Băsescu: Cea mai bună soluţie de a face faţă globalizării este a fi membru UE

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că cea mai bună soluţie de a face faţă procesului de globalizare este a fi membru al UE, însă a adăugat că nişte repere interne ale Uniunii vor trebui schimbate.

18 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Cea mai bună soluţie de a face faţă globalizării este a fi membru UE

Băsescu: Cea mai bună soluţie de a face faţă globalizării este a fi membru UE (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Am o convingere care nu-mi poate fi zdruncinată: nu există soluţie mai bună decât să fii membru al UE pentru a face faţă efectelor procesului de globalizare. Nu există o soluţie mai bună. Dar nu putem lua soluţiile existente fără să ne punem întrebări dacă nu cumva în viitor ar trebui să ne adaptăm soluţiile. Să ieşim din ceea ce politicienii nu au curaj să spună populaţiilor pe care le reprezintă - «Oameni buni, Europa socială trebuie înţeleasă puţin şi altfel. Poate să pun un accent mai mare pe a-ţi crea locuri de muncă decât pe a-ţi asigura protecţie socială». Poate că undeva, nişte repere interne ale Uniunii vor trebui schimbate", a mai spus şeful statului.

Băsescu a adăugat că în ultimii 10 ani UE nu a făcut niciodată faţă concurenţei cu SUA.

"Este evident că în ultimii 10 ani UE n-a avut niciun an în care să poată face faţă în mod real competiţiei cu SUA. Alocările pentru cercetare, pentru noi tehnolgii în SUA sunt mult mai mari decât în Europa socială. Ceea ce în termeni reali diminuează competitivitatea UE în raport cu alţi mari actori globali. Va trebui să vină ziua în care să avem curajul de a spune că există nişte lucruri pe care trenbuie să le schimbăm", a mai spus preşedintele.

"Dar cert este un singur lucru: Nu avem soluţie mai bună decât să stăm uniţi în interiorul Uniunii Europene, unde să găsim soluţiile care ne pot face competitivi în continuare şi care ne pot menţine statutul de actori globali. Ce s-a întâmplat la Copenhaga ne-a demonstrat că nu suntem atât de competitivi cum ne-ar fi plăcut să credem în stabilirea unor soluţii legate de schimbătrile climatice. A fost o lecţie usturătoare cu privire la ceea ce credeam noi despre noi", a conchis şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici