Băsescu: Dacă Ponta şi Antonescu nu răspund rapid şi convingător CE, ne putem aştepta la un dezastru

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă la sediul de campanie, că dacă România nu va oferi un răspuns rapid şi convingător la cele 11 probleme ridicate de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, "ne putem aştepta la un dezastru".

469 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Dacă Ponta şi Antonescu nu răspund rapid şi convingător CE, ne putem aştepta la un dezastru

Băsescu: Dacă Ponta şi Antonescu nu răspund rapid şi convingător CE, ne putem aştepta la un dezastru (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"Ne putem aştepta la un dezastru, dacă nu răspund rapid şi convingător. Dezastru care ne trimite înapoi în 2004, uităm de Schengen şi nu mai putem discuta ceea ce era iminent, restrângerea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV)", a spus Băsescu, arătând că România ar fi avut şansa, în urma progreselor înregistrate în sistemul juridic, să fie înlocuit MCV din acest an cu un mecanism intermediar de încă un an.

El a arătat că, în lipsa unui răspuns din partea României la solicitarea Comisiei Europene, cele 11 puncte vor fi regăsite în raportul MCV care va fi prezentat miercuri.

"Efectele acestui lucru vor fi să uităm orice discuţie despre Schengen în septembrie (...) Asta înseamnă că pentru jocurile lor politice au sacrificat România. Este mult prea mult. Mult prea mult! Oricât ar fi de simpatizaţi de electorat, nu pot să sacrifice România pentru jocurile lor politice de jos nivel", a spus Băsescu.

"Avertizez că ne apropiem de momente extrem de dificile", a continuat Traian Băsescu.

Preşedintele suspendat a arătat că preşedintele interimar Crin Antonescu a negat pe 13 iulie, de la pupitrul Administraţiei Prezidenţiale, existenţa listei cu cele 11 solicitări ale Comisiei Europene, iar în seara aceleiaşi zile premierul Ponta spunea că lista există şi că a răspuns Comisiei Europene pe această temă, însă luni la prânz purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a informat că nu s-a primit niciun răspuns oficial de la Guvernul României.

"Privind aceste declaraţii, precum şi declaraţia purtătorului de cuvânt a Comisiei Europene, nu poţi să tragi decât nişte concluzii neplăcute. Prima şi cea mai grea este că oamenii aceştia doi se mint între ei. Mai putem trage concluzia că oamenii aceştia îi mint şi pe români. Oamenii aceştia mint şi partenerii noştri europeni, mint Comisia Europeană", a susţinut Băsescu.

El a cerut guvernanţilor USL să renunţe la "limbajul dublu" în mesajele adresate românilor şi partenerilor externi, adăugând că trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru acţiunile lor. "Apare din nou această realitate a modului de guvernare al comuniştilor, limbajul dublu, l-a folosit Ceauşescu, Iliescu, Văcăroiu, îl foloseşte şi Ponta şi Antonescu (...) Nu există abordări interne şi de export", a spus preşedintele suspendat, care a adăugat că statele UE şi Comisia Europeană ştiu totul unul despre celălalt şi despre România.

Traian Băsescu a mai spus că Crin Antonescu, în calitate de preşedinte interimar, dar şi Victor Ponta, ca premier, primesc în fiecare dimineaţă o sinteză a abordărilor politice din toate ţările membre UE, pe care o primesc la fel şi instituţiile UE şi liderii din ţările Uniunii. "Toate statele, plus Comisia, au şi ele în fiecare dimineaţă aceeaşi situaţie. Ştim fiecare ce a declarat celălalt, iar ei par absolut infantili din acest punct de vedere", a mai susţinut preşedintele suspendat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici