Aurescu la OSCE: România, angajată deplin pentru statul de drept, respectarea proceselor constituţionale

Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a subliniat, la reuniunea OSCE de la Dublin, angajamentul României pentru valorile fundamentale ale democraţiei şi statului de drept, inclusiv pentru respectarea proceselor constituţionale, atât în plan intern, cât şi în întregul spaţiu al OSCE.

226 afișări
Imaginea articolului Aurescu la OSCE: România, angajată deplin pentru statul de drept, respectarea proceselor constituţionale

Bogdan Aurescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Oficialul MAE a condus delegaţia României la reuniunea Consiliului Ministerial al OSCE, care are loc la Dublin joi şi vineri.

"OSCE a jucat adesea rolul de creator de standarde în domeniul drepturilor omului, libertăţilor fundamentale şi statului de drept şi are cel mai bogat acquis de angajamente privind Dimensiunea Umană dintre organizaţiile regionale. Doresc să subliniez angajamentul puternic şi deplin al României pentru valorile fundamentale ale democraţiei şi statului de drept, inclusiv pentru respectarea proceselor constituţionale, atât pe plan intern, cât şi în întregul spaţiu al OSCE", a declarat Aurescu, la Dublin.

În intervenţia sa, Aurescu a menţionat şi susţinerea, de către România, a lansării Procesului Helsinki+40, care îşi propune abordarea multidimensională a securităţii, a problematicii conflictelor prelungite şi a respectării drepturilor omului. Procesul Helsinki+40 a fost lansat în perspectiva aniversării a patru decenii de la adoptarea Actului Final de la Helsinki.

Oficialul român a subliniat necesitatea implementării tuturor angajamentelor OSCE, cu accent pe aspectele prioritare, precum soluţionarea conflictelor prelungite, securitatea energetică, consolidarea capacităţii OSCE în ciclul conflictual, combaterea terorismului, ameninţările transnaţionale, libertatea mass media.

Totodată, Aurescu a pledat pentru înregistrarea unor progrese tangibile în soluţionarea conflictului din R.Moldova şi necesitatea concentrării eforturilor comunităţii internaţionale pentru reglementarea diferendului transnistrean.

Oficialul MAE a avut la Dublin întrevederi bilaterale cu Knut Vollebaek, Înaltul Comisar OSCE pentru Minorităţi Naţionale, cu Iurie Leancă, viceprim-ministru şi ministru de Externe al R.Moldova şi un alt oficial de la Chişinău, viceprim-ministrul Eugen Carpov, precum şi cu Jiri Schneider, prim-adjunct al ministrului ceh de externe.

Consiliul Ministerial al OSCE este principalul eveniment anual al organizaţiei, ce reuneşte miniştri de externe, înalţi oficiali din cele 57 de State Participante ale OSCE, reprezentanţi ai statelor partenere de cooperare din Asia şi regiunea mediteraneană, ai organizaţiilor internaţionale partenere - UE, NATO, organisme ONU, Consiliul Europei.

Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici