Băsescu: Cred că Guvernul francez acţionează în afara condiţiilor unui stat european

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la TVR 1, că Guvernul francez acţionează în afara condiţiilor unui stat european în privinţa returnării în România a romilor cetăţeni români.

58 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Cred că Guvernul francez acţionează în afara condiţiilor unui stat european

Băsescu: Cred că Guvernul francez acţionează în afara condiţiilor unui stat european (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

"Da, o spun şi eu, cred că Guvernul francez acţionează în afara condiţiilor unui stat european", a afirmat şeful statului, întrebat care este punctul său de vedere în ceea ce priveşte situaţia romilor cetăţeni români care sunt "conduşi" la graniţă de francezi.

"Nu le dau dreptate guvernanţilor francezi în poziţia pe care o au", a mai spus şeful statului, care a adăugat, însă, că cea mai mare responsabilitate revine romilor.

"În acelaşi timp, nu putem pune responsabilitatea numai la Guvernul francez. Este o mare responsabilitate şi la noi, sunt cetăţenii noştri, dar cea mai mare responsabilitate este chiar la romi. Într-o Europă civilizată, fiecare este responsabil pentru soarta lui", a precizat Traian Băsescu la TVR 1.

El a menţionat că, în România, rromii au locuri rezervate în toate tipurile de şcolarizare, inclusiv la facultăţi.

"Nimeni nu îi opreşte ca în loc să îşi trimită copiii la cerşit să îi trimită la şcoală", a adăugat el.

"Aici eu nu sunt adeptul populismului. Vai, iată, cetăţenii români sunt expulzaţi abuziv din Franţa. Noi poate n-am făcut suficient, dar primul care este responsabil de soarta sa este cetăţeanul", a mai spus preşedintele.

Potrivit şefului statului, efortul major al României este să nu afecteze relaţia româno-franceză. "Avem un parteneriat strategic cu Franţa. Există un document politic extrem de important, care pe multe alte paliere funcţionează", a precizat Băsescu.

"Noi vorbim de integrarea romilor. În unele cazuri vorbim de integrare, dar, în altele, sub acestă formulare, se înţelege asimilare, lucru care nu este deloc european", a spus Traian Băsescu.

El a menţionat că, în cazul nomazilor, deplasarea dintr-un loc în altul este o parte a culturii lor. "Avem inteligenţa să găsim o formulă să nu îi obligăm să stea pe loc. Ei nu vor sta", a fost de părere şeful statului, care a adăugat că în Europa toţi sunt în mişcare.

"Înainte au fost mai generoşi, le-au cumpărat oi, câte cinsprezece oi şi râdeau aici ţiganii că ei nu au crescut oi niciodată, le vindeau a doua zi", a comentat preşedintele.

"Poate că găsim o formulă să îi ajutăm să îşi cumpere rulote", a mai spus Băsescu.

"Trebuie să înţeleagă toţi că problema romilor nomazi este o problemă a Uniunii Europene. Noi, când am intrat în Uniunea Europeană, eram 22 de milioane dintre care şi o jumătate de milion de rromi, atât spun cifrele oficiale, din recensământ. Ştiau foarte bine că România are şi acestă comunitate. Astăzi nu pot să spună că nu mai sunt europeni sau nu au drepturi europene", a conchis Traian Băsescu.

MAE a precizat, miercuri, că partea română va sublinia, la întâlnirile de joi cu ministrul francez Eric Besson şi secretarul de stat Pierre Lellouche, importanţa respectării stricte a principiului liberei circulaţiei a cetăţenilor europeni şi faptul că problema romilor necesită o abordare europeană.

La 9 septembrie are loc vizita la Bucureşti a ministrului francez pentru imigraţie, integrare şi identitate naţională, Eric Besson, şi a secretarului de stat pentru afaceri europene, Pierre Lellouche.

"Cei doi demnitari francezi vor fi primiţi de prim-ministrul Emil Boc, vor purta convorbiri cu ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei sociale, Ioan Botiş şi secretarul de stat Valentin Mocanu, responsabil pentru incluziunea socială a romilor. La finalul întâlnirilor, va avea loc o conferinţă comună de presă, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, la ora 17.00", menţionează MAE.

Pe agenda consultărilor figurează discutarea soluţiilor la problemele generate în contextul politicii de repatriere a unor cetăţeni români de etnie roma, iniţiate de statul francez.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici