Aurescu: Este firesc să participe ministrul de Interne la JAI

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat joi că este firesc să participe ministrul de Interne, Gabriel Oprea, la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) în data de 14 septembrie, adăugând că există o poziţie consolidată a tuturor instituţiilor.

547 afișări
Imaginea articolului Aurescu: Este firesc să participe ministrul de Interne la JAI

Bogdan Aurescu (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"La Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne de pe 14 septembrie este în firesc să participe ministerul de Interne pentru că este vorba de JAI. În al doilea rând, nu este vorba de poziţii a uneia sau alteia dintre instituţii, ci este vorba despre o poziţie consolidată a tuturor instituţiilor statului român", a declarat Aurescu, după ce a participat la şedinţa Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului.

Aurescu a subilinat că factorii de decizie ai statului au prezentat deja puncte de vedere convergente pe tema refugiaţilor: "De altfel, cum aţi putut constata, poziţiile care au fost exprimate de către preşedintele României şi de către primul ministru, de către celelalte instituţii implicate sunt perfect convergente pe acest subiect".

Şeful statului, Klaus Iohannis, a precizat că a discutat joi dimineaţă cu ministrul de Interne, precizând că acesta va participa la Consiliu JAI, iar "mandatul lui este să nu declare adeziunea noastră pentru cotele obligatorii".

"Din partea României, va participa ministrul de Interne, cu care am avut o discuţie în această dimineaţă, iar mandatul ministruluid e Interne la conferinţa JAI este să nu declare adeziunea noastră pentru cotele obligatorii", a spus Iohannis.

Preşedintele s-a declarat nemulţumit de anunţul Comisiei Europene şi a precizat că problema imigranţilor nu se va rezolva prin cote obligatorii "calculate într-un mod foarte birocratic", fără consultare, iar un astfel de proiect ca cel prezentat de CE nu era necesar "în această fază".

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) este format din miniştrii justiţiei şi ai afacerilor interne din toate statele membre ale UE. În general, miniştrii justiţiei se ocupă de cooperarea judiciară în materie civilă şi penală şi totodată în privinţa drepturilor fundamentale, în timp ce miniştrii afacerilor interne sunt responsabili cu migraţia, gestionarea frontierelor şi cooperarea poliţienească, printre altele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici