Baconschi nu vrea să fie "euforic" în privinţa aderării României la Spaţiul Schengen

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a afirmat, miercuri, într-un interviu la RFI, că speră ca România să obţină un consens la Consiliul JAI din 22 septembrie, pentru aderarea "în doi paşi" la Spaţiul Schengen, şeful diplomaţiei române declarându-se "prudent" în clipa de faţă.

381 afișări
Imaginea articolului Baconschi nu vrea să fie "euforic" în privinţa aderării României la Spaţiul Schengen

Teodor Baconschi (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Teodor Baconschi a spus că nu vrea să fie "euforic" în privinţa aderării României la Spaţiul Schengen.

Ministrul de Externe speră într-un consens privind integrarea "în doi paşi", cu alte cuvinte mai întâi cu spaţiul aerian şi apoi cu restul.

"După ce s-a întâmplat în prima parte a anului sunt prudent, nu vreau să fiu euforic. Cu toată buna credinţă şi responsabilitatea, am lucrat cu partenerii sceptici apropo de extinderea Schengen, zi de zi, atât la nivel bilateral, cât şi la Bruxelles, pentru a contura acest scenariu al accesului în doi paşi. Eu sper ca la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, care va avea loc în 22 septembrie să obţinem consensul statelor membre pe această formulă", a declarat Teodor Baconschi la RFI.

Şeful diplomaţiei române a mai afirmat că "nu există după raportul MCV, mult mai bun, argumente de fond pentru ca integrarea României şi Bulgariei să mai fie amânată sine die". "Franţa şi Germania au fost foarte constructive din acest punct de vedere. Mi s-a părut că partenerii noştri francezi au înţeles şi dificultăţile interne pe care le-a creat această decizie de amânare. Avem toate pârghiile astăzi pentru a profesa un optimism moderat faţă de ţinta noastră. Vrem să facem un prim pas chiar anul acesta şi cred că asta va contribui la întărirea securităţii la frontiera estică a Uniunii", adaugă sursa citată.

Întrebat cum comentează afirmaţiile ministrului francez de Interne, Claude Gueant, care spunea recent că infracţionăalitatea românească din Franţa este îngrijorătoare, Teodor Baconschi a spu:

"Domnul Gueant are dreptate, există o infracţionalitate cu matrice românească în Franţa, dar cooperarea poliţienească este excelentă. Chiar domnul Gueant a elogiat eficienţa ei. Sunt 18 poliţişti români care lucrează cu colegii francezi pentru dezmembrarea unor reţele infracţionale. Am făcut deci toate eforturile pentru ca fenomenul s fie restrâns".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici