Băsescu: Am recurs la soluţia imorală, în 2004, pentru a trece cota unică de impozitare

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, la TVR, că în 2004 a recurs la "soluţia imorală" a cooptării PC în Guvern pentru a forma o majoritate care să permită adoptarea cotei unice de impozitare, menţionând că pentru binele României ar fi dispus să facă din nou un astfel de compromis.

707 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Am recurs la soluţia imorală, în 2004, pentru a trece cota unică de impozitare

Băsescu: Am recurs la soluţia imorală, în 2004, pentru a trece cota unică de impozitare (Imagine: Mediafax Foto)

Întrebat cum vede schema viitorului Guvern, Băsescu a răspuns, zâmbind: "În niciun fel, la ora asta. Sigur că am planurile mele, dar cred că ele trebuie făcute...".

Realizatorul a spus că PDL pare acum izolat, deci are o şansă mică de a forma singur Guvernul, după alegeri, preşedintele replicând: "Hai să vedem".

"V-aş aduce aminte că, până la urmă, am avut capacitatea să negociez şi cu un adversar. Până cu o zi înainte de a începe să formăm Guvernul - eram eu, premierul Călin Popescu Tăriceanu - încercam să găsim soluţia să avem majoritate de jumătate plus unu pentru un singur obiectiv, pe care eu l-am susţinut foarte mult: introducerea cotei unice. Simţeam că am responsabilitatea ca acest lucru să se întâmple de la 1 ianuarie şi atunci am recus la ceea ce eu am numit, după ce am văzut trecută legea şi introdusă cota unică, am numit soluţia imorală. Sigur, poate că n-am vizat neapărat imoralitatea PC-ului, ci chiar şi imoralitatea aranjamentului la care eu am participat şi l-am stimulat", a spus Băsescu.

El a apreciat că "a fost un compromis care a meritat făcut pentru a obţine ceea ce constituia chiar ideea de forţă, în zona economică" a programului cu care câştigase alegerile, în condiţiile în care majoritatea, după alegeri, era formată din PSD, PC şi UDMR.

Întrebat dacă este dispus să facă un nou astfel de compromis, să recurgă din nou la o "soluţie imorală", dacă binele Românieri o va cere, Băsescu a răspuns pozitiv.

"Niciodată nu o să pun interesul fostului meu partid, interesul meu personal sau orgoliul meu deasupra interesului naţional. Aşa ceva nu este posibil, am probat-o când am făcut acel compromis pentru a introduce cota unică. Un compromis pe care nu aş putea să-l fac niciodată ar fi, spre exemplu, să ştiu că este un grup de domni care nu fac politică, care nu-s transparenţi, dar care au o foarte mare forţă economică, care au o foarte mare influenţă în media, care îl cheamă ca pe un partener, mă rog, ca să fiu foarte drăguţ, pe primul ministru şi îi spun «faci aia şi faci aia, astea-ţi sunt alianţele, asta faci acum, acum îl suspendaţi pe preşedinte, acum te duci şi te pupi cu Vadim şi cu Ion Iliescu şi cu Geoană şi, deşi te-a nominalizat prim-ministru, tu spui că trebuie suspendat acest preşedinte nedemocratic»", a spus Băsescu.

Întrebat la cine se referă, preşedintele a răspuns că este vorba despre "o fantezie, o alegorie, aşa ceva nu s-a întâmplat în România".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici