să aflăm că la capătul firului este preşedintele Traian Băsescu şi directorul SRI", a mai afirmat Stănescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici