Băsescu: Ambasadorul nostru la NATO are un mandat precis cu privire la Libia

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la RTV, că ambasadorul României la NATO are un "mandat foarte precis" cu privire la poziţia noastră faţă de Libia, dar că acest mandat nu poate fi făcut public.

40 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Ambasadorul nostru la NATO are un mandat precis cu privire la Libia

Băsescu: Ambasadorul nostru la NATO are un mandat precis cu privire la Libia (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Ce vă pot spune cu certitudine este că ambasadorul României la NATO, domnul Ducaru, este foarte precisă. Un mandat foarte precis cu privire la poziţia în interiorul Alianţei, aşa că îngrijorările că nu avem mandat şi că stăm să decidă alţii sunt inutile, pentru că ambasadorul nostru are un mandat precis, dar nu poate fi făcut public. Aţi văzut vreo ţară care îşi face public mandatul primit pentru întâlnirile din Consiliul Nord Atlantic? N-aţi văzut şi nici România nu va face excepţie", a spus preşedintele, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV.

Băsescu a precizat că a intervenit la RTV "pentru a face nişte corecţii de interpretare".

"Îmi pare rău că s-a putut atât de târziu. Aş fi vrut să-i clarific domnului Cristian Tudor Popescu un lucru. Aparenta lipsă de poziţie, aşa este, opţiunea mea a fost să nu avem o poziţie publică, pentru că sunt dificultăţi în a înţelege mecanismele interne din NATO. Simplul fapt că numai astăzi au fost trei pauze (la Consiliul Nord Atlantic - n.r.) (...) poate face pe un analist inteligent ca domnul Cristian Tudor Popescu să înţeleagă că acolo există o problemă politică. România este profund implicată în decizia politică a NATO. Este probabil o decizie mult mai complicată decât multe altele care s-au luat în NATO. (...) Nu este o decizie politică simplă", a completat preşedintele.

Conform realitatea.net, anterior, într-o intervenţie la Realitatea TV, jurnalistul Cristian Tudor Popescu declara: "În aceşti ani, România a investit foarte mult în relaţia cu SUA. (...) La ce bun ţi-ai construit o strategie politică pentru ca acum să spui că aşteptăm decizia NATO? E vorba de tremuratul degetului pe trăgaci. Nu suntem în stare să luăm o decizie. Asta e fals cu avioanele, e o diversiune de-a lui Băsescu. Nu se aştepta de la noi să contribuim cu avioane. Esenţială ar fi fost poziţionarea politică. E o chestiune politică aici, nu e vorba de echipament militar. Nu înţeleg în acest moment poziţia României prin preşedintele Băsescu de reticenţă de a merge cu aliaţii. Atentatele sinucigaşe le face Gaddafi dacă le face la Londra, la Paris, în România nu are nicio treabă."

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici