Băsescu a semnat decretul de rechemare a lui Filip Teodorescu

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, vineri, decretul de rechemare a lui Filip Teodorescu din calitatea de ambasador al României în R. Moldova, acesta fiind declarat persona non grata de autorităţile de la Chişinău şi revenind în ţară în urmă cu o săptămână.

767 afișări
Imaginea articolului Băsescu a semnat decretul de rechemare a lui Filip Teodorescu

Filip Teodorescu (Imagine: Mediafax Foto)

Tot vineri, şeful statului a mai semnat decretul privind acreditarea Răduţei Matache în calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Suediei.

De asemenea, alte două decrete semnate de către preşedintele Băsescu au vizat acreditarea lui Mihai Ştefan Stuparu în calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Noua Zeelandă, respectiv acreditarea lui Anton Păcureţu în calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Bulgaria.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Filip Teodorescu, a fost convocat, în data de 8 aprilie, la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău, unde i-a fost înmânată o notă prin care şeful misiunii diplomatice române şi ministrul-consilier al Ambasadei, Ioan Gaborean, au fost declaraţi persona non grata. Conform notei prezentate, care menţiona acţiuni incompatibile cu activitatea diplomatică, cei doi diplomaţi au fost obligaţi să părăsească teritoriul ţării în decurs de 24 de ore. Convocarea lui Teodorescu a avut loc la două zile de la declanşarea protestelor de la Chişinău, faţă de câştigarea alegerilor de către comunişti. Autorităţile R. Moldova au acuzat România de implicare în organizarea acestor proteste.

România a nominalizat un nou ambasador la Chişinău, în persoana lui Mihnea Constantinescu, însă acesta nu a primit încă agrementul Chişinăului, conform procedurii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici