Băsescu: Aş retrimite la Parlament o lege prin care s-ar propune revenirea la votul pe listă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la B1TV, că ar retrimite la Parlament o lege care ar propune revenirea la votul pe listă, şeful statului criticând însă şi actualul sistem de vot uninominal, prin care 40% din cei care au intrat în Legislativ nu erau de pe locul întâi la alegeri.

78 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Aş retrimite la Parlament o lege prin care s-ar propune revenirea la votul pe listă

Băsescu: Aş retrimite la Parlament o lege prin care s-ar propune revenirea la votul pe listă (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Băsescu a făcut aceste declaraţii la B1TV întrebat în legătură cu preferinţa exprimată de Kelemen Hunor de a se reveni la votul pe liste. Preşedintele a explicat că şi cei care candidează în sistemul de vot uninominal sunt nominalizaţi tot de partide.

"Cred că trebuie făcut pasul mai departe, acela de a avea un uninominal real, nu acela compensat", a spus preşedintele.

Traian Băsescu a menţionat că 40% dintre parlamentari nu au fost la alegeri pe primul loc în opţiunile electoratului.

"Uitaţi-vă câţi parlamentari au intrat de pe locul doi şi trei. Probabil şi acesta este un motiv pentru care calitatea Parlamentului este slabă: că au intrat oameni care nu aveau nicio treabă cu Parlamentul, de pe locul trei, au intrat oameni care au fost puşi de umplutură. Sunt aproape 40% din cei care au intrat care nu erau de pe locul întâi. Deci n-au fost opţiunea primă a alegătorului", a spus el.

Preşedintele a revenit explicând că nu este un adept al soluţiei votului pe listă. "În orice caz aş trimite înapoi legea la Parlament", a adăugat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici