Băsescu: Am convingerea că nimeni nu mai poate influenţa politic funcţionarea SRI, ca şi a SIE

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la sediul SRI, că are convingerea că nimeni nu mai poate influenţa politic funcţionarea Serviciului Român de Informaţii, ca şi a SIE de altfel, menţionând că nu vorbeşte despre serviciile departamentale, ci doar despre cele coordonate de CSAT.

104 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Am convingerea că nimeni nu mai poate influenţa politic funcţionarea SRI, ca şi a SIE

Băsescu: Am convingerea că nimeni nu mai poate influenţa politic funcţionarea SRI, ca şi a SIE (Imagine din arhivă; Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Şeful statului a participat la bilanţul Serviciului Român de Informaţii, care împlineşte 20 de ani de activitate. În declaraţiile de presă susţinute la sediul SRI, preşedintele Băsescu a subliniat că neimplicarea politică într-o perioadă de instabilitate politică a fost pentru el semnalul de maturizare a serviciului.

"Faptul că, în toată această perioadă de instabilitate politică, serviciul a rămas neutru, neimplicat politic, neangajat în informaţii strecurate la presă, neangajat de o parte sau de alta a partenerilor de dispută politică a fost pentru mine semnalul de maturizare a serviciului", a spus Băsescu.

"Am convingerea că nimeni nu mai poate influenţa politic funcţionarea SRI, ca de altfel şi a colegilor de la SIE. Nu spun acest lucru şi despre serviciile departamentale, vorbesc de cele două servicii coordonate de CSAT", a subliniat el.

Şeful statului a mai afirmat că SRI este un serviciu care s-a transformat puternic. El a menţionat că a fost martorul evoluţiei Serviciului de când acesta "era minor", avea 15 ani, "până după majorat", la 20 de ani şi că o să-l mai observe până când va ajunge la maturitate, la 25 de ani.

Traian Băsescu a spus că SRI este un serviciu cu oameni noi şi cu obiective noi şi că a devenit respectat ca partener al serviciilor din NATO şi UE.

Potrivit şefului statului, serviciul a parcurs un proces de modernizare accelerată în ultimii cinci ani, el subliniind meritele fostului director SRI Radu Timofte şi ale actualului şef al serviciului George Maior în implementarea procesului de reformă.

De asemenea, el i-a felicitat public pe toţi ofiţerii SRI.

"Faptul că SRI s-a transformat relativ rapid într-un serviciu modern şi inatacabil din punct de vedere politic se datorează şi stabilităţii", a mai spus Traian Băsescu, menţionând existenţa consensului neschimbării şefilor structurilor teritoriale la instenţa partidelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici