Baconschi: Retragerea din pontificat a Papei Benedict este un gest de responsabilitate pastorală

Teodor Baconschi, fost ministru de Externe şi Ambasador al României la Vatican, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că anunţul Papei Benedict al XVI-lea de retragere din pontificat reprezintă "un gest admirabil de responsabilitate pastorală faţă de întreaga Biserică Catolică".

434 afișări
Imaginea articolului Baconschi: Retragerea din pontificat a Papei Benedict este un gest de responsabilitate pastorală

Teodor Baconschi (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

"Mi se pare un gest admirabil de responsabilitate pastoral, decizia se bazează pe starea medicală a suveranului pontif. Chiar dacă este un precedent istoric, cu siguranţă va crea un standard, nu cred că vom mai vedea suverani pontifi care indiferent de conditia lor medicală rămâneau să ducă până la capăt misiunea apostolică", a afirmat Baconschi.

El a arătat că posibilitatea de retragere din pontificat este prevăzută de dreptul canonic, aşa încât prin această decizie Papa Benedict al XVI-lea nu a încălcat nicio normă. "Iată că nu a fost atât de conservator pe cât s-a spus de vreme ce anunţă în mod insolit această retragere, care repet, mi se pare un gest de responsabilitate", a spus Baconschi.

De asemenea, întrebat despre posibila vizită la Vatican pe care preşedintele Traian Băsescu o avea programată în agenda sa de deplasări externe pentru finalul acestei săptămâni, Baconschi a arătat că aceasta ar putea fi totuşi efectuată având în vedere că retragerea suveranului pontif va avea loc din data de 28 februarie.

Pe de altă parte, fostul ambasador al României la Vatican a comentat că preşedintele Băsescu nu va putea discuta în acest caz cu suveranul pontif despre o vizită a succesorului său în România. "Ar fi nepoliticos şi prematur, cred că în timpul eventualei primiri a preşedintelui se vor discuta relaţiile dintre România şi Vatican în stadiul actual", a spus Baconschi.

De asemenea, întrebat dacă s-a pierdut un moment având în vedere că diplomaţia română pregătea de mai mulţi ani o vizită a Papei Benedict al XVI-lea în România, Baconschi a opinat că o invitaţie poate fi adresată "fără probleme" şi urmaşului acestuia de către statul român şi Biserica Ortodoxă Română.

"Este adevărat că Papa Benedict al XVI-lea a făcut mult mai puţine călătorii pastorale decât predecesorul său, Ioan Paul al II-lea. Dacă mai putem discuta de o vizită a Papei în România în următorii ani, asta va depinde de persoana noului pontif, de vârsta sa, de deschiderea sa către deplasări în afara Romei. Asta vom vedea după ce vom şti cine îi urmează actualului suveran pontif", a mai spus Baconschi.

Fostul ministru de Externe Andrei Marga declara în august 2012 că o vizită în România a Papei Benedict al XVI-lea va avea loc "cât de curând".

"Atunci când, în 1999, la invitaţia preşedinţilor Ion Iliescu şi Emil Constantinescu şi a Prea Fericitului Teoctist, Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat ţara noastră, gazdele au primit promisiunea revenirii Suveranului Pontif în România. Revenirea va avea loc cât de curând, la o dată ce se va stabili ţinând seama de condiţiile proiectării şi realizării unei vizite papale. Ne bucurăm să constatăm că invitaţiile corespunzătoare sunt transmise şi că vom putea iniţia în curând, la Roma, discuţiile privind efectuarea vizitei Suveranului Pontif în România", afirma atunci Marga, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că partea română căuta atunci să rezolve împreună cu Arhiepiscopia Romano-Catolică de la Bucureşti "temele sensibile" precum lucrările la Cathedral Plaza şi retrocedarea bunurilor aparţinând Bisericii Greco-Catolice.

De asemenea, Marga a arătat că Guvernul român cooperează cu bisericile din România "la dezvoltarea învăţământului teologic, depăşind restricţiile impuse de Legea educaţiei naţionale în 2011".

"Suntem mulţumiţi să avansăm spre elaborarea Acordului general de cooperare România-Sfântul Scaun, lucrăm la înfiinţarea unei catedre de studii româneşti la Pontificio Instituto Orientale (PIO) din Roma şi la finalizarea acordului de cooperare dintre Universitatea Bucureşti şi Universitatea Pontificală Laterană", a menţionat Marga.

Totodată, el a arătat că "vizita Papei Benedict al XVI-lea onorează superlativ orice ţară şi este un moment de istorie", acesta fiind "una dintre cele mai mari personalităţi teologice şi culturale ale timpului nostru", iar vizita sa în România reprezintă "un prilej de satisfacţie extraordinară şi de mândrie".

Şi preşedintele Traian Băsescu îşi exprima speranţa, pe 3 iulie a.c., în posibilitatea unei vizite apropiate a Papei Benedict al XVI-lea în România, cu prilejul primirii la Palatul Cotroceni a unei delegaţii a episcopilor catolici italieni.

Preşedintele Traian Băsescu i-a adresat Papei Benedict o invitaţie de a vizita România încă din 2008. Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi declara în ianuarie 2011 că diplomaţia română lucrează pentru o vizită a Papei în România, reamintind că pentru aceasta este în primul rând nevoie de o invitaţie din partea Patriarhului.

"Lucrăm cu instrumentele diplomaţiei. Invitaţia trebuie să vină în primul rând din partea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române care, de îndată ce va primi acordul Sfântului Sinod în acest sens, va face demersurile", a spus Baconschi atunci.

Cardinalul Gianfranco Ravasi, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Cultură, declara, cu ocazia unei vizite la Bucureşti în octombrie 2011, că împărtăşeşte interesul părţii române pentru realizarea unei vizite în ţara noastră a Suveranului Pontif.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici