Băsescu: Acordul privind micul trafic de frontieră, funcţional cel târziu la 30 martie

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, miercuri, la Chişinău, că Acordul privind micul trafic de frontieră încheiat cu Republica Moldova va fi funcţional şi aplicabil cel mai târziu la 30 martie, deoarece trebuie asigurate condiţiile tehnice necesare.

41 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Acordul privind micul trafic de frontieră, funcţional cel târziu la 30 martie

Băsescu: Acordul privind micul trafic de frontieră va deveni funcţional cel târziu la 30 martie (Imagine: Mediafax Foto)

"Am informat cu privire la intrarea în vigoare a acordului pentru micul trafic la frontieră pe care l-am promulgat şi care a fost adoptat de Parlament. Pregătirile tehnice pentru intrarea în vigoare a acestui tratat necesită încă timp. Trebuie pregătite acele permise de mic trafic de frontieră şi trebuie să avem consulatele de la Bălţi şi Cahul în funcţiune, în aşa fel încât oamenii să nu mai meargă la Chişinău pentru a obţine actele pentru mic trafic de frontieră", a declarat Traian Băsescu, după convorbirile oficiale cu omologul său moldovean Mihai Ghimpu.

El a mai spus că, potrivit estimărilor, până cel mai târziu la 30 martie documentul va fi funcţional şi aplicabil.

"Evaluarea noastră este că cel mai târziu la 30 martie legea va fi funcţională şi aplicabilă. Acum legea este în vigoare, dar trebuie realizate condiţiile tehnice, iar noi ne-am angajat ca la 31 martie să fie îndeplinite toate condiţiile", a adăugat şeful statului român.

La rândul său, preşedintele interimar al Republicii Moldova a arătat că preşedintele Băsescu i-a confirmat că dacă cele două noi consulate nu pot rezolva toate problemele, atunci România este gata să deschidă încă un consulat.

"Domnul preşedinte Băsescu ne-a confirmat că, în caz că nu vor rezolva problemele aceste două consulate de la Bălţi şi Cahul, România este gata să mai deschidă un consulat pentru a crea condiţii cât mai bune pentru cetăţenii Republicii Moldova", a spus Mihai Ghimpu.

Conform Acordului privind micul trafic de frontieră, cetăţenii care locuiesc în mod legal de cel puţin un an în zona frontierei comune vor putea sa intre şi să rămână în zona de frontieră a statului vecin pentru o perioada neîntreruptă de maximum trei luni.

Potrivit expunerii de motive, accesul transfrontalier se va putea face pe baza unui paşaport valabil şi a permisului de mic trafic de frontieră, ce va avea valabilitatea cuprinsă între doi şi cinci ani.

Tratatul a fost semnat pe 13 noiembrie 2009, cu ocazia vizitei premierului moldovean, Vlad Filat, la Bucureşti.

(Corespondenţă de la trimisul MEDIAFAX în Republica Moldova, Gabriel Pecheanu)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici