Băsescu cere Parlamentului reexaminarea ordonanţei privind reglementarea stimulentelor

Preşedintele Traian Băsescu a trimis, miercuri, Parlamentului, cererea de reexaminare a Legii privind aprobarea OUG 1/2010 privind stimulentele, apreciind că aceasta creează discriminări în rândul salariaţilor din administraţia publică, încălcând în mod vădit principiile salarizării unitare.

25 afișări
Imaginea articolului Băsescu cere Parlamentului reexaminarea ordonanţei privind reglementarea stimulentelor

Băsescu cere Parlamentului reexaminarea ordonanţei privind reglementarea stimulentelor (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Cererea de reexaminare a Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului numărul 1 din 2010 privind unele măsuri de reîncadrare în funcţii a unor categorii de personal din sectorul bugetar şi stabilirea salariilor acestora, precum şi alte măsuri în domeniul bugetar, a fost transmisă preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele menţionează că legea transmisă spre promulgare prevede, la Articolul I, punctul 2, completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 1/2010 în sensul că "pentru personalul din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice finanţate integral de le bugetul de stat sau din bugetele de asigurări sociale, care beneficiază lunar de drepturi băneşti acordate din fondurile constituite în temeiul Ordonanţei Guvernului 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, salariile de bază se calculează prin includerea în acestea a valorii medii a acestor drepturi băneşti acordate în cursul anului 2009 pentru fiecare funcţie publică pe categorii, clase şi grade profesionale, respectiv pentru fiecare funcţie contractuală, în funcţie de nivelul studiilor, pe grade sau trepte profesionale".

Preşedintele arată că, în opinia sa, existenţa unor fonduri precum cele la care face referire această dispoziţie, reglementate de articolul 227 din Ordonanţa Guvernului 92/2003 privind Codul de procedură Fiscală, alimentate prin reţinerea unor cote din sume destinate a se face venit la bugetul de stat, este de natură a produce dezechilibre şi inechităţi în colectarea şi distribuirea fondurilor bugetare. "În acest sens, considerăm că se impune abrogarea dispoziţiilor legale care reglementează instituirea unor astfel fonduri care privează bugetul de stat de încasări în scopul stimulării personalului pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu", se arată în cererea de reexaminare.

Preşedintele menţionează de asemenea că Legea 330 din 2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice impune ca, începând cu anul 2010, toţi salariaţii din administraţia publică centrală să fie reîncadraţi pe aceeaşi grilă.

"Având în vedere acest aspect, considerăm că şi personalul vizat de prevederile Legii transmise spre promulgare trebuie să beneficieze de aceste prevederi şi, implicit, de aceleaşi drepturi de salarizare cu personalul din celelalte instituţii şi autorităţi din administraţia publică centrală", apreciază şeful statului.

Preşedintele spune că, ţinând cont de aceste aspecte, consideră că "prevederi de natura celor cuprinse în Art. I pct. 2 din Legea transmisă spre promulgare creează discriminări în rândul salariaţilor din administraţia publică, încălcând în mod vădit principiile salarizării unitare în sistemul bugetar".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici