Aurescu: Incidentul cu broşura mi-a afectat imaginea. Sunt foarte exigent, nu era treaba mea să dau bun de tipar

Bogdan Aurescu a declarat că incidentul cu broşura pe coperta căreia harta Franţei era acoperită de steagul german a afectat imaginea MAE,dar şi imaginea sa de profesionist, precizând că cei care lucrează cu el ştiu că e extrem de exigent, dar în acest caz nu era treaba lui să dea bun de tipar (BT).

836 afișări
Imaginea articolului Aurescu: Incidentul cu broşura mi-a afectat imaginea. Sunt foarte exigent, nu era treaba mea să dau bun de tipar

Bogdan Aurescu (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

Întrebat de ce a eliberat-o din funcţie pe purtătoarea de cuvânt după incidentul cu broşura oferită, luni, omologului german, Frank-Walter Steinmeier, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat: "A fost o situaţie regretabilă care m-a supărat şi m-a afectat foarte mult în plan personal pentru că am fost pus într-o situaţie delicată, care a afectat şi imaginea Ministerului şi imaginea mea de profesionist pe care am construit-o în foarte mulţi ani de activitate diplomatică asiduă şi mai ales pentru că toţi cei care lucrează cu mine ştiu foarte bine că sunt extrem de exigent, că mă uit practic la toate detaliile care ţin de mine. Dar în acest caz nu a fost treaba ministrului să tehnoredacteze sau să dea un bun de tipar pe acest material".

"Am avut încredre în purtătorul de cuvânt al Ministerului, care a fost responsabil de proiect pentru acest material (...) Nu mi-am închipuit că purtătoarea de cuvânt care este un diplomat foarte experimentat, cu o carieră impecabilă până în acest moment şi care este şi germanist, petrecând multă vreme în Germania, inclusiv în calitate de consul general la München, nu a remarcat această eroare, nu s-a uitat pe ultima formă a materialului respectiv", a afirmat, duminică seara, la Digi24, şeful diplomaţiei române.

Pe de altă parte, Aurescu a precizat că situaţia nu a creat "dificultăţi" în relaţia bilaterală cu Germania, explicând că nici omologul de la Berlin, nici delegaţia germană nu au observat eroarea "până când nu i-am atras eu atenţia la Sibiu", la manifestările pentru celebrarea a 25 de ani de la înfiinţarea Forumului Democrat German din România.

El a spus că Frank-Walter Steinmeier l-a asigurat "în mod foarte sincer" că este "un non issue, o non-problemă care nu afectează relaţia dintre România şi Germania".

Aurescu a mai spus că a discutat şi cu partenerii francezi pe această temă, iar ei au avut "aceeaşi reacţie, nu este o problemă".

"Însă este o situaţie delicată în care am fost pus, MAE a fost pus şi care a creat foarte multă emoţie în România. De aceea am decis eliberarea din funcţie a doamnei Predescu, pe care, de altfel, am apreciat-o foarte mult pentru activitatea sa profesională de până acum, pentru că este şi o problemă de încredere pe care trebuie să o ai în echipa cu care lucrezi", a subliniat Aurescu, adăugând că ştie foarte bine care este semnificaţia unei hărţi, deoarece în procesul cu Ucraina de la Haga a lucrat cu foarte multe hărţi.

Întrebat de greşeala făcută de Steinmeier, care a scris, marţi, pe Facebook că s-a întâlnit la Sofia cu preşedintele român Rosen Plevneliev, ministrul de Externe a spus că "o greşeală a unuia nu poate să fie scuzată sau acoperită de greşeala altuia".

El a punctat faptul că aceste incidente sunt "din categoria erorilor umane care nu au efecte în plan bilateral, dar au vizibilitate".

Întrebat dacă nu are suferit imaginea MAE în contextul în care eroarea din broşură s-a produs la o lună după incidentul de la Ambasada de la Paris, Aurescu a declarat că imaginea Ministerului "oricum a avut de suferit în ultimii ani, mai ales spre finalul anului trecut".

"Este foarte regretabil că astfel de evenimente apar periodic - plec de la premisa că sunt accidente şi nu există vreun element intenţional pe undeva - dar construcţia unei imagini de instituţie, mai ales când vorbim de MAE şi de diplomaţie, se face foarte greu, reputaţia se obţine foarte greu şi se poate pierde foarte uşor".

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, i-a înmânat, luni, omologului german, Frank-Walter Steinmeier, aflat la Bucureşti, o broşură pe a cărei copertă era imprimată harta Franţei acoperită cu drapelul Germaniei.

La finalul intervenţiei sale din conferinţa comună de presă cu omologul german, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a prezentat o broşură realizată cu ocazia aniversării a 135 de ani de relaţii diplomatice între România şi Germania.

Pe coperta broşurii ar fi trebuit să fie hărţile celor două ţări. Însă, alături de harta României se afla harta Franţei, acoperită cu drapelul Germaniei.

"În încheiere vreau doar să vă prezint, cu ocazia aniversării celor 135 de ani de relaţii diplomatice, acest material de presă foarte frumos pe care l-am oferit deja domnului ministru Steinmeier şi care prezintă în imagini, cu sprijinul colegilor de la Agerpres, istoria relaţiilor diplomatice româno-germane. Sunt imagini care trec prin istoria noastră comună şi care arată cât de intense sunt, mai ales în ultimii ani, contactele dintre ţările noastre", a precizat Bogdan Aurescu, prezentând broşura.

Într-un comunicat de presă difuzat luni seara, MAE a anunţat că ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, i-a transmis omologului său german "regretul profund" pentru faptul că pe coperta broşurii pe care i-a înmânat-o a fost imprimată harta Franţei acoperită cu steagul Germaniei, în timp ce Agerpres, care a editat broşura, şi-a asumat greşeala şi a cerut scuze MAE român şi german.

Miercuri, MAE a anunţat că ministrul de Externe a decis eliberarea din funcţie a purtătorului de cuvânt, "care a gestionat, în relaţia cu Agerpres problematica" broşurii în care steagul Germaniei a fost imprimat peste harta Franţei.

"În urma analizării modului în care s-a ajuns la acest regretabil incident, ministrul Afacerilor Externe a decis, în cursul zilei de ieri (marţi - n.r.), eliberarea din funcţie a purtătorului de cuvânt al MAE, care a gestionat, în relaţia cu Agerpres, problematica materialului în cauză. Purtătorul de cuvânt al MAE şi-a asumat responsabilitatea neverificării integrale a broşurii respective înainte de a-i fi prezentată şefului instituţiei" spre a fi oferită ministrului german de Externe, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici