Barna: Problema etnică a tot fost rostogolită şi folosită electoral, dar nu mai este de actualitate

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, luni, că rămâne la opinia că problema clivajului etnic dintre români şi maghiari, deşi a tot fost discutată, nu mai este de actualitate, deoarece generaţiile tinere pun accentul pe alte probleme, precum cele legate de învăţământ sau sănătate.

113 afișări
Imaginea articolului Barna: Problema etnică a tot fost rostogolită şi folosită electoral, dar nu mai este de actualitate

Barna: Problema etnică a tot fost rostogolită şi folosită electoral, dar nu mai este de actualitate

„Eu rămân la părerea pe care am spus-o şi la Târgu Mureş, urmare a discuţiilor pe care le-am avut cu foarte mulţi maghiari de acolo, din Mureş. Această temă care a fost permanent rostogolită şi folosită electoral a clivajului între români şi maghiari este una care, din punctul meu de vedere, nu mai este acuală într-o Românie actuală (...) pentru că România vrea să fie europeană, România este un exemplu în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor”, a spus liderul USR.

Dan Barna a afirmat că maghiarii şi românii colaborează, în ceea ce priveşte guvernarea, de mulţi ani, de aceea problema etnică nu mai reprezintă o problemă, şi că obiectivele şi prorităţile sunt aceleaşi de ambele părţi, legate de învăţământ de calitate şi sistem medical bine dezvoltat.

„După cum ştim, în România minorităţile au fost şi sunt, parte a actului de guvernare, în aproape toată istoria de guvernare de treizeci de ani, şi din această perspectivă, spun că românii şi maghiarii au aceleaşi preocupări legate de spitale curate, de înăţământ de bună calitate. (...) Acestea sunt temele pe care şi-n Mureş, şi-n Călăraşi, şi-n Constanţa, şi-n Botoşani oamenii mi le-au spus. Acestea sunt adevăratele probleme”, a mai afirmat Barna.

Liderul USR a conchis prin a declara că întocmai acest mesaj, de depăşire a problemelor de naţionalitate, este parte din ceea ce partidul USR-PLUS doreşte să transmită, un mesaj inclusiv şi european.

„Problema aceasta a unui clivaj etnic este depăşită de tinerele generaţii, şi acesta este mesajul meu, mesaj european, mesaj inclusiv, în care românii, indiferent de ce naţionalitate ar fi ei, îşi doresc, pur şi simplu, o Românie în care să fie fericiţi.”, a declarat liderul USR.

Declaraţia lui Dan Barna este reacţie pentru spusele purtătorului de cuvânt al UDMR, Hegedüs Csilla, care l-a contrazis, sâmbătă, pe Dan Barna, afirmând că problema clivajului etnic nu trebuie depăşit, ci rezolvat. Hegedüs Csilla a adăugat că liderul USR se comportă ca un copil mic care nu vrea să vadă problemele din jurul lui.

Taguri:
usr,
etnie,
maghiari

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici