Barroso: Strategia Dunării va contribui la eliminarea disparităţilor în regiune

Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat, luni, la Bucureşti, că în statele riverane Dunării s-au produs multe schimbări în ultimii 20 de ani, dar se confruntă încă cu numeroase disparităţi, iar Strategia Dunării va fi un instrument pentru integrare şi utilizarea fondurilor structurale.

106 afișări
Imaginea articolului Barroso: Strategia Dunării va contribui la eliminarea disparităţilor în regiune

Barroso: Strategia Dunării va contribui la eliminarea disparităţilor în regiune (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Barroso a subliniat, în discursul rostit la summit-ul Dunării de la Bucureşti, importanţa Strategiei Dunării. El a arătat că, de la izvoare şi până la vărsare, Dunărea traversează opt state membre UE, acoperind o cincime din teritoriul Uniunii de-a lungul celor 3.000 de kilometri pe care îi străbate.

"Este o regiune încărcată de istorie, care a trecut prin multe schimbări în ultimii 20 de ani atât din punct de vedere politic, cât şi economic. Au fost multe schimbări de la începutul anilor '90, dar sunt încă şi disparităţi considerabile în regiune între statele membre. Provocarea cu care ne confruntăm este aceea de a accelera procesul de depăşire a acestor disparităţi regionale, iar în acest context Strategia Dunării este o inovaţie politică", a spus el.

În opinia sa, Strategia creează un parteneriat stabil între toate statele care au interese comune în regiune, indiferent dacă acestea sunt sau nu membre UE.

"În mod special, va fi o oportunitate pentru statele membre UE de a accelera ritmul integrării, de reducere a disparităţile care sunt încă mari, dar şi de a utiliza mai bine fondurile structurale", a spus Barroso.

El a adăugat că, pentru statele care nu sunt membre ale Uniunii, Strategia va fi o oportunitate de a crea o legătură mai strânsă cu UE.

Summit-ul Dunării reuneşte, luni, la Bucureşti, 22 de delegaţii reprezentând şefi de guverne din cele 14 state din bazinul Dunării, Comisia Europeană, reprezentanţi ai celor şase landuri riverane din Germania şi Austria, primăria oraşului Ulm din Germania şi Polonia, în calitate de observator.

Reuniunea este organizată la Palatul Parlamentului, sub înaltul patronaj al preşedintelui României.

Strategia Dunării va fi o strategie internă a Uniunii Europene la care sunt invitate să participe şi statele terţe riverane şi va respecta cele trei principii aplicate şi în cazul Strategiei UE pentru regiunea Mării Baltice. Cele patru domenii propuse de Comisia Europeană şi pe care se va axa Strategia sunt: conectivitatea (transport durabil şi reţele de energie), protecţia mediului a resurselor de apă şi managementul riscurilor, dezvoltarea socio-economică (cultură, educaţie, cercetare, turism, dezvoltare rurală, piaţa internă) şi îmbunătăţirea sistemului de guvernare (capacitate instituţională şi securitate internă).

În România au fost deja elaborate peste 10.000 de proiecte care vizează regiunea Dunării, care vor avea nevoie în perioada următoare de fonduri, dar şi de o prioritizare. Printre cele mai importante proiecte pe care România speră să le ducă la îndeplinire cu ajutorul Strategiei se numără canalul Dunăre-Bucureşti, construirea a două noi poduri România- Bulgaria, refacerea infrastructurii portuare (România are 12 porturi fluviale care trebuie modernizate), crearea unui institut internaţional pentru studierea ecosistemelor din Delta Dunării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici